Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Първият световен успех на Бергман не е с Лив Улман, а с нея

ИМЕНА ОТ ЗЛАТНИЯ ПЕРИОД НА КИНОТО

Първият световен успех на Бергман не е с Лив Улман, а с нея

100 години от рождението на актрисата Ула Якобсон

Шведската актриса Ула Якобсон / Снимка: Getty Images

Един от най-големите режисьори на съвремието ни несъмнено е Ингмар Бергман. Неговият първи международен успех е филмът "Усмивки от една лятна нощ" ("Sommarnattens leende"; 1955), награден на Кинофестивала в Кан и номиниран за "Златна палма". В този филм, както казва един критик, играе "предишната Лив Улман" - Ула Якобсон.

Навършват се 100 години от рождението на една от най-обаятелните шведски артистки.

Шведската актриса Ула Якобсон / Снимка: Getty Images

Още

Ингмар Бергман: Изкуството (не само киното) ми се струва безсмислено (откъс)

Ингмар Бергман: Изкуството (не само киното) ми се струва безсмислено (откъс)

Много пъти назовават Бергман "женски режисьор", именно защото той режисира някои от най-запомнящите се роли на актриси като Биби Андершон, Ингрид Тюлин, Лив Улман и Ула Якобсон. Първият му голям успех е с Ула. Тя е и единствената от споменатите, с която легендарният шведски режисьор не е имал любовна връзка.

Ула Якобсон е родена на 23-ти май 1923-та година в Гьотеборг. Първоначално играе в театъра. В киното се снима от 1951-ва година във филма "Годеницата на Нисе". Първият й голям успех е във филма с емблематичното заглавие, което помни цяло поколение зрители от 50-те години на миналия век - "Тя танцува само едно лято" на режисьора Арне Матсон.

И ето че през 1955-а година идва предложението на Бергман за главна роля в неговия филм "Усмивки от една лятна нощ". Този филм е голям успех и за актрисата, и за Бергман.

Близо десетилетие по-късно Ула има втори огромен триумф във филма "Zulu" (1964), в който има една-единствена женска роля, изиграна от нея.

Но да се върнем на комедията "Усмивки от една лятна нощ". Сценарият е на самия режисьор - Ингмар Бергман, по творба на Пер Улоф Екстрьом - шведски фермер, журналист и писател на произведения в различни жанрове - драма, трилър, документалистика.

"Усмивки от една лятна нощ" е шведски комедиен филм на режисьора Ингмар Бергман. Освен Ула Якобсон, във филма се снимат Гунар Бьорнстранд, Ева Далбек и Хариет Андершон. В центъра на сюжета стои интригуваща размяна на няколко любовни двойки. Филмът, макар и черно-бял, има толкова голям успех на времето, че по него е направен мюзикълът "A Little Night Music", поставен на Бродуей през 1973-та година, и създаденият пет години по-късно от Уди Алън филм "Секс комедия в лятна нощ" (1982).

Любопитното е, че при толкова много филми, в които е играла Ула, и другият неин актьорски връх е пак във филм по творба на Екстрьом - във филма "Тя танцува само едно лято" на режисьора Арне Матсон.

Още

Фасбиндер си отиде едва на 37, но остави 44 шедьовъра на световното кино

Фасбиндер си отиде едва на 37, но остави 44 шедьовъра на световното кино

Ула Якобсон се снима в десетки ленти до 1975-а година, когато се играе за последно във филма на знаменития Райнер Вернер Фасбиндер "Фокс и неговите приятели" ("Faustrecht der Freiheit"). Ролята й е на майката на един от героите. По време на активната си кариера Ула Якобсон е играла от изкусителка до пуританка. Снимала се е дори във филм на ужасите - в лентата "Призрачният екипаж" от 1958-а година.

Още

Ингмар Бергман: Театърът е като предана съпруга. А киното е голямо приключение - като великолепна и взискателна любовница

Ингмар Бергман: Театърът е като предана съпруга. А киното е голямо приключение - като великолепна и взискателна любовница

Много интересно се преплитат някои житейски щрихи от съдбите на Ула Якобсон, Ингмар Бергман и Пер Екстрьом. И Ула и Ингмар са имали строги родители и травмите от детството им са дали своето отражение в характерите им. Но ето че правят страхотна комедия. За мрачните настроения на Бергман е писано много. Биографите му казват, че баща му го наказвал дори за провинения, за които той нямал вина. Като  детското му напикаване. Именно заради него веднъж го затворил в тъмна стая. 

