Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Ивайло Димитров: Изкуството не може да съжителства с лъжата

ДИРЕКТНО

Ивайло Димитров: Изкуството не може да съжителства с лъжата

Седми месец музикантът-танцьор чака отговор на своя жалба от Министерството на културата, оттам отвръщат че го съгласуват

Ивайло Димитров

Ивайло Димитров е танцьор и музикант, понастоящем - главен художествен ръководител на ансамбъл "Заря"- Правец. Танцьор е от съвсем ранна възраст, приет е да учи в Националното училище за танцово изкуство, и за отличен успех и високи постижения в овладяването на българския танц, за учебната 2003/2004 г. е удостоен с извънредна стипендия на името на създателя на отдел "Български танци" Кирил Харалампиев. По-късно Ивайло Димитров завършва и висше образование в НБУ - специалност Хореографска педагогика. През миналата година в неговото любимо училище - НУТИ са обявени свободни работни места за преподаватели. Едно от тях е за учител по теоретично обучение - български танци. Димитров напълно съответства на изискванията по официално публикуваната обява: има висше образование по танцово изкуство и педагогическа правоспособност. По обявата за едно работно място по чл. 68, ал.1 т.1 от КТ кандидатствали трима души, от които на самия конкурс се явили двама - той и колегата му Борислав Мутафчийски. Какво се случва по-нататък, разказва самият Ивайло Димитров:

"Конкурсът се проведе на 3 юли 2018 г. Подборът на допуснатите до комисия двама кандидати, в това число и моя милост, е направен от преподавателите в НУТИ Асен Павлов и Петя Александрова. Именно това са хората, които са допуснали до участие в конкурса човек, който не отговаря на условията за участие - Борислав Мутафчийски няма висше образование. Оттам насетне той не само неправомерно се явява на конкурса, но дори го спечелва, и директорът на НУТИ Бойко Неделчев го назначава на работа. Такива са фактите.

Искам веднага да отбележа, че аз нямам нищо против колегата Мутафчийски - всеки си търси поле за изява, работно място. Нарушението е от страна на НУТИ - от една страна на комисията от преподаватели, допуснали Мутафчийски за участие в конкурса, без да отговаря на условията; и от друга - на директора на училището, който назначава на работа лице без изискуемия за длъжността образователен ценз.

Парадоксът се състои в това, че подборът и назначението идва от същите онези хора, които са написали обявата и са посочили условията, на които трябва да отговарят кандидатите! С избора, който са направили в лицето на Мутафчийски, те противоречат на собствените си изисквания?!? И то, при наличието на друг кандидат, в мое лице, напълно съответстващ на критериите!

Ивайло Димитров, на сцената на 50-годишния юбилей на Ансамбъл "Заря"-Правец

На 12 юли подадох жалба до Министерството на културата, под чиято "шапка" е Националното училище за танцово изкуство. Писмен отговор до днес, вече седми месец, нямам!...

Но няма и да получа, ми каза г-жа Базайтова от Отдела за училищата по изкуствата, според която писмен отговор не бил допустим заради "защитата на личните данни"?...Този пълен нон сенс затвърждава в мен съмнението, че има нещо нередно, което се укрива и по тази причина не може да бъде мотивирано в официално писмо. Както казва един колега: "Ами, много ясно - конкурсът е бил нагласен!" Обявяването на образователния ценз на кандидатите в един конкурс не само че не подлежи на обсъждане във връзка със ЗЗЛД, както се опитва да ме увери г-жа Базайтова, но е задължително условие за прозрачност при провеждането на един конкурс. Противозаконно е обратното, както и назначението на хора без изискуемия ценз за дадена длъжност.

Аз никога не съм бил против състезателното начало и щях да приема избора на комисията, ако конкурсът беше проведен според обявените правила и по един почтен и прозрачен начин. Но очевидно тук има нещо за криене, което е неудобно да бъде написано черно на бяло.

Въпреки всичко, ще продължа да чакам писмен отговор от Министерството на културата до края на този месец, и след това ще се обърна към други институции.

Изпитвам огромна привързаност и носталгия към бившето си училище и с голямо желание си мечтаех да преподавам там. Сега е ясно, че това няма да се случи, но пък се чувствам морално длъжен да разбера защо нещата така са се променили в атмосферата на училището, което обичам. И знаете ли, вече не го правя заради себе си, а заради морала, заради принципа, че храмовете на изкуството не трябва да допускат да съжителстват с лъжата", каза пред репортер на Impressio.dir Ивайло Димитров. 

А ето какво отвърнаха от Министерство на културата, в лицето на г-жа Ралица Базайтова на 28-и миналия месец: 

"В момента мога само да кажа, че процедурата не е била конкурс, а обява за свободно работно място на срочен трудов договор. По обявата са се явили няколко лица и е проведено събеседване. От страна на министерството има подготвен отговор до Ивайло Димитров, който е в процес на съгласуване." 

До публикуването на материала, Димитров не беше получил отговор на жалбата си.  

Интервю на Еми МАРИЯНСКА 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Режисьорът Димитър Стефанов: Публиката заслужава да види представления, които са създадени с откровение и с любов

Магичният свят на Шекспир и "Бурята" оживяват в най-новата постановка на театър "Любомир Кабакчиев" - Казанлък, представена в културен център "Алиуловата къща"

"Орфей и Евридика" препълни Античния театър в две поредни вечери

Международният оперен туризъм в Пловдив вече е факт

"Сънят на Пилат" открива с Сцена на вековете 2022

"Балетната трупа на годината" представя "Танцовата продукция на годината" "Сънят на Пилат" на сцената на крепостта "Царевец"

Концерти на тъмно ще има в "Топлоцентрала"

На 4 и 5 юли са първите две събития от платформата Unseen Scene с музика на живо и на тъмно от Dead Man's Hat и Leena

"Ромео и Жулиета" от Шарл Гуно - първа постановка в историята на Варненската опера

Във Варна на 7 юли 2022, 21.00, Премиера в Летния театър, в Балчик на 8 юли, 21.00, в Двореца Балчик