Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Фестивалът "Опера на светилището" започва в тракийското свещено място Бегликташ

ОПЕРНИ ПРАЗНИЦИ

Фестивалът "Опера на светилището" започва в тракийското свещено място Бегликташ

Държавна опера - Бургас и Община Приморско представят грандиозния фестивал на откритата сцена на тракийското светилище на 5, 12, 19 и 26 август 2023 Г. , с оперите "Самсон и Далила", "Набуко", "Кармен" и "Трубадур"

Фестивалът "Опера на светилището" започва в тракийското свещено място Бегликташ (Източник: Държавна опера Бургас)

Още

Пищен спектакъл на "Цигански барон" в Летния театър на Бургас на 2 август

Пищен спектакъл на "Цигански барон" в Летния театър на Бургас на 2 август

Предстоящо вълнуващо мащабно събитие в програмата на Държавна опера - Бургас, в партньорство с Община Приморско, е фестивалът "Опера на светилището", който ще се проведе за четвърти път. Сред естествения декор на тракийското свещено място Бегликташ ще бъдат представени едни от най-популярните и обичани оперни заглавия: рядко изпълняваният шедьовър от Камий Сен-Санс "Самсон и Далила", Вердиевите опери "Набуко" /12 август/ и "Трубадур" /26 август/ и на 5 август 2023 г. - една от най-обичаните опери в световен мащаб - "Кармен" от френския композитор Жорж Бизе, с която бе закрит миналогодишният фестивал "Опера на светилището" 2022 г.

Купи билетДвете опери на Джузепе Верди - "Набуко" и "Трубадур", бяха представени с изключителен успех на фестивала на тракийското светилище Бегликташ през лятото на 2021 г. Миналогодишното издание на "Опера на светилището", включващо три заглавия - "Мадам Бътерфлай", "Бал с маски" и "Кармен", също премина триумфално, с подчертан интерес от страна на многобройната интернационална публика.

Именно поради големия интерес, за първи път тази година Държавна опера - Бургас и Община Приморско подготвят цели четири заглавия, които ще предоставят възможност за несравнима естетическа наслада на посетителите, в съчетание с мистиката на Странджа и притегателната сила на тракийското светилище, което е древен мегалитен комплекс.

Държавна опера Бургас

На 5 август, 20.30 часа, открита сцена на светилището "Бегликташ" ще бъде представена операта "Самсон и Далила" от Камий Сен-Санс

Първото заглавие от тазгодишния фестивал "Опера на светилището" е операта "Самсон и Далила" от френския композитор Камий Сен-Санс - на 5 август от 20.30 часа.

Творбата не е била поставяна на бургаска сцена творба до лятото на 2017 г., когато премиерният спектакъл в рамките на Бургаските музикални празници "Емил Чакъров" предизвика фурор с авангардното си постановъчно решение. Сценографията на световноизвестния румънец Каталин Арборе и режисурата на доц. д-р Александър Текелиев, предизвикаха бурни диспути в оперните среди, като надделяваха възторжените отзиви.

Интересното в подготовката на бургаската постановка на "Самсон и Далила" са необичайните декори и костюми. Сен-Санс избира библейския сюжет за борбата за свобода на юдеите с филистимяните и за нечовешката сила на героя Самсон, криеща се в косите му, който е предаден от любимата си Далила. Премиерата е била в немския град Ваймар, дирижирана на премиерата от самия Ференц Лист.

Още

Бургаската опера отбелязва Световния ден на танца с балета "Зле опазеното момиче"

Бургаската опера отбелязва Световния ден на танца с балета "Зле опазеното момиче"

Публиката в Бегликташ ще има рядката възможност да съпреживее драматичната история на юдея, надарен с божествена сила - Самсон, и красивата филистимка, която използва женския си чар, за да го изкуши, измами, предаде и погуби - Далила. Сюжетът, базиран на библейските сказания от Стария завет, съдържа не само интригуваща линия на разказната история, но и дълбоки морални дилеми, представени по възхитителен начин чрез средствата на музикално-сценичното изкуство и великолепната партитура н Камий Сен-Санс.

