Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Докога, Господи, ще се криеш..." - Иван Добчев се връща 14 години по-късно към "Лазар и Иисус"

ПРЕМИЕРА

"Докога, Господи, ще се криеш..." - Иван Добчев се връща 14 години по-късно към "Лазар и Иисус"

Представленията са на 19 април в ДКТ "К.Величков" - Пазарджик и на 11 май в Театър НАТФИЗ

Сцена от постановката "Лазар и Иисус", реж. Иван Добчев (Снимки: Кирил Проданов)

Още

"Нова библия" на режисьора Иван Добчев по Радичков - в Сфумато

"Нова библия" на режисьора Иван Добчев по Радичков - в Сфумато

Преди 14 години проф. Иван Добчев се обръща към апокрифа на Емилиян Станев "Лазар и Исус".

Първоначалните планове са проектът да бъде реализиран в ДТ "Н. О. Масалитинов", но острата реакция на Пловдивския владика го спира.

Случаят разбунва силно обществените духове и провокира съсловието. На страниците на в-к "Култура" се разразява остра полемика (бр. 36 от 26 октомври 2007; бр. 39 от 16 ноември 2007). Няколко месеца по-късно на сцената на Театрална работилница "Сфумато" излиза премиерата "Лазар и Иисус".

Режисьор е Иван Добчев, сценографията и костюмите са на Владимир Славов, музиката на Асен Аврамов, а актьорите са Албена Георгиева, Анастасия Ингилизова, Елена Димитрова, Димитър Марков, Христо Петков, Веселин Мезеклиев, Иван Петрушинов, Таньо Маринов, Цветелина Стоименова, Георги Ружичка, Борче Гяковски, Петър Генков и Йовко Кънев.

Анонсът към спектакъла гласи "Проектът "Лазар и Иисус" има амбицията да възбуди интереса към "проклетите въпроси", които ни задават писатели като Емилиян Станев и същевременно да отмахне предубеждението, че нашата литература е "котловинна", занимаваща се предимно с регионалното, непреводимо българското. За всеки, който познава Великият инквизитор на Достоевски е видим този паралел, тази сходност на темите. Същинската цел, разбира се, е да се провокира размисъл за ценностите на нашата европейска, християнска цивилизация, която и след знаменитото огласяване на Смъртта на Бога, продължава да се взира "със страх и трепет" в Онова Там."

"Лазар и Иисус" получава "Аскеер" 2008 за най-добро представление!

Още

Радичковият "Януари" на Иван Добчев online ще покаже "Сфумато"

Радичковият "Януари" на Иван Добчев online ще покаже "Сфумато"

Четиринадесет години по-късно, в светлите седмици преди Възкресение, проф. Добчев поставя "Лазар и Иисус", но не с професионалните актьори на ТР "Сфумато", а със студентите от НАТФИЗ. Музиката отново е на композитора Асен Аврамов, сценограф е Елена Иванова, а костюмите са на Сузи Радичкова.

Проектът е копродукция с Драматично-куклен театър "Константин Величков" - Пазарджик и ще излезе пред публика на 19 април.

"Лазар и Иисус"

участват студенти специалност "Актьорство за драматичен театър", клас проф. Иван Добчев

Действащи лица и изпълнители:

Лазар - Кристиян Стоичков, Марта - Валерия Върбанова, Мария - Дениза Павлова, Ангела Канева, Равин- Николай Ганчев, I садукей - Борис Върбанов, II садукей - Илиян Нонов, Иуда Искариот - Боян Фераджиев, Рафаел Бижев, Арма - Карина Илиева, Елена Траянова

Паднали ангели - Димитър Василев, Марин Джишев, Късин Ванг, Алекс Иванов, Благовест Мицев, Яна Зайкова, Мануела Минкова, Ангела Канева, Елена Траянова, Боян Фераджиев, Рафаел Бижев, Илиян Нонов, Борис Върбанов, Николай Ганчев

Още

Сфумато с пореден подарък за зрителите - "Завръщане във Витенберг" на Иван Добчев

Сфумато с пореден подарък за зрителите - "Завръщане във Витенберг" на Иван Добчев

"Този спектакъл се оттласква от гностически, апокрифни текстове. Това са текстове, които се отклоняват от канонизираните евангелски сюжети, но по своя дух и характер утвърждават по същество истината, проповядвана от каноничните писания. Гностиците твърдят, че Бог се е разтворил в Творението си. Образът му е във всичко сътворено - можеш да го откриеш под камъка, в разцепеното дърво. "За хората са видими образите, но Светлината в тях е скрита в образа на светлината... дори да се открие, Неговият образ е скрит от Неговата светлина."

Нашият Лазар, обсебен от своите паднали ангели, се домогва до това прозрение - в неговата молитва текстът на Давидовия псалм "Докога, Господи, ще се криеш..." се превръща в непосредствена молба на прозрелия тайната и жадуващ да види и влезе в Царството небесно.

Пътят към това Царство е изпълнен с големи изпитания, изкушения, пропадания, които заедно с Лазар ще преминем, за да стигнем до неговата нирвана: "Ако направите онова, което е отдясно, като онова, което е отляво и онова което е отляво, като онова, което е отдясно, онова, което е отгоре, като онова, което е отдолу, онова, което е подир, като онова, което е преди, когато направите двете едно, когато сторите вътрешното външно, а външното вътрешно, когато направите мъжа и жената едно, така че мъжът да не бъде мъж, нито жената жена, когато направите очи наместо око, крак - наместо крак, образ - наместо образ, тогава ще влезете... ще видите."

Вярвам, че това пътуване ще ви помогне да откриете или поне да усетите блаженството на озарените от Светлината."

Проф. Иван Добчев

Премиера 19 април в ДКТ "К.Величков" - Пазарджик и 11 май в Театър НАТФИЗ.

Още

Видеоархивът на ТР "Сфумато" оживява в Интернет

Видеоархивът на ТР "Сфумато" оживява в Интернет

Още

Поетесата Миряна Башева - вдъхновение на "Мислещите тръстики" в Сфумато

Поетесата Миряна Башева - вдъхновение на "Мислещите тръстики" в Сфумато

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Бина Харалампиева с "Граф Монте Кристо" - на сцената на Младежки театър "Николай Бинев"

След премиерата, предстоят следващите дати на спектакъла - 12-ти и 20-ти април от 19:00 ч. и 30-ти април от 21:00 ч.

Американската балерина Кира Никълс ще обучава младежи в танцова работилница в София

Работилницата ще е своеобразен конкурс за стипендии за летни програми в САЩ, като част от участниците ще получат възможност да се обучават в Pacific Northwest Ballet в Сиатъл, Kansas City Ballet и Ballet Chicago през това лято

Честит световен ден на театъра!

Христо Мутафчиев, председател на Съюза на българските артисти, отправи специален поздрав към колегите си

"Момичето и смъртта" - Градска фантазия от Балет "Арабеск"

Премиерата на новия им спектакъл е на 31 март 2023 г., от 19.00 ч. и 2 април 2023 г., от 17.00 ч. на сцената на Музикалния театър

Михаил Билалов и Мая Бежанска с премиера на комедията „Моето мъжко момиче“ на 7 април в София

Режисьор е Димитър Стефанов, а актьорският състав допълват Асен Данков и Теона Димова

Френският спектакъл "Спомням си, че Небесата са далеч и Земята също" гостува в Народния театър

Това е визуален театър, без текст. Автори са френският сценограф, режисьор и хореограф Орелиен Бори и на роденият в Сараево режисьор Младен Материч. Събитието е на 5 и 6 април