Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Забележителните победители на световния фотоконкурс World Press Photo за 2020

НА ФОКУС

Забележителните победители на световния фотоконкурс World Press Photo за 2020

Най-доброто от световната репортажна фотография

“Straight Voice” © Yasuyoshi Chiba, Japan, Agence France-Presse. World Press Photo of the Year 2020

От 63 години фотографският конкурс World Press Photo отличава най-доброто във визуалната журналистика и професионални фотографи от целия свят. С излизането на номинациите за 2020 г. е ясно, че тази година няма да бъде изключение в постиженията на фотожурналистиката, с които конкурсът е известен. 4 282 фотографи от 125 държави със 73 996 изображения, на журито винаги се пада тежката задача да се впише в най-добрите изображения и истории.

В крайна сметка са избрани 44 фотографи от 24 страни, които да представят най-доброто от фотожурналистиката. Шест от тези изображения също така бяха номинирани за престижната World Press Photo на годината, докато за работата си трима фотографи бяха номинирани за World Press Photo Story на годината (Фотоистория на годината). Въпреки че фотографиите са широкообхватни по категории, преобладаващите теми в тазгодишните кандидати включват протест и промяна, задвижвана от младежта.

"Откровен глас" © Ясуйоши Чиба, Япония, Агенция Франс-Прес. Фотография на годината на World Press Photo 2020.

Протестите в Судан започват през декември 2018г. и бързо се разпространяват из цялата страна. До април 2019 г. протестиращите окупират районите до щабовете на армията в столицата Хартум с искания за прекратяване на 30-годишното управление на диктатора Омар ал-Башир. През юни правителствени сили откриват огън по цивилни протестиращи, много са убити, а още повече са били обект на насилие. Властите са опитали да покрият протестите използвайки информационно затъмнение и спирайки интернет връзката в страната. Така протестиращите започнали да се уговарят чрез СМС-и, от уста на уста и използвайки мегафони - и продължават да се противопоставят на военните. Въпреки тежките удари, на 30 юни про-демократичното движение успешно е успяло да подпише споразумение за споделяне на властта с военните.

Още

Иван Григоров: "Шотландския боец" на българската фотожурналистика

Иван Григоров: "Шотландския боец" на българската фотожурналистика

Този момент на мирен протест е големият победител в конкурса за най-добри фотографски отличия за 2020 г. World Press Photo. Фотографията е на японския фотожурналист Ясуйоши Чиба. Снимката показва млад мъж, който чете поезия на глас сред протестиращите, които искат управление на гражданското общество в Судан. Тази фотография е изпълнена едновременно с признателност, но и с надежда.

Ясуйоши Чиба е главен фотограф на Агенция Франс Прес за Източна Африка и Индийския океан. Това е бил единственият момент на мирен протест в Судан, но той е останал запечатан от Чиба и силно го впечатлява. "Чувствах тяхната непобедима солидарност като горяща жарава, която всеки момент може да пламне отново."

Kho, генезис на бунта" © Ромен Ларендьо, Франция. Фотография победител в категорията "Фотоистория", World Press Photo Story of the Year 2020

“Kho, the Genesis of a Revolt” © Romain Laurendeau, France. World Press Photo Story of the Year 2020

"Младите хора съставляват повече от половината от населението на Алжир. Според доклад на ЮНЕСКО, 72% от хората там под 30 години са безработни. Основните моменти в историята на Алжир, такива като бунта "Черният октомври" от 1988г. разгневяват младите до крайност. Този бунт е жестоко потушен - за 5 дни са убити повече от 500 души и тези събития са последвани от "черно десетилетие" на насилие. След 30 години ефектите от това насилие са налице. Високата безработица в страната, която все още носи травмите, води до скучно ежедневие, фрустрация от живота, много млади хора да се чувстват отделени от държавата и нейните институции.

В неглижираните квартали на работническата класа като Баб ел-Оуед младите често търсят убежище в дики - частни пространства, които са като "балончета на свободата", далеч от погледа на обществото и консервативните ценности. Липсата на всеобща солидарност често води до влошаване на условията на живот.

