Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Лебедово езеро" с блестящ състав в понеделник в Летния театър на Бургас

БАЛЕТНА МАГИЯ

"Лебедово езеро" с блестящ състав в понеделник в Летния театър на Бургас

Боряна Петрова и Емил Йорданов, примабалерина и премиер-балетист на Софийската опера и балет, са солисти в "балета на балетите" - на 21 август от 20.30 часа

Гледайте "Лебедово езеро" на 21-ви август, понеделник, от 20.30 часа (Източник: Държавна опера - Бургас)

Още

Пищен спектакъл на "Цигански барон" в Летния театър на Бургас на 2 август

Пищен спектакъл на "Цигански барон" в Летния театър на Бургас на 2 август

Представлението на "балета на балетите" по безсмъртната музика на П. И. Чайковски - "Лебедово езеро" ще донесе очаквана доза естетическа наслада на почитателите на изящното изкуство на 21-ви август, понеделник, от 20.30 часа на сцената на Летния театър в Бургас.

Събитието е поредното от Бургаските музикални празници "Емил Чакъров" 2023, осъществявани за шестнадесети пореден път от Държавна опера - Бургас и Община Бургас. Забележителният спектакъл, носител на най-доброто от класическите балетни традиции - постановка, режисура и хореография на проф. Хикмет Мехмедов /след Мариус Петипа и Лев Иванов/, бе представен на 13 август 2020 г, също в Летния театър, когато тържествено бе отбелязана неговата 70-годишнина.

Държавна опера - Бургас

На следващата година "Лебедово езеро" също бе представено с голям успех на откритата сцена в Приморския парк. След двегодишно отсъствие от плаката на Бургаската опера - най-известният балет за всички времена се завръща и със сигурност ще предизвика заслужен интерес у почитателите на изящното изкуство от Бургас и гостите на града.

Постановката на проф. Мехмедов носи характеристиките на естетически продукт от най-висока проба - мащабна, интелигентно поднесена, подплатена с психологическа дълбочина, с имплицитно заложени философски трактовки и брилянтно прокарани режисьорски идеи. Неоспорим факт е, че присъствието на "Лебедово езеро" в творческия афиш е атестация за нивото на всяка балетна трупа.

Боряна Петрова и Емил Йорданов (Източник: Държавна опера - Бургас)

Купи билетРепетитор на балетния състав е Галина Калчева, дългогодишна примабалерина на Бургаската опера, която съумява да поддържа високи нива на емоционален градус, мотивация и професионализъм у артистите, помощник-режисьор е Петър Тихолов.

Изящните костюми са плод на творческия размах на покойната Цветанка Петкова-Стойнова, която се е погрижила за ръчното прикрепване на всеки един от камъните "Сваровски" по естетически издържаните сценични облекла на балетистите.

Гледайте "Лебедово езеро" на 21-ви август, понеделник, от 20.30 часа (Източник: Държавна опера - Бургас) (Източник: Държавна опера - Бургас)

Впечатляващата сценография, пренасяща зрителите в пищния кралски двор и в мистичните сцени край езерото, е дело на всепризнатия майстор на сценографията Иван Токаджиев. Неслучайно "Лебедово езеро" на проф. Мехмедов е считано за най-красивата постановка на безсмъртната балетна класика на родна сцена. За основен цвят на декора е избран синият - в различни нюанси. В част от сцените се използва и мултимедия, която е допълнително емоционално-смислов елемент от цялостното внушение.

Гледайте "Лебедово езеро" на 21-ви август, понеделник, от 20.30 часа (Източник: Държавна опера - Бургас)

Редом до персонажите на Белия и Черния лебед /Одета и Одилия/, в които влиза прекрасната примабалерина на Софийската опера и балет Боряна Петрова, оживява и образът на Принц Зигфрид, който се влюбва съдбовно в Одета, забелязвайки я на брега на езерото - в образа влиза блестящият премиер-балетист на Националния оперен театър и на Бургаската опера Емил Йорданов.

В характерната роля - свръхдинамична и емоционална, влиза солистът на Държавна опера - Русе Тиаго Виктор Сантана от Бразилия. Младият балетист стана носител на трета награда от Първия международен балетен конкурс "Сара-Нора Прима", който се проведе от 1 до 9 юли в сградата на Държавна опера - Бургас.

Гледайте "Лебедово езеро" на 21-ви август, понеделник, от 20.30 часа (Източник: Държавна опера - Бургас)

Той получи и награда за гастрол в Националния театър в Белград, Сърбия, а директорът на Бургаската опера - доц. д-р Александър Текелиев, го награди с гастрол в постановка на крайморския културен институт. Именно предстоящото му участие в "Лебедово езеро" е неговото заслужено признание.

Още

Великолепна "Кармен"  сред естествения декор на светилището Бегликташ в събота

Великолепна "Кармен" сред естествения декор на светилището Бегликташ в събота

Образа на злия магьосник Ротбарт, който е проклел Одета и нейните приятелки с жестока прокоба през деня да се превръщат в благородните красиви птици, а единствено след залез слънце те отново приемат човешки образ, представя солистът на балетната трупа към Държавна опера - Бургас Теодор Цаков.

