Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

С премиерата на "Дама пика" Софийската опера и балет дава вдъхновяващ пример на света

КУЛТУРНИ МОСТОВЕ

С премиерата на "Дама пика" Софийската опера и балет дава вдъхновяващ пример на света

Целта на изкуството е обединение върху ценности, а не разделение чрез политики

Източник на изображението: Софийска опера и балет

Софийската опера и балет е един от най-представителните ни театри и прави силно впечатление фактът, че на фона на световен "политкоректен" отказ да се поставят творби на руски автори и гонения на руски артисти от световна величина, тя открива сезона 2022/2023 година с прекрасната музика на Чайковски по произведението на Пушкин "Дама пика". Премиерата е на 18-и ноември, следват представления на 20-и и 22-ри ноември.

Музиката и изобщо всички изкуства обединяват човечеството и са мост между народите. С това театърът изпраща послание към всички хора по света, че трябва да градим културата си върху ценностите, а не върху разделението. Това е вдъхновяващ пример за подражание.

Източник: Софийска опера и балет

Още

Вижте къде е живяла истинската Дама пика

Вижте къде е живяла истинската Дама пика

Да си припомним сюжета на операта по творбата на Пушкин: Младият офицер Герман се влюбва в непозната, която е знатна и богата и той съзнава, че любовта му е обречена - че такава дама не може да му принадлежи. Освен това Лиза е сгодена за княз Елецки.

Тя е внучка на Графинята, а за възрастната дама се носи мистериозна светска мълва - как някога в Париж са я наричали "московската Венера" заради красотата й. По онова време Графинята имала слабост към игралните домове и веднъж загубила огромна сума. Тогава на помощ й се притекъл влюбеният в нея граф Сен Жермен, който й разкрил мистериозна тайна - че има три карти, които винаги печелят.

Още

За кого Пушкин написа "Аз Ви обичах..."

За кого Пушкин написа "Аз Ви обичах..."

Вслушвайки се в съвета му, Графинята си върнала загубата, но никога повече не разкрила на никого тайната на трите карти. Приятелите на влюбения Герман - Сурин и Чекалински, започнали да му втълпяват, че ако научи тайната на Графинята, ще стане богат и ще може да се ожени за Лиза.

Герман първоначално не обръщал внимание на приказките им - бил обсебен единствено от лика на прекрасната Лиза. Тя също се влюбила в него и започнала да изпитва необясним страх от това чувство, както и от предстоящата си женитба с Елецки. Лиза дава на Герман ключове от стаята на Графинята, за да влиза тайно през нея в нейната стая. Именно това отваря пътя към нещастната развръзка.

Още

Сестрата на Пушкин предсказала ранната му смърт

Сестрата на Пушкин предсказала ранната му смърт

Една вечер Герман се опитва да принуди Графинята да му разкрие тайнствените карти и дори я заплашва с оръжие. Възрастната жена умира от уплах. Лиза продължава да вярва на възлюбления си и го кани на тайна среща край река Нева. Обзет от панически ужас от случилото се, Герман изпада в състояние на транс, в което призракът на мъртвата му разкрива, че заветните карти са тройка, седмица и туз. Под влиянието на това видение той се държи неадекватно на срещата си с Лиза. Тя, обаче, прозира зад несвързаните му думи вината му. Осъзнава, че именно той е убил баба й. И когато като обсебен Герман се втурва с вик "В игралния дом!", Лиза напълно разбита от разкритието си се хвърля в реката.

Още

Шедьовърът на Пушкин "Дама пика" с илюстрациите на Ясен Гюзелев

Шедьовърът на Пушкин "Дама пика" с илюстрациите на Ясен Гюзелев

Лиза е мъртва, а Герман е почти постоянно в игралната зала. На два пъти печели големи суми, използвайки тайнствените карти. Но когато за трети път залага огромна сума и никой не приема залога му, срещу него застава Елецки - негов смъртен враг заради смъртта на Лиза.

