Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Древното изкуство на куклите: Универсално и съвършено

СВЕТОВЕН ДЕН НА КУКЛЕНИЯ ТЕАТЪР

Древното изкуство на куклите: Универсално и съвършено

"В същото време, Коронавирус пандемията постави на изпитание съществуването на кукленото изкуство, ограбвайки безброй куклени артисти от условия за упражняване на изкуството им", каза генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле

"Меко казано" от Валери Петров, сценична адаптация и режисура Цвети Пеняшки (Снимка: Държавен куклен театър - Стара Загора)

На 21 март се отбелязва Световният ден на кукления театър. През 2003 г. Международният съюз на куклените театри към Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) обявява тази дата и я посвещава на подкрепата и популяризирането на кукленото изкуство, припомнят от НАТФИЗ.

Всяка година, от 2006 до днес, видни личности от артистичния и културен свят са канени да напишат посланието за Световния ден на куклите. Сред тях са Каспилия Ватсани от Индия (2003), Дарио Фо от Италия (2005), Сеносуке Такеда от Япония (2007), Хенрик Юрковски от Полша (2012).

Тази година негов автор е генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле:

  Генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле (Снимка: Getty Images)

Още

COVID-пандемията лиши театъра от най-важното - срещата с публиката

COVID-пандемията лиши театъра от най-важното - срещата с публиката

Празнуван още от 2003 година по инициатива на Union Internationale de la Marionette (УНИМА - Международната Асоциация на Кукления Театър), Световния Ден на Кукления Театър е възможност да отдадем почит на едно изключително разнообразно и древно изкуство.

Умение за неуловими движения. Взаимодействие между жест и илюзия, светлина и сянка. Майсторството на костюма, формата и скулптурите.

Изкуството на драматургията, обобщението и символизма. Техническа виртуозност и поезия. Кукленото изкуство е универсално и съвършено.

Ще парафразирам Пол Клодел, куклите са думи в действие. Куклите, чрез своя жив разказ, могат да изобразят всекидневния живот, но също така да оживят приказни истории от древни времена. Неизмерима проява на културно наследство, кукленото изкуство - независимо дали куклите са част от тържествен ритуал или са част от контекста на настоящето - е напълно актуално.

"Жабокът принц" по братя Грим, постановка на Тодор Вълов (Снимка: Столичен куклен театър)

Още

Хартиени истории за съзидание, разруха и любов

Хартиени истории за съзидание, разруха и любов

Това се доказва от Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството, което до момента включва 12 различни форми на това изкуство. През Сбек Том от Камбоджа до Словашкия и Чешкия куклен театър, всяка една от формите представлява изключителна концентрация на умение и традиция, и общо наследство, което трябва да се запази.

Тази отговорност е още по-важна днес, когато това крехко изкуство е изправено пред безпрецедентни предизвикателства.

Преди всичко Коронавирус пандемията ни припомни колко много се нуждаем от емоционалната и вдъхновяваща сила на куклите. В същото време, тя постави на изпитание съществуването на кукленото изкуство, ограбвайки безброй куклени артисти от условия за упражняване на изкуството им, лишавайки ги от и без това непостоянния им доход. Усилията на УНИМА да подкрепи финансово куклените артисти са неоценими и трябва да получат широка подкрепа.

Отвъд кризата, изкуството на куклите е изправено пред същата опасност, пред която са изправени и другите изкуства. За това живо изкуство, което трябва да се преживява лице в лице, преместването в дигитална сфера е сериозно притеснение.

"Меко казано" от Валери Петров, сценична адаптация и режисура Цвети Пеняшки (Снимка: Държавен куклен театър - Стара Загора)

Следователно бе наложително да се начертае план за бъдещето и да се помисли за начини за преодоляване на кризата и миналия Април ЮНЕСКО стартира глобалното ResiliArt движение за дебати, което събира артисти и професионалисти в полето на изкуството, които да обсъдят предизвикателствата в сектора. Благодарение на подкрепата на УНИМА, през 2020 година бяха проведени 15 дебата с експерти в сферата на кукленото изкуство от целия свят. Сега трябва да извлечем поуките от нашия опит и да продължим напред, за да осигурим съществуването и разпространението на това изкуство, за да не престава то да ни вдъхновява.

На Световния Ден на Кукления Театър, ЮНЕСКО отдава почит на всички, които поддържат пламъка на това древно изкуство със страст и, в тези трудни времена - със смелост.

Честит празник на всички, посветени на кукленото изкуство и на всички, на които то носи възторг и радост!

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Бляскаво оперетно вариете открива новия сезон на Музикалния театър

Спектакълът не отстъпва на тези в "Мулен руж" и "Лидо"

Операта посреща есента с "Клетниците" и "Баща ми бояджията"

Днес, на 24 и 25 септември можете да гледате "Клетниците", а на 27 и 28 септември "Баща ми бояджията"

ONE DANCE WEEK 2021: Танцът като революция

На 15 октомври френският хореограф Оливие Дюбоа ще представи в Пловдив движението и ритъма на Египетската революция с новия си спектакъл ИТМАРАГ

Публиката в любовен транс от магичния танцов спектакъл "Помниш ли Когато..."

Фондация "Стоян Камбарев" продължава да сбъдва мечти

Мария Калас доведе по едно и също време в Атина Моника Белучи и Марина Абрамович

И Белучи, и Абрамович, представят в Атина спектакли, вдъхновени от живота на оперната прима