Ролята на Кралицата, майка на Зигфрид, ще бъде изпълнена от Елена Георгиева, която представя образа с характерната му достолепие. Светлан Николов влиза в ролята на настойника Волфганг.

В мащабното представление вземат участие и солистите: Анелия Иванова и Христо Добрев - гост. Във Валса в I действие участват: Натали Иванова, Франческо Пио Русо, Яна Бердута, Кирил Филипов, Даниела Туртуманова-Стоянова, Стоян Фъртунов. Малки лебеди ще бъдат: Калина Неделчева, Ива Кавръкова, Рафаела-Мария Кюл и Нанако Сато.

Купи билетГолеми лебеди - Даниела Туртуманова-Стоянова, Яна Бердута, Натали Иванова и Илина Константинова. В Испански танц публиката в Летния театър ще види: Емона Георгиева и Кирил Филипов, в Неаполитански танц - Натали Иванова и Христо Добрев, в Унгарски танц - Анелия Иванова, Лая Рамон, Франческо Пио Русо и Стоян Фъртунов. Невести ще бъдат: Даниела Туртуманова-Стоянова, Яна Бердута, Рафаела-Мария Кюл и Илина Константинова.

Във внушителния балетен спектакъл вземат участие и артистите от ансамбъла към балетната трупа на Държавна опера - Бургас, които изграждат мащабните общи сцени с професионален усет и завиден синхрон. Всички артисти ще разкажат на 21 август - чрез средствата на изящното балетно изкуство, вълнуващата приказка за силата на истинската любов, преодоляваща препятствията, изкушенията, прокобата и болката.

Емил Йорданов (Източник: Държавна опера - Бургас)

За безсмъртната класика на Чайковски в четири действия "Лебедово езеро" се смята, че трябва да се гледа поне веднъж в живота. Приказният сюжет, вълнуващата музика и смайващи костюми успяват да задържат вниманието дори на най-малките зрители - спектакълът е приеман изключително радушно от публиката в най-широк възрастов диапазон.

Тъй като балетното произведение е преработвано през годините, краят се изпълнява по различен начин, като развръзката е или щастлива, или драматична. В един от вариантите езерото поглъща влюбените в пътя им към отвъдното, а във втория краят е щастлив - Зигфрид побеждава злия магьосник и освобождава любимата си Одета от магията. В интерпретацията на проф. Мехмедов сияйните сили на Доброто са основополагащи...

Боряна Петрова и Емил Йорданов в ролите на Одета-Одилия и Зигфрид (Източник: Държавна опера - Бургас)

Билети за "Лебедово езеро" - на касата на Операта, каса "Часовника" /работи през цялата седмица/, на място - преди спектакъла, след 18.30 часа - на касата на Летен Театър Бургас, както и в мрежата на Grabo  и Eventim 

За солистите:

Боряна Петрова, примабалерина на Софийската опера и балет - в ролята на Одета/ Одилия:

Още

Величествен спектакъл на "Набуко" под звездния купол на Бегликташ

Величествен спектакъл на "Набуко" под звездния купол на Бегликташ

Боряна Петрова е родена в София. През 2000 г. е приета в Националното училище за танцово изкуство, специалност "Класически танц", с педагог Румяна Атанасова. През периода септември 2007 г. - юни 2008 г. се обучава в Балетната академия "Ваганова" в Санкт - Петербург - Русия, с педагог Ирина Ситникова. През 2009 г. постъпва на работа в Софийската опера и балет. От април 2013 г. е солистка, а от януари 2018 г . примабалерина.

Боряна Петрова - примабалерина на Софийската опера и балет (Източник: Държавна опера - Бургас)

Паралелно с това завършва Руска филология в Софийски университет "Св. Климент Охридски" и е магистър по Балетна режисура в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". Балетните й превъплъщения са в ролите на Маша в "Лешникотрошачката", Сванилда в "Копелия", Китри в "Дон Кихот", Жизел от едноименният спектакъл, Медора в "Корсар", Аврора в "Спящата красавица", Одета/Одилия в "Лебедово езеро", Никия в "Баядерка", солистка в "Пахита".

Емил Йорданов, премиер-балетист на Софийската опера и балет и Държавна опера - Бургас - в ролята на Зигфрид:

Купи билетПремиер-балетист. Завършил е Националното училище за танцово изкуство - София в класа на Петър Колдамов. Паралелно със старта на кариерата си в Софийска опера и балет започва обучението си в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Само след шест години е вече примабалетист на Софийска опера и балет. Емил Йорданов е балетист и в балета на Държавна опера - Бургас.