Под прецизната палка на маестро Иван Кожухаров, в главните роли на 5-и август влизат утвърдени и обичани оперни певци: в образа на Далила ще се превъплъти изтъкнатото мецосопрано Даниела Дякова, която е безапелационна във всяко своя сценична проява - с достолепие, вкус, овладяност на гласа и богати въздействащи темброви нюанси.

Образът на Самсон ще пресъздаде солистът на Софийската опера и балет Костадин Андреев, който миналата година бе безапелационен като Дон Хосе и в "Кармен" от Жорж Бизе - на сцената на тракийското светилище Бегликташ. Известният певец, пял многократно с Гена Димитрова, ще бъде очакван гост и в трудното заглавие от Сен-Санс, което дава възможност за разгръщане и на вокалния, и на артистичния потенциал.

В ролята на Върховния жрец на Дагон на сцената в Бегликташ на 5 август ще излезе именитият баритон Александър Крунев, който наскоро чества тържествено своята 60-годишнина на сцената на Бургаската опера. Крунев придава достолепие и характерната суровост на образа на жреца, вдъхващ респект и страхопочитание.

В образа на Абимелех, сатрап на Газа, влиза басът Делян Славов. В ролята на Стария евреин ще бъде Диман Панчев, бас, Пратеник на филистимците - тенорът Любомир Тодоров, Първи филистимец - Милен Динолов, тенор, Втори филистимец - баритонът Бранимир Недков.

Оперното заглавие е изключително мащабно и атрактивно, с участието на солисти с международна кариера, хор, оркестър и балет на Държавна опера - Бургас.

12 август, "Набуко" от Джузепе Верди

На втората фестивална вечер - 12 август, от четиридневния фестивал "Опера на светилището" публиката ще има удоволствието да се наслади на епичната Вердиева опера "Набуко", която за втори път - след 2021 г., ще бъде представена на магичното място.. Публиката отново ще има възможност да се потопи в историята за древните жреци, които са властвали - чрез духа си и невидимия мост с боговете, над човешките съдби, белязани с драматични страсти, Присъстващите ще съпреживеят уникалния спектакъл — в сърцето на Странджа, и ще станат свидетели на съчетанието на красотата на изкуството в съчетание с вековните послания на древнотракийските мистерии.

Като своеобразен химн на сливането на Природа и Музика ще прозвучи знаменитият "Хор на евреите", когато сякаш и земните сили ще притихнат, за да дадат израз на небесната мелодия.

Купи билетПод палката на маестро Ивайло Кринчев, в ролите на драматичното заглавие, представящо тежката съдба на древните евреите, заточени във Вавилон и Йерусалим от вавилонския цар Навуходоносор, ще бъдат великолепни солисти: баритонът Марян Йованоски - като Набуко, в ролята на Измаел - тенорът Яни Николов, Захария - Делян Славов, бас. Абигайл - сопраното Йоана Железчева, мецосопраното Йоана Кадийска влиза в ролята на Фенена. В образа на Върховния жрец ще бъде басът Костадин Мечков, Абдало - тенорът Милен Динолов, в ролята на Анна - сопраното Нона Кръстникова. Мащабната постановка е с участието на оркестъра и хора на Бургаската опера.

В мащабното оперно заглавие участват международно известни солисти, оркестър, хор и балет на Държавна опера - Бургас.

19 август - "Кармен" от Жорж Бизе

На 19-и август, събота, от 20.30 часа на откритата сцена на тракийското светилище Бегликташ, под палката на маестро Григор Паликаров, на публиката ще се предостави възможността да съпреживее отново вечната история за внезапно пламнала страст, отблъскване, емоционална реабилитация, сблъсък на два свята, които неудържимо се привличат, а опустошителните чувства ги унищожават - с операта "Кармен" от Жорж Бизе. С емблематичната опера от Бизе бе закрито миналогодишното издание на "Опера на светилището" 2022 г.

Още

"Риголето" с гост-диригент и забележителни солисти на бургаска сцена

"Риголето" с гост-диригент и забележителни солисти на бургаска сцена

Драматичният сюжет на една от най-популярните опери в световен мащаб винаги звучи актуално. Независимо от епохата, в която живеят, хората неизменно носят идентични чувства, стремления, а отношенията им са базирани на общочовешки норми, които са неподвластни на времето. Операта се е превърнала в емблематична - не само заради красивата музика на Жорж Бизе, характерна с изящна мелодична линия, както и музикалните мотиви, които са придобили самостоятелна популярност, а и заради историята, която продължава да вълнува и да предизвиква разнопосочни чувства.

