Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

ДНК празнува втори рожден ден с Остава и Jin Monic

ПРОСТРАНСТВО ЗА СЪВРЕМЕНЕН ТАНЦ И ПЪРФОРМАНС В НДК

ДНК празнува втори рожден ден с Остава и Jin Monic

Събитието ще постави и началото на седмото издание на АСТ Фестивала за свободен театър

11 ноември ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс ще отбележи своя втори рожден ден. Музикални водачи на партито, което ще започне в 21:00 часа, ще бъдат Остава, несъмнено една от най-важните инди банди за българската сцена и Jin Monic - достойно носещи флага на съвременния алтернативен звук у нас. Едно шумно, (съ)временно парти с навременни поводи и безвременна музика.

За две години ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс успя да изгради устойчиви взаимоотношения с независимата сцена, като представя регулярно независими проекти, така че това да прави смисъл както за самите артисти и тяхната работа, така и за публиката, която вече култивира специфични очаквания към програмата на пространството.

"Инициирахме няколко важни проекти като "Извинени присъствия", в който ученици в гимназиална възраст се срещат с артисти от различни полета на съвременното изкуство, запознават се с идеи и практики на съвременния танц и пърформанс, участват в работни ателиета, гледат спектакли, дискутират. Вече две години поддържаме и чуждестранната платформа "Мигриращото тяло", която включва спектакли, уъркшопове, дискусии, като осигуряваме достъп на българката публика до едни от най-интересните почерци, артисти, проекти от Европа и света.

Съвсем наскоро ДНК получи наградата на Столична община за ярки постижения в областта на културата за 2017 г. в категорията "Съвременни перформативни и мултижанрови изкуства". Мисля, това е ясен знак, че сме поели в правилната посока", споделя Мира Тодорова - Артистичен директор на ДНК.

Освен рождения ден на ДНК, в събота ще бъде открит и АСТ Фестивал за свободен театър 2017 - "Временна реалност". Както до сега и тази година Фестивалът ще се проведе в рамките на една седмица (11-17 ноември), а ДНК ще бъде основен домакин. Програмата ще съдържа - театър, танц и пърформанс; изкуства, които се случват само "тук и сега" и които въпреки своята краткотрайност, са мост между реалности.

Именно от тази природа на срещата между публика и сцена е вдъхновена темата на седмото издание - "Временна реалност (VR)".

Първият спектакъл от Фестивалната програма, съвместен проект с платформата "Мигриращото тяло", в ДНК е "Relative Collider" на Лиз Санторо (Ню Йорк) и Пиер Годар (Париж) - 12 ноември от 20:00 часа. Другият чуждестранен спектакъл е на представителите от Израел и носи провокативното заглавие "Worst Case Scenario". Него ще можете да гледате на 13 ноември (понеделник) от 20:00 часа отново в ДНК.

Добре познатите ви заглавия "Повече НЕ или така нареченият Бернхард" (14 ноември), "shamebox" (16 ноември) и "Тук долу всички люляци умират" (17 ноември), също са част от програмата на АСТ Фестивал и ще могат да бъдат гледани в ДНК.

Задължително не бива да пропускате последния спектакъл за тази година от програмата на ДНК "Мигриращото тяло" на артиста от световна величина Тражал Харел - "Paris is Burning at the Judson Church Made to Measure", който предстои на 24 ноември от 19:30 часа. Тражал Харел ще направи и работно ателие, в което ще говори за своята работа и ще дискутира с участниците своите артистични идеи и изследователски концепции.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Поройният дъжд в Благоевград не отказа стотиците меломани от първия “South West Festival” (СНИМКИ)

Първият ден на фестивала беше с участието на Любо Киров, Мария Илиева, Керана и "Космонавтите" и големия хедлайнер Ищар

Спектакъл за жени, избрали да направят аборт, с премиера в I AM Studio

"Ембриони" е документална пиеса на Йордан Славейков

Известни режисьори с атрактивни семинари за мюзикъл и балет на Софийския фестивал на музикалния театър

Събитието се открива на 24 юни от 20:00 часа с театрализирано концертно изпълнение на мюзикъла "Фантомът на операта"

Над 20 часа програма и повече от 700 самодейци се качват на сцената на Църногорския събор

Част от събитията по време на събора ще бъдат "Поляната на животновъдите", "Алеята на манастирските производители", "Алея на занаятите", улицата "Възрожденско село от Граовския край", изложбата "Уникални църкви и манастири от Брезнишко, Трънско, Пернишко и Радомирско" и "Граовци в края на XIX и началото на XX век"

Мартина Пенева с втора награда за "Най-добра актриса" от международен фестивал

Тя е за първия й моноспектакъл. Актрисата е дъщеря на Атанас Пенев - Наско, фронтмен на Б.Т.Р.

Съкровища от Изтока откриват Sofia Summer Fest

Четвъртото издание на Азиатския Фестивал се завръща в София на 2 юли на сцената на Летния фестивал в Южен Парк II, зад музея "Земята и хората"