Боряна Петрова и Емил Йорданов (Източник: Държавна опера - Бургас)

Участва като солист в спектаклите на бургаска, пловдивска, русенска и старозагорска опери. Гастролира в Канада, Италия, Гърция, Германия, Дания, Испания, Америка, Япония и др. През 2004 г. получава отличие I-ва степен на XI Национална среща на млади балетни изпълнители "А. Петров" в София. Носител на Почетна диплома за Деня на славянската писменост и култура от Министерството на културата на Република България. Получава наградата "Кристална лира" за ролята си на Базил в балета "Дон Кихот".Bottom of Form

Тиаго Виктор Сантана, Бразилия - солист на Държавна опера - Русе - в ролята на Шута:

Още

Фестивалът "Опера на светилището" започва в тракийското свещено място Бегликташ

Фестивалът "Опера на светилището" започва в тракийското свещено място Бегликташ

Бразилският танцьор Тиаго Виктор Сантана е тренирал в Bolshoi Brazil School. Получил е множество награди, включително трета награда на Sara Nora Prima (България) и известния международен конкурс Prix the Lausanne (Швейцария). Той е първият бразилец с българска трупа (Държавна опера - Русе). Първият му ангажимент е в трупата на Болшой Джуниър в Бразилия под диригентството на Владимир Василиев.

Тиаго Виктор Сантана, Бразилия в ролята на Шута (Източник: Държавна опера - Бургас)

Играл е в постановки на Владимир Василиев (Лешникотрошачката), Силвия Томова (РомеО и Жулиета), Жул Перо (Жизел), А. Бородин (Опера Балет Княз Игор), Петър Луканов (Козият рог), Мариус Петипа (Баядерка) , Мариус Петипа (Дон Кихот), Уилям Алмейда (Каори) и М. Петипа (Лебедово езеро). От пролетта на 2020 г. е ангажиран в Държавна опера Русе и е повишен в солист за сезон 2022-23 г.

Теодор Цаков - солист на балетната трупа към Държавна опера - Бургас - в ролята на Ротбарт:

Купи билетТеодор Цаков е роден в град София през 1992 година. През 2011 г. завършва Националното училище за танцово изкуство - гр. София със специалност класически танц при педагог Петър Колдамов. 2008 г. получава стипендия от танцова работилница "Петър Илиев" и учи в гр. Чикаго при Даниел Дуел и Патриша Блеър. През 2010 г. завършва на Трето място в Националния балетен кокурс "Анастас Петров" в гр. Добрич.

Теодор Цаков в ролята на Ротбарт (Източник: Държавна опера - Бургас)

Гастролира като част от ансамбъла и солист с български, френски и украински трупи в Европа, Азия и Америка със спектаклите "Лебедово Езеро", "Спящата Красавица", "Лешникотрошачката", "Дон Кихот" и други. От 2014 г. до 2015 г. работи в Държавна опера гр. Русе. Дебютира като солист в спектаклите "Спящата красавица", "Лешникотрошачката" и "Лебедово Езеро".

Там дебютира и като хореограф със спектакъла "Странен Отряд" Паралелно с работата му в гр. Русе, гостува в изпълнява солистични роли за Държавна опера - Пловдив. От 2015 г. до 2016 г. заминава за Украйна, където работи в Харьковский Национальный Академический Театр Оперы и Балета имени Н. В. Лысенко, участвайки в целият репертоар на театъра.

В края на 2016 г. започва работа в Държавна опера - Бургас, като паралелно с това учи и получава бакълаварска степен със специалност педагогика в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив.

Още

"На брега на древния Севтополис": Опера, балет и мюзикъл

"На брега на древния Севтополис": Опера, балет и мюзикъл

Още

Мистичното светилище Бегликташ става сцена на оперен фестивал

Мистичното светилище Бегликташ става сцена на оперен фестивал

Още

Музика на рок легенди звучи в Летния театър в Бургас в петък

Музика на рок легенди звучи в Летния театър в Бургас в петък

Още

С операта "Самсон и Далила" ще бъдат открити Бургаските музикални  празници "Емил Чакъров"

С операта "Самсон и Далила" ще бъдат открити Бургаските музикални празници "Емил Чакъров"

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Open Vratsa Festival идва в края на август, за да срещне съвременните изкуства със старите занаяти и традиции

Фестивалът се завръща, за да донесе нужната глътка свежест с качествена музика и творческо вдъхновение на фона на величествения Врачански Балкан

SOFIA SUMMER FESТ UNDERGROUND отваря врати на 19-и август в "Чистилището"

"Нова локация, интересни събития и култура на открито продължават петото издание на културния фестивал на София

"Открий театъра" - кампания по случай 120 години от основаването на Народния театър

Ще бъдат изтеглени 120 победители, които ще получат безплатен билет за спектакъл по избор, както и възможността да закупят втори билет с 10 лв. отстъпка

Мариус Куркински открива София Моно 2024 с "Нашенец"

Литературата оживява на откритата театрална сцена в парка на Военна академия "Георги С. Раковски" между 17 и 25 юли

Веско Ешкенази с оркестъра на FAME`S institute изправиха на крака публиката в Скопие

С концерт в Камерната зала на Филхармонията на Република Северна Македония, завърши майсторския клас на FAME`S institute, воден от Веско Ешкенази "Оркестрови курсове по класическа музика"

SoFest продължава с изненадите за публиката и създава нови формати

Първият в страната, Балканите и източна Европа фестивал за линейни танци е вече факт