Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Ивайло Димитров: Изкуството не може да съжителства с лъжата

ДИРЕКТНО

Ивайло Димитров: Изкуството не може да съжителства с лъжата

Седми месец музикантът-танцьор чака отговор на своя жалба от Министерството на културата, оттам отвръщат че го съгласуват

Ивайло Димитров

Ивайло Димитров е танцьор и музикант, понастоящем - главен художествен ръководител на ансамбъл "Заря"- Правец. Танцьор е от съвсем ранна възраст, приет е да учи в Националното училище за танцово изкуство, и за отличен успех и високи постижения в овладяването на българския танц, за учебната 2003/2004 г. е удостоен с извънредна стипендия на името на създателя на отдел "Български танци" Кирил Харалампиев. По-късно Ивайло Димитров завършва и висше образование в НБУ - специалност Хореографска педагогика. През миналата година в неговото любимо училище - НУТИ са обявени свободни работни места за преподаватели. Едно от тях е за учител по теоретично обучение - български танци. Димитров напълно съответства на изискванията по официално публикуваната обява: има висше образование по танцово изкуство и педагогическа правоспособност. По обявата за едно работно място по чл. 68, ал.1 т.1 от КТ кандидатствали трима души, от които на самия конкурс се явили двама - той и колегата му Борислав Мутафчийски. Какво се случва по-нататък, разказва самият Ивайло Димитров:

"Конкурсът се проведе на 3 юли 2018 г. Подборът на допуснатите до комисия двама кандидати, в това число и моя милост, е направен от преподавателите в НУТИ Асен Павлов и Петя Александрова. Именно това са хората, които са допуснали до участие в конкурса човек, който не отговаря на условията за участие - Борислав Мутафчийски няма висше образование. Оттам насетне той не само неправомерно се явява на конкурса, но дори го спечелва, и директорът на НУТИ Бойко Неделчев го назначава на работа. Такива са фактите.

Искам веднага да отбележа, че аз нямам нищо против колегата Мутафчийски - всеки си търси поле за изява, работно място. Нарушението е от страна на НУТИ - от една страна на комисията от преподаватели, допуснали Мутафчийски за участие в конкурса, без да отговаря на условията; и от друга - на директора на училището, който назначава на работа лице без изискуемия за длъжността образователен ценз.

Парадоксът се състои в това, че подборът и назначението идва от същите онези хора, които са написали обявата и са посочили условията, на които трябва да отговарят кандидатите! С избора, който са направили в лицето на Мутафчийски, те противоречат на собствените си изисквания?!? И то, при наличието на друг кандидат, в мое лице, напълно съответстващ на критериите!

Ивайло Димитров, на сцената на 50-годишния юбилей на Ансамбъл "Заря"-Правец

На 12 юли подадох жалба до Министерството на културата, под чиято "шапка" е Националното училище за танцово изкуство. Писмен отговор до днес, вече седми месец, нямам!...

Но няма и да получа, ми каза г-жа Базайтова от Отдела за училищата по изкуствата, според която писмен отговор не бил допустим заради "защитата на личните данни"?...Този пълен нон сенс затвърждава в мен съмнението, че има нещо нередно, което се укрива и по тази причина не може да бъде мотивирано в официално писмо. Както казва един колега: "Ами, много ясно - конкурсът е бил нагласен!" Обявяването на образователния ценз на кандидатите в един конкурс не само че не подлежи на обсъждане във връзка със ЗЗЛД, както се опитва да ме увери г-жа Базайтова, но е задължително условие за прозрачност при провеждането на един конкурс. Противозаконно е обратното, както и назначението на хора без изискуемия ценз за дадена длъжност.

Аз никога не съм бил против състезателното начало и щях да приема избора на комисията, ако конкурсът беше проведен според обявените правила и по един почтен и прозрачен начин. Но очевидно тук има нещо за криене, което е неудобно да бъде написано черно на бяло.

Въпреки всичко, ще продължа да чакам писмен отговор от Министерството на културата до края на този месец, и след това ще се обърна към други институции.

Изпитвам огромна привързаност и носталгия към бившето си училище и с голямо желание си мечтаех да преподавам там. Сега е ясно, че това няма да се случи, но пък се чувствам морално длъжен да разбера защо нещата така са се променили в атмосферата на училището, което обичам. И знаете ли, вече не го правя заради себе си, а заради морала, заради принципа, че храмовете на изкуството не трябва да допускат да съжителстват с лъжата", каза пред репортер на Impressio.dir Ивайло Димитров. 

А ето какво отвърнаха от Министерство на културата, в лицето на г-жа Ралица Базайтова на 28-и миналия месец: 

"В момента мога само да кажа, че процедурата не е била конкурс, а обява за свободно работно място на срочен трудов договор. По обявата са се явили няколко лица и е проведено събеседване. От страна на министерството има подготвен отговор до Ивайло Димитров, който е в процес на съгласуване." 

До публикуването на материала, Димитров не беше получил отговор на жалбата си.  

Интервю на Еми МАРИЯНСКА 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

От понеделник културните събития ще се провеждат на 50 процента от капацитета на помещенията

От Министерство на културата уточняват, че става въпрос са фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство

"Бележките под линия" на Мария, Ана, Илиана, Вяра, Параскева и Ирина

Катя Петрова режисира една изключителна "женска пиеса" на Мирела Иванова с премиера на 17 и 18 април в Народния театър

Премиерата на операта "Парсифал" във Виенската опера премина без зрители

Видеоверсия на спектакъла ще могат да гледат от 18-и април в интернет зрители от цял свят

Мария Бакалова благодари за почетния "Аскеер"

"Театърът завинаги ще остане моята първа голяма любов и съм безкрайно щастлива, че получавам това специално признание от фондация "А`Аскеер" споделя младата актриса

dragON aka PHOENIX за потенциалните абсурди в хореографията и танца, с премиера в ДНК

Спектакълът е втората творба от проекта dragON, хореографска трилогия, изградена в съавторство между Александър Георгиев, Жана Пенчева и Дарио Барето Дамас