На 19-и август именитото мецосопрано Даниела Дяковa ще бъде отново - както по време на миналогодишния спектакъл на "Кармен" в рамките на "Опера на светилището", в сценично партньорство с тенора Костадин Андреев /гост/, солист на Софийската опера и балет, който ще влезе в ролята на Дон Хосе - разкъсван от вътрешни противоречия.

Даниела Дякова, на чийто темперамент ролята на Кармен импонира великолепно, ще бъде отново помитаща на откритата сцена в Бегликташ - същинска фурия, амалгама от страст и неустоим порив към вътрешна свобода, която за нея е над любов, привързаност, дори над инстинкта за живот. Великолепният тенор Костадин Андреев, който многократно е пял на сцените в България и по света с незабравимата и неподражаема Гена Димитрова, ще се превъплъти в ролята на трагично влюбения Дон Хосе.

Купи билетТой се вписва блестящо в емоционалната дъга, породена от сценичното взаимодействие с образа на най‐прочутата циганка Карменсита. Именитият баритон Марян Йованоски, солист на Бургаската опера и Националната опера на Северна Македония, ще бъде матадорът Ескамилио, който печели чувствата на Кармен и тласка Дон Хосе към черна ревност с трагична развръзка. Очарователното сопрано Мария Цветкова-Маджарова ще се превъплъти в образа на нежната всеотдайна девойка Микаела, басът Диман Панчев ще бъде Цунига. Като Фраскита на сцената ще се представи сопраното Аглика Петрова-Елис.

Държавна опера Бургас

Ирина Доброволская ще бъде в ролята на Мерседес, баритонът Бранимир Недков влиза в образа на Данкайро, тенорът Яни Николов ще бъде Ремендадо, баритонът Йордан Христозов - Моралес. Режисьор на постановката, адаптирана за откритата сцена в Бегликташ, е Александър Текелиев, диригент на хора - Невена Михайлова, хореографията е на Недко Георгиев, помощник-режисьори - Лина Пеева и Петър Тихолов. В мащабния атрактивен спектакъл вземат участие оркестърът, хорът и балетът на Държавна опера - Бургас.

26 август - "Трубадур" от Джузепе Верди

Последната фестивална проява от "Опера на светилището" 2023 г. ще бъде вълнуваща вечер под звездното небе на Странджа, на свещеното място, в сгъстения ритъм на музикално‐сценичното съвършенство на Вердиевата опера "Трубадур" - на 26 август от 20.30 часа. Една от най-популярните опери на Верди разказва историята за трубадура Манрико, майка му - циганката Азучена, нежната влюбена девойка Леонора, властния Граф ди Луна, и всички останали герои, преплели съдбите си в една тъжна приказка за любов, грях и изкупление,. Сценичното действие и ритъмът на партитурата ще се слеят с природната енергия, която на свещеното място е осезаемо силна, и сценичното действие.

Купи билетДраматичният сюжет на "Трубадур", подвластен на вълнуващата динамика на трагичната съдбовна линия на героите, обсебва сетивата и носи послания отвъд времето.

Всички артисти ще изградят изградиха ще вдъхнат вълнуващ сценичен живот на силен спектакъл, в който ще бъде разказана тъжната история на героите в една от най-красивите Вердиеви опери.

Артистичният каст отново е превъзходен, като на откритата сцена на тракийското светилище ще извисят глас впечатляващи солисти. Под палката на маестро Деян Павлов, ролята на жестокосърдечния Граф Ди Луна влиза изтъкнатият баритон Марян Йованоски, в образа на Леонора ще бъде великолепното сопрано Йоана Железчева, в коронната си роля на Азучена влиза именитото мецосопраното Даниела Дякова, Манрико ще бъде чудесният тенор, отскоро солист на Бургаската опера, освен на Варненската - Валерий Георгиев, Ферандо - басът Костадин Мечков, Инес - Ирина Доброволская, Руиц - Любомир Тодоров, Стар циганин - Николай Николов, Вестител - Милен Динолов.