Още

Сблъсък на две реалности в акварелите на алжирския художник Илиес Белкай

Сблъсък на две реалности в акварелите на алжирския художник Илиес Белкай

През февруари 2019г. хиляди млади хора излязоха по улиците на работническите квартали, което се превърна в общонационално предизвикателство към управлението на дългогодишния президент Абделазиз Бутефлика. Kho означава брат в разговорния северноафрикански. Братството между всички тях е в генезиса на бунта. Това е историята на дълбокото безпокойство на младостта, която, дръзвайки да оспори авторитета, вдъхновява цялото население да се присъедини към акцията им, за да се роди най-голямото протестно движение в Алжир от десетилетия насам.

Стремежът към промяна е тема, която се нарежда непосредствено до другия голям победител във фотоконкурса. Ромен Лорандьо взима наградата за фотоистория на World Press Photo 2020г. с поредиците си от материали, които изобразяват младежките вълнения в Алжир. "Беше невъзможно част от мен да не се разпознае в тези хора" казва Лорандьо.

Вижте още фотографии-победители от фотоконкурса на World Press Photo 2020.

Хонгконгски вълнения" © Никола Асфури, Дания, Агенция Франс Прес, победител в категория "Общи новини, истории"

“Hong Kong Unrest” © Nicolas Asfouri, Denmark, Agence France-Presse. General News, Stories, Winner

"Протестите в Хонг Конг започнаха в края на март в отговор на предложения на правителството за законодателни промени, които да позволяват екстрадиции в континентален Китай. Антиправителствените протести набраха скорост в следващите седмици като про-демократични протести с обединени групи, студентите играеха важна роля, както и в правенето на човешки вериги на демонстрациите.

Още

Невероятни снимки на Хонг Конг от 50-те години, направени от 13-годишен тийнейджър

Невероятни снимки на Хонг Конг от 50-те години, направени от 13-годишен тийнейджър

Хиляди демонстранти се събираха около сградата на Съдебния съвет преди дебатите, но често те срещаха жестокото противодействие на полицията. Протестите продължиха да ескалират по честота и по брой хора. По-късно Кари Лам, лидерката на Хонг Конг в крайна сметка обяви, че законопроектът ще бъде оттеглен. Протестите обаче разшириха исканията си за прилагането на общо избирателно право и освобождаването на арестувани протестиращи и продължиха и през 2020г.

"Мястото на катастрофата на самолета на Етиопските авиолинии"© Милугета Айен, Етиопия, Асошиейтед Прес. Spot News, Stories, Winner

Ethiopian Airlines Flight 302 Crash Site” / Mulugeta Ayene, Ethiopia, Associated Press. Spot News, Stories, Winner

"Роднини на жертва на разбилия се самолет на етиопските авиолинии с полет ET302 скърбят по време на церемония в памет на убитите в катедралата "Света Троица" в Адис Абеба, Етиопия, 17 март 2019, седмица след инцидента.

"Спасяване на орангутани" © Ален Шрьодер, Белгия, за "National Geographic", Nature, Stories, Winner

“Saving Orangutans” © Alain Schroeder, Belgium, for National Geographic. Nature, Stories, Winner

"Майки-заместнички пренасят осиротели орангутани към горско училище, където те ще ги учат как да се катерят по дървета, SOCP Quarantine Centre, Северна Суматра, Индонезия, 22 януари 2019."

"Най-дългата война" © Лоренцо Туньоли, Италия, за The Washington Post. Contemporary Issues, Stories, Winner

“The Longest War” © Lorenzo Tugnoli, Italy, Contrasto, for The Washington Post. Contemporary Issues, Stories, Winner

"Бойци на талибаните демонстрират своята екипировка в отдалечено скривалище в Източен Афганистан, 11 декември 2019г."

"Ликуване на гола", © Силвия Изкуердо, Перу, Асошиейтед Прес

“Cheering the Goal” © Silvia Izquierdo, Peru, Associated Press. Sports, Singles, 2nd Place

"Фенове на бразилския футболен клуб "Фламенко" празнуват, след като Габриел Барбоса вкарва гол срещу шампионите"Ривър Плейт" от Аржентина. Рио де Жанейро, Бразилия, 23 ноември 2019г.

"Съседите на тигрите" © Стив Уинтър, САЩ, за National Geographic. Contemporary Issues, Stories, 2nd Place

“The Tigers Next Door” © Steve Winter, United States, for National Geographic. Contemporary Issues, Stories, 2nd Place

"Доктор Ентъл позира със своя екип в басейна, който използват за шоу с тигри, в неговата развлекателно място Myrtle Beach Safari, Южна Каролина, САЩ, 30 април 2019. Туристи плащат по 399 долара, за да се присъединят към сутрешната обиколка с малки тигри, където могат освен да играят с тях, така и да ги снимат."

