Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Аниматорът Мина Златева номинирана за Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2017

МЛАДИ ТАЛАНТИ

Аниматорът Мина Златева номинирана за Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2017

Петима млади таланти ще се състезават за престижното и чакано отличие

Мина Златева, аниматор

Наближава кулминацията на успешната годишна работа на Фондация "Стоян Камбарев". На 24-ти април, от 19 часа на сцената на "Théatro" (ул. Върбица 12) ще се състои Осмата oфициална церемония за връчване на Наградата за полет в изкуството. Билети за събитието могат да се намерят в мрежата на eventim.bg, на билетната каса на театъра.

Номинирани за Наградата за полет в изкуството "Стоян Камбарев" 2017

Този приз, се превърна в най-чаканото и престижно отличие за млади творци в България поради факта, че Фондацията, носеща името на незабравимия театрален режисьор Стоян Камбарев, насърчава не само носителя на Голямата награда, но и подкрепя осъществяването на конкретни проекти на всички номинирани след церемонията.

Двадесет и шест годишният aниматор и художник Мина Златева e сред избраните таланти тази година. Tя твори в широк спектър на изобразителното и визуално изкуство, като залага основно на анимацията и фотографията. Успява да впечатли членовете на Фондацията с чаровно чувство за хумор, дълбока емпатия и опит за налагане на свой собствен стил.

Мина Златева, аниматор

С интересни изложбени участия зад гърба си, Мина завършва Националното училище за изящни изкуства, а по-късно и анимация в НАТФИЗ, където развива своя непринуден, семпъл художествен изказ и създава цикъл от няколко кратки анимационни филма, с които е селектирана на международни фестивали. В момента, в колаборация със свои колеги, стартира нова компания за анимация "Feuerwerk Studio".

Eто и какво сподели Мина Златева:

"Харесвам авторска анимация, а не големите комерсиални студия. Нищо против тях, просто те са в развлекателния жанр. Авторската анимация е по-сериозен артистичен продукт, който има за цел да провокира зрителя по някаква тема. За мен най-ценно е, когато в анимационния филм няма диалог, а чрез действието се постига внушение. Анимацията е синтез, работи със символи. Асоциативното мислене ми идва отвътре, обичам асоциативни игри."

Израснала в артистична обстановка, Мина рисува от малка, като този ѝ талант я насочва към Националното училище за изящни изкуства. Там тя развива любовта си към бързите актови скици на голо тяло, харесвайки непринудеността и импулсивността на този начин на рисуване. После следва анимация в НАТФИЗ, където се дипломира с ръчно рисувания филм "Неприказка" и с него участва във фестивалите Cartoons on the Bay във Венеция и Hyperion в Румъния, както и в Международния фестивал на анимационния филм във Варна.

Най-новият ѝ проект е анимационен видеоклип за групата Jin Monic към парчето Hateful, върху който е работила с колегата си Александър Начев. Видеото е номинирано за най-добър музикален видеоклип в чешкият анимационен фестивал Anifilm през тази година. Мина участва и в много изложби, като страстта ѝ към бързата скица на голо тяло я провокира да създаде заедно с нейни приятели изложбата "Мини тяло" в галерия "Аросита".

В работата си, Мина Златева успява да намери продуктивен баланс между лекотата и всичките трудности, пред които един аниматор се изправя в реализацията на свой филмов проект. Закачливият и измамно семпъл стил на младата авторка превръща всяка нейна творба в своеобразен автопортрет, от който струи любов към живота и изкуството.

Мина Златева с приятеля си

Останалите млади творци, номинирани за Награда за полет в изкуството "Стоян Камбарев" 2017 са:  певицата Мария Славова, художникът Радослав Нинов, куклената актриса Ралица Стоянова и кинорежисьорът Христо Симеонов. Носителят на Голямата награда за изкуство ще триумфира на 24-ти април, от 19 часа с красивата бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и парична премия в размер на 3 000 лв. Той се избира от жури, в което влизат членовете на Фондация "Стоян Камбарев" - водещи имена от културния и обществен живот на България, начело с Председателя на УС актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева.

Официалната Церемония за връчване на Наградата за полет в изкуството "Стоян Камбарев" е част от Културния календар на Столична община.

Impressio.dir.bg е основен медиен партньор.

NOVA film е продуцент на събитието.

Вижте кратък филм зa Мина:

 Повече за Церемонията 2017:

Официалната Церемония през 2016 можете да видите тук:

Повече за Фондацията можете да видите ТУК   

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Open Vratsa Festival идва в края на август, за да срещне съвременните изкуства със старите занаяти и традиции

Фестивалът се завръща, за да донесе нужната глътка свежест с качествена музика и творческо вдъхновение на фона на величествения Врачански Балкан

SOFIA SUMMER FESТ UNDERGROUND отваря врати на 19-и август в "Чистилището"

"Нова локация, интересни събития и култура на открито продължават петото издание на културния фестивал на София

"Открий театъра" - кампания по случай 120 години от основаването на Народния театър

Ще бъдат изтеглени 120 победители, които ще получат безплатен билет за спектакъл по избор, както и възможността да закупят втори билет с 10 лв. отстъпка

Мариус Куркински открива София Моно 2024 с "Нашенец"

Литературата оживява на откритата театрална сцена в парка на Военна академия "Георги С. Раковски" между 17 и 25 юли

Веско Ешкенази с оркестъра на FAME`S institute изправиха на крака публиката в Скопие

С концерт в Камерната зала на Филхармонията на Република Северна Македония, завърши майсторския клас на FAME`S institute, воден от Веско Ешкенази "Оркестрови курсове по класическа музика"

SoFest продължава с изненадите за публиката и създава нови формати

Първият в страната, Балканите и източна Европа фестивал за линейни танци е вече факт