Още

Лауреати на Първия конкурс за млади оперни певци "Стоян Попов" блестят в "Травиата" в Бургас

Лауреати на Първия конкурс за млади оперни певци "Стоян Попов" блестят в "Травиата" в Бургас

Диригент на хоровия състав и на четирите заглавия, включени във фестивалната програма, е Невена Михайлова, репетитор на балета - Марина Змеева-Маркова.

Адмирации за постигането на оптимално въздействие имат и всички специалисти "зад кадър" — асистент-режисьорите Лина Пеева и Петър Тихолов, служителите от техническите служби. Всички пресътворяват една тъжна приказка — за жестоките повели на родовата памет, за тежестта на оковите на отмъщението, за трагичния край на едно белязано с красота и извисеност човешко чувство, носещо стигмата на проклятието.

Фестивалът "Опера на светилището" се осъществява от Държавна опера - Бургас, в партньорство с Община Приморско. Организацията на мащабното културно събитие е забележително добра - като подготовка на терена за спецификата на оперен спектакъл в природни условия, като извозване на гостите на събитието и осигуряване на оптимален комфорт за публиката сред сърцето на планината.

Купи билетВ организирането и реализирането на форум с подобен мащаб, би трябвало да се спомене и традиционно високото ниво на техническите служби, които по време на фестивала се грижат за обезпечаването на цялостната визия на спектаклите, съобразявайки се с трудния терен и спецификата на откритата сцена.

В нестандартните и тежки за реализирането на подобен мащабен оперен спектакъл условия, извършеното от хората, които отговарят за техническото оборудване, осветление, озвучаване, са перфектни. На изключително високо ниво е и логистиката от страна на Община Приморско, съобразена с нуждите на посетителите, за да им се осигури оптимален комфорт по време на спектаклите и преживяването под звездите на Странджа да остане незабравимо.

Постановките на Държавна опера - Бургас в превърналия се в добра традиция фестивал "Опера на светилището" предоставят уникален шанс за среща със символиката на свещеното място, в съчетание с естетиката и художествените решения на оперните заглавия.

Билети и ТУК , ТУК

Още

Надя Кръстева отново в "Кармен" на сцената на Софийската опера

Надя Кръстева отново в "Кармен" на сцената на Софийската опера

Още

С операта "Самсон и Далила" ще бъдат открити Бургаските музикални  празници "Емил Чакъров"

С операта "Самсон и Далила" ще бъдат открити Бургаските музикални празници "Емил Чакъров"

Още

Мистичното светилище Бегликташ става сцена на оперен фестивал

Мистичното светилище Бегликташ става сцена на оперен фестивал

Още

"Трубадур" с великолепен артистичен каст и гост-диригент от Румъния в Опера Бургас

"Трубадур" с великолепен артистичен каст и гост-диригент от Румъния в Опера Бургас

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Open Vratsa Festival идва в края на август, за да срещне съвременните изкуства със старите занаяти и традиции

Фестивалът се завръща, за да донесе нужната глътка свежест с качествена музика и творческо вдъхновение на фона на величествения Врачански Балкан

SOFIA SUMMER FESТ UNDERGROUND отваря врати на 19-и август в "Чистилището"

"Нова локация, интересни събития и култура на открито продължават петото издание на културния фестивал на София

"Открий театъра" - кампания по случай 120 години от основаването на Народния театър

Ще бъдат изтеглени 120 победители, които ще получат безплатен билет за спектакъл по избор, както и възможността да закупят втори билет с 10 лв. отстъпка

Мариус Куркински открива София Моно 2024 с "Нашенец"

Литературата оживява на откритата театрална сцена в парка на Военна академия "Георги С. Раковски" между 17 и 25 юли

Веско Ешкенази с оркестъра на FAME`S institute изправиха на крака публиката в Скопие

С концерт в Камерната зала на Филхармонията на Република Северна Македония, завърши майсторския клас на FAME`S institute, воден от Веско Ешкенази "Оркестрови курсове по класическа музика"

SoFest продължава с изненадите за публиката и създава нови формати

Първият в страната, Балканите и източна Европа фестивал за линейни танци е вече факт