Но, както вече споменахме, първият световен филм на Бергман, в който играе Ула е отлична комедия. Бергман доказва, че може да е добър и в двата жанра - и в комедията, и в драмата. Ула - също. Тя се справя блестящо в комедийната си роля.

Авторът на двете произведения, в чиито екранизации играе при огромен успех Ула Якобсон - Пер Екстрьом, също има интересна биография. През 1966-а година той бил обвинен в укриване на непълнолетния престъпник Оле Йохансон. Писателят направил това не с користна, или престъпна цел, а за да събере материал от момчето за психопрофила на маргинализираната младеж. Въпреки професионалния мотив, бил  осъден на 6-месечна условна присъда. Екстрьом, обаче, дава интервю, в което казва, че "присъдата си е струвала", защото темата за новите млади го интересува силно не само като писател, а и като баща на общо осем деца от няколкото му брака.

Още

Актрисата Лив Улман най-сетне получи заслужения си "Оскар"

Актрисата Лив Улман най-сетне получи заслужения си "Оскар"

В книгата на Екстрьом с оригинално заглавия "Летният танц", писателят развива точно тази тема - за скуката на младите, тяхната обърканост и невъзможността да реализират чувствата и плановете си самостоятелно, за липсата на осъзнат смисъл за бъдещето. Главният герой е скучаещ младеж, който през лятната си ваканция отива на гости на чичо си Андерс в провинцията. Там съдбата го среща с местната девойка Шещин. Между двамата се завързва любовна връзка, която среща яростен отпор от родителите на момичето и местния пастор. Трагичният край на връзката е алюзия за тревожни революционни промени в социалните отношения в Швеция в началото на столетието.

Кадър от филма "Тя танцува само едно лято" с участието на Ула Якобсон в главната роля

През 1951-ва година романът е екранизиран във филма "Тя танцува само едно лято" на Арне Матсон с участието на Ула Якобсон и Фолке Сундкуист. Лентата има скандален успех за времето си поради голите сцени в него, но въпреки това филмът печели наградата "Златната мечка" на Берлинския филмов фестивал.

Шведската актриса Ула Якобсон / Снимка: Getty Images

Ула Якобсон оставя в този филм ярък образ на героиня, която е превърната в жертва на обществените предразсъдъци. Красотата на актрисата сама по себе си е колкото предизвикателна, толкова и алюзия за обществения натиск върху чувствата и отношенията между хората.

Ула Якобсон оставя и други забележителни роли, които и днес будят респект с психологизма си. А заглавието на филма "Тя танцува само едно лято" се превръща в нарицателно за кратко щастие.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Убийствен трилър по шведски (откъс)

Убийствен трилър по шведски (откъс)

Още

Шведският режисьор Рубен Йостлунд ще оглави журито на кинофестивала в Кан

Шведският режисьор Рубен Йостлунд ще оглави журито на кинофестивала в Кан

Още

"Персона" на Бергман излиза за първи път на български

"Персона" на Бергман излиза за първи път на български

Още

Норвежката писателка Лин Улман за прочутите си родители Лив Улман и Ингмар Бергман (ОТКЪС)

Норвежката писателка Лин Улман за прочутите си родители Лив Улман и Ингмар Бергман (ОТКЪС)

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Тя е била лице на корица повече от Бриджит Бардо и Катрин Деньов

Силви Вартан напуска сцената като идол на няколко поколения

Писмо с негов ръкопис бе в неизвестност 70 години

40 години от смъртта на писателя-магически реалист Хулио Кортасар

Голямата й любов - британски офицер, загива в България

25 години от смъртта на писателката Айрис Мърдок

Прошка за вечно влюбения Робърт Бърнс

265 години от рождението на поета

Представях си се като гигантски пенис, излитащ като космически кораб

"Всеки иска да бъде Кари Грант. Дори аз искам да бъда Кари Грант", признава холивудската легенда