"Kawhi Leonard"s Game 7 Buzzer Beater" © Mark Blinch, Canada, for NBAE. Sports, Singles, Winner

“Kawhi Leonard’s Game 7 Buzzer Beater” © Mark Blinch, Canada, for NBAE. Sports, Singles, Winner

"Кауи Леонард от "Торонто Раптърс" гледа как последния му изстрел в мрежата определя мача срещу "Филаделфия" от Източната конференция на полуфиналите на Националната баскетболна асоциация NBA, Торонто, Канада, 12 май 2019."

"Полярнa мечка и малкото ѝ" © Естер Хорват, Унгария, за "Ню Йорк Таймс. Environment, Singles, Winner

“Polar Bear and her Cub” © Esther Horvath, Hungary, for The New York Times. Environment, Singles, Winner

"Полярна мечка и нейното малко приближават оборудване, инсталирано от изследователи от "Поларстем", кораб, който е част от научна експедиция, изследваща последствията от климатичните промени в Арктика, централен Арктически океан, 10 октомври 2019."

"Център за евакуация от пожарите" © Шон Дейви, Австралия, За Агенция Франс Прес. Contemporary Issues, Singles, 2nd Place

“Bushfire Evacuation Center” © Sean Davey, Australia, for Agence France-Presse. Contemporary Issues, Singles, 2nd Place

"Абигейл Ферис (с маска) играе с приятели във временния център за евакуация в Бега, Австралия, 31 декември 2019г. Абигейл и семейството ѝ са били евакуирани от къмпинг в близост до пожарите на Нова година.

"Черна Драг магия-портрет на драг артист и активист" © Лий-Ан Оладж, Южна Африка. Portraits, Singles, 2nd Place

Black Drag Magic—Portrait of a Drag Artist and Activist” © Lee-Ann Olwage, South Africa. Portraits, Singles, 2nd Place

"Белинда Какамба Ка-Фаси, драг артист и активист, позира пред shisanyama - пространство на общност, където жени готвят и продават месо, Khayelitsha, Cape Flats, в близост до Кейптаун, Южна Африка, 4 август 2019."

World Press Photo: Website | Facebook | Instagram

Още

Най-добрите подводни фотографии за 2019

Най-добрите подводни фотографии за 2019

Още

Лицата на Бутан във фотографиите на Андрю Студер

Лицата на Бутан във фотографиите на Андрю Студер

Още

Най-впечатляващите фотографии на 2019-а

Най-впечатляващите фотографии на 2019-а

Още

Фотографии от нюйоркското метро през 40-те, направени от 17-годишния Стенли Кубрик

Фотографии от нюйоркското метро през 40-те, направени от 17-годишния Стенли Кубрик

Още

Фотографията на годината - разплакано дете

Фотографията на годината - разплакано дете

Още

Страховити фотографии на опустелия Шанхай заради коронавируса

Страховити фотографии на опустелия Шанхай заради коронавируса

Още

Снимки-"диагноза" на света, в който живеем

Снимки-"диагноза" на света, в който живеем

Още

Брент Стиртън - изследователят на човешките драми

Брент Стиртън - изследователят на човешките драми

 

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Българският културен институт в Рим открива изложба с портрети на родни творци

Експозицията включва колекция от портрети на български художници, актьори, музиканти, режисьори

"Град на сенките" от Алексей Титаренко

Между 30 юни и 14 август в Националната галерия

"Театрален антракт" на фотографа Кайя Христова - три изкуства в една изложба

От 8 до 20 юни 2022г., в Български културен център (ул. Веслец 13)

Изложбата "On Air" в "Двореца": Минимализъм в детайлите – водопад от светлина и сенки

Стоте фотографски портрета на Константин Вълков могат да бъдат разгледани до 8 май

Визуалните поеми на Яна Лозева

Откриването на изложбата е на 20 април до 19 май в галерия "Васка Емануилова"

Пътят, който сме изминали и този, по който вървим: "Автопортрети" от Еми Куртова

Изложбата е до 6 май 2022 г. в Градска художествена галерия - Пловдив