Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Сблъсък на две реалности в акварелите на алжирския художник Илиес Белкай

АКВАРЕЛИ

Сблъсък на две реалности в акварелите на алжирския художник Илиес Белкай

Столичната галерия "Абсент" представя "Един алжирец в България"

Изложба акварел на Илиес Белкай в галерия "Абсент"

Заглавието подсказва, че изложбата ще запознае публиката със забележителния талант на Илиес Белкайд - един алжирец, живеещ и творящ в България.

Илиес е роден на 16 септември 1981 г. в Ел Уеди, Алжир, но към днешна дата живее в България. От ранно детство е вдъхновен от калиграфията и картините на своя баща. Това определя и понататъшното му развитие. Любовта към изобразителното изкуство става водеща в живота му. От 2010 г. работи и се развива в областта на акварелната техника. През годините Илиес се изявява на различни форуми на местно ниво. През 2016 г. участва в Международно триенале "Духът на акварела" в България, гр. Варна. Същата година представя свои творби в международни изложби "Фабриано" и "Урбино" в Италия. Негови картини се намират в частни колекции в Алжир, Англия, Холандия, Белгия, Франция и България.

Изложените акварели в галерия "Абсент" показват неговия поглед към родината му и към страната в която живее, като основният акцент е върху България.

Илиес е прекрасен майстор в пресъздаването на атмосферата, пулса на града, сърцето на тълпата. Той е от художниците, които омагьосват светлината. Играят си с нея и я превръщат в инструмент на внушение. Тя създава контрасти, разказва истории, прави Изтока и Запада различни, но безумно притегателни, неустоимо мистични.

За него градът не е просто място с типична за района архитектура и хора, които живеят в него. За него той е живот, магия, пулс и ритъм. Хората не са лица и дрехи. Те са динамични форми и силуети, неразривно свързани със сърцето на мястото, в което живеят. Те са неговата душа.

Авторът обръща внимание на незабележими обекти от нашето ежедневие. Пример за това са трамваите, присъстващи на много от картините,  показващи София. Така сме привикнали да ги виждаме около себе си, че съвсем сме забравили как определят до голяма степен облика на града ни със своя ретро вид, с романтиката, която създават и на която сме свикнали да не обръщаме никакво внимание.

Контрапункт на нашата действителност са прекрасните пейзажи от родината му. Те не носят товара и шума на града. В тях се усеща спокойствие, почит към природата и изместването на човека на заден план.

Сблъсъкът на двете реалности създава усещане за пътуване във времето, за преминаване от консуматорско-егоистичното ежедневие към духовно-хармоничното безвремие.

"Един алжирец в България/"Un Algerien en Bulgarie " ще бъде открита на 11 май 2017 г. в акварелна галерия "Абсент", ул. "Цар Самуил" в 18.30 часа. Входът е свободен. Изложбата ще продължи до 27 май 2017 г.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

НИМ представя откритията от миналия археологически сезон

Въпреки условията на пандемия през 2020 г. археолозите проведоха 22 експедиции

Комикс за Батман от 1940 г. беше продаден за над 2,2 милиона долара

Оригиналната цена на изданието от 1940 г. е 10 цента

Рисунка от книжка за Тентен беше продадена за над 3 милиона евро

"Синият лотос" от 1936 г. е един от шедьоврите на Ерже, а книжката е ключова в творчеството му

Музеят "Метрополитън" с безплатни виртуални разходки и игри

Екипът на културната институция вярва, че по време на пандемия изкуството може да обединява

Германия е върнала 14 произведения на изкуството от колекцията на Гурлит, откраднати от евреи

"Зад всяка от тези творби стои човешка, трагична съдба като тази на жертвата на Аушвиц Хенри Хинрихсен", посочва министърът на културата Моника Грютерс

Традиционната изложба Wintertime 2021 - в Галерия "Париж"

Общата зимна експозиция продължава до 31 март 2021 г.