Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Новият Христос на движението

ONE DANCE WEEK

Новият Христос на движението

Ученикът на Димитрис Папайоану, който вече покорява световните сцени

LARSEN C на Христос Пападопулос (Снимка: © Pinelopi Gerasimou for Onassis Stegi)

Христос Пападопулос е един от най-силните гласове на младото поколение гръцки хореографи и една от новите звезди на европейската съвременна танцова сцена.

На 22 октомври, като част от ФОКУС ГЪРЦИЯ на ОNE DANCE WEEK 2021, Пападопулос ще представи новата си сценична продукция - LARSEN C.

Билети за спектакъла ще намерите на касите на Easypay в цялата страна, както и онлайн от мрежата на EPAYGO.

ТЯЛОТО КАТО МЕТАФОРА НА ВРЕМЕТО

На пръв поглед, LARSEN C е измамно семпла творба, съсредоточена върху упоритото изследване на ритмичните нюанси на движението. Човешкото тяло се превръща в метафора на абстрактни понятия като "време" и "живот" или в природни явления като потока на водата, ерозията на земята или избледняването на светлината при залез слънце.

LARSEN C на Христос Пападопулос (Снимка: © Pinelopi Gerasimou for Onassis Stegi)

Още

ONE DANCE WEEK с нови дати през октомври

ONE DANCE WEEK с нови дати през октомври

Хореографските идеи на Христос Пападопулос произтичат от феноменологична перспектива, която поставя тялото в основата на всяко изследване. Театралните елементи като сценография и костюми са сведени до минимум, а звукът и осветлението играят незначителна роля. Неговият подход често изисква постоянството на погледа и преосмисляне на начина, по който възприемаме танца и света около себе си.

В работата си Пападопулос проучва състоянието на преход от едно движение в друго, от интуиция до действие и задава въпроса дали малка разлика в ритъма, светлината телесното движение или дори незначителна промяна на силата на звука могат да променят изцяло нашето възприятие за това, което виждаме и по този начин да предизвикат нашето пристрастие?

Допълнителна информация за LARSEN C ще намерите: ТУК

ХРИСТОС ПАПАДОПУЛОС:

Христос Пападопулос (Снимка: © Nick Knight)

"Хореограф-изследовател, Пападопулос показва съпротивата на индивидуалността в рамките на унисони, синхронизирани до най-малкото движение. Неговите творби разкриват противоречивото ни желание да се слеем с тълпата, докато следваме личния си път."

Thomas Hahn, Théâtre de la Ville

Още

ONE DANCE WEEK: Танц от сърцето на Египет

ONE DANCE WEEK: Танц от сърцето на Египет

Христос Пападопулос завършва танц и хореография в SNDO (School for New Dance Development) в Амстердам през 2003 г., а преди това учи театър в Драматичното училище на Националния театър на Гърция и Политически науки в Университета Panteion. Неговите творби OPUS и ELVEDON (първото му соло) срещат голямо признание след представянето им в Театър Porta в Гърция, както и и на редица европейски фестивали.

Спектакълът ELVEDON е първият спектакъл, селектиран от паневропейската мрежа Aerowaves 16 Dance Across Europe, а по-късно е представен в знаковия Théâtre de la Ville, Париж. OPUS - друго отличителна негова продукция е селектирана от Aerowaves 18, а март 2018 г. бележи началото на международното турне на ION - спектакъл, възложен от ONASSIS STEGI, копродуциран от Theatre de la Ville - Париж и Le Lieu Unique-Scene nationale de Nantes.

Христос Пападопулос, заедно с Димитрис Папайоану, е част от хореографския екип, който работи по церемониите за откриването и закриването на Олимпийските игри в Атина през 2004 г., както и на Европейските игри в Баку през 2015 г. Бил е преподавател по движение и импровизация в Драматичното училище на Атинската консерватория и член-основател на танцовата компания The Lion and the Wolf.

LARSEN C на Христос Пападопулос (Снимка: © Pinelopi Gerasimou for Onassis Stegi)

Гледайте LARSEN C на 22 октомври в Дом на културата "Борис Христов". Билети за спектакъла ще намерите на касите на Easypay в цялата страна, както и онлайн от мрежата на EPAYGO.


ONE DANCE WEEK 2021 е част от Програма "Наследство" на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Представянето на LARSEN C в рамките на ONE DANCE WEEK 2021, както и специалният ФОКУС ГЪРЦИЯ, се реализират с подкрепата на ONASSIS STEGI, Атина.

Допълнителна информация за програмата следете в сайта на ONE DANCE WEEK - ТУК

Още

Треска за Димитрис Папайоану

Треска за Димитрис Папайоану

Още

Новият спектакъл на Димитрис Папайоану открива тринадесетото издание на международния фестивал за съвременен танц

Новият спектакъл на Димитрис Папайоану открива 13-ото издание на ОNE DANCE WEEK

Още

Димитрис Папайоану изцяло променя нагласите към съвременния танц в България

Димитрис Папайоану изцяло променя нагласите към съвременния танц в България

Още

Все по-близо: Добре дошли на 14-то издание на фестивала "Антистатик"

Все по-близо: Добре дошли на 14-то издание на фестивала "Антистатик"

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Кулминация на оперното лято във Варна ще бъде концертното изпълнение на Вердиевия шедьовър "Отело"

7 оперни премиери, 5 симфонични концерта , премиери на 3 балета и 2 мюзикъла от 11 юни до 29 август 2022 ще бъдат представени пред публиката

I’mpro Fest - фестивал на импровизационния театър с първо издание в София

Между 9 до 14 юни РЦСИ Топлоцентрала и Бар Синтезис ще обединят 6 импро групи в мащабна програма с много събития

Танци от гетата на Рио де Жанейро взривяват Пловдив

На 22 и 23 май ONE DANCE WEEK представя танцовата компания на Сао Пауло със зрелищен спектакъл

Топлоцентрала представя най-актуалния танцов пърформанс на Саша Валц

„IN C“ е по хореография на Саша Валц и музика наТери Райли. Пърформансът е изнасян на различни сцени по света, последната от които е в Ню Йорк

"Една българка" на Снежина Петрова с награда за спектакъл на "Нова българска драма" в Шумен

Наградата за режисура бе присъдена на Ивайло Христов за постановката "Боклук" от Елена Телбис на Театър 199 "Валентин Стойчев"

"Бащата" за 50-ти път в Народния! Да се взрем в крехкостта на съществуването

Представлението е на 22 май 2022 г. от 19 ч. на Голяма сцена