Герман обявява третата карта на Графинята, но в ръката му вместо туз се оказва Дама пика. Някъде в подсъзнанието му се появява образът на мъртвата старица, която зловещо му се присмива. В безумното си отчаяние, Герман се самоубива. В последния миг в съзнанието му изниква светлият образ на Лиза и той умира с нейното име на уста. В ролята на Лиза на сцената на столичната опера ще гледаме сопраното Цветана Бандаловска.

Режисьорът на "Дама пика" Вера Петрова и сопраното Цветана Бандаловска / Източник: фейсбук страница на Софийска опера и балет

Постановката представя събитията по един изключително завладяващ и фантазивен начин.

"Провокацията за нашия екип да прочете заглавието беше, че ние сме главно в полето на фантастичното", споделя режисьорът на постановката Вера Петрова. На сцената на Софийската опера и балет спектакълът "Дама пика" е като приказен сън, в който публиката ще се унесе на фона на невероятната музика на П.И.Чайковски.

П. И. Чайковски / Снимка: Getty Images

Първото поставяне на операта е през далечната 1890-а година. У нас не е играна повече от 35 години, споделя директорът на оперния театър Пламен Карталов. От създаването си до днес "Дама пика" е играна, адаптирана и екранизирана в цял свят. Първата й екранизация е от 1949-а година и е дело на Уес Андерсън и Мартин Скорсезе.

Портрет на П. И. Чайковски от Николай Кузнецов, 1893 г.

Наред с Чайковски, Софийската опера и балет подготвя Вагнеров фестивал - ще представи седем опери на бележития немски композитор, поставяни на столична сцена. Театърът е включил в програмата си и много силни творби от българския репертоар, като "Чичовци" и "Изворът на белоногата".

Премиерата на "Изворът на белоногата" ще е на 28-и януари догодина и е посветена на 100-годишнината от рождението на композитора Александър Райчев.

Източник: Софийска опера и балет

Следват творби от световната класика, като операта "Фиделио" от Бетовен на 10-и февруари и "Севилският бръснар" през март, а на 11-и май догодина ще можем да гледаме музикалната поема по текст на Тихомир Павлов от 1937-а година и музика на отец Кирил Попов "Рилският пустинник". Постановката ще бъде вълнуващ разказ за житието на българския закрилник Св. Иван Рилски.

На добър час на новия 132-рия сезон на Софийската опера и балет!

Еми МАРИЯНСКА

Още

"Бал с маски" открива оперния сезон 2022/23 година на Старозагорската опера

"Бал с маски" открива оперния сезон 2022/23 година на Старозагорската опера

Още

Националният театър в Прага "канселира" Чайковски заради войната в Украйна

Националният театър в Прага "канселира" Чайковски заради войната в Украйна

Още

"Самоубиват" ли Чайковски комплексите от "срамната" му сексуалност?

"Самоубиват" ли Чайковски комплексите от "срамната" му сексуалност?

Още

Людмил Ангелов и Кварто Квартет представят "Чайковски & Капустин"

Людмил Ангелов и Кварто Квартет представят "Чайковски & Капустин"

 

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

"Затегнете коланите" – премиерата на новия спектакъл със Стефания Колева е на 6 октомври в София

Лично и доста комично пътуване в подсъзнанието на една жена, която прави равносметка за живота си, докато самолетът, в който пътува, пада и скоро ще се разбие

Очаквайте премиерата на късометражния филм на Девина Василева "На игра"

Събитието е на 29 септември от 17:30 ч. в Дом на Киното

"Как се научих да летя" идва предпремиерно на Sofia Summer Fest

Популярният сръбски режисьор Радивое Андрич споделя, че предлага на публиката филм за цялото семейство

Балетът на Държавна опера-Стара Загора със световна премиера на 17 август

"Одон", "Лейди Джейн" и "Танците на Саломе" на сцената на Старозагорската опера

Пламен Карталов: Нашите артисти пеят и под дъжда

Трети летен фестивал "Музи на водата" на Софийската опера и балет на сцената в Панчарево

Тази вечер е премиерата на юбилейния албум "100 години Драматичен театър "Стоян Бъчваров"

Събитието с модератор Виолета Тончева предхожда селектирания в официалната програма на фестивала спектакъл на Варненския драматичен театър "Амадеус" от Питър Шафър на режисьора Стайко Мурджев