Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Световни звезди на фотографията идват у нас за участие в конференцията на Клуб Фото Свят

СВЕТОВНИ СТАНДАРТИ В ИЗКУСТВОТО

Световни звезди на фотографията идват у нас за участие в конференцията на Клуб Фото Свят

Сред лекторите е и българинът Владимир Василев

Автор: Тарик Заиди / Източник Клуб Фото Свят

Фотографията е универсален език, чрез който може да се говори за много и различни аспекти на съвременния живот. Тя е документ, който може да ни разходи в историята. Тя е и изкуство, което може да ни накара да се замислим. Фотографията е инструмент за социална промяна, но и начин на себеизразяване.

Клуб Фото Свят за втора поредна година кани фотографи от различни краища на света, за да вдъхновят повече български автори да работят по най-високите професионални стандарти в тази област.

Осем световно признати фотографи от различни направления на фотографията ще дойдат в България за участие в Конференция, която ще се проведе между 8-9 февруари 2020-а година в "World Trade Center Interpred" в столицата.

Очаква се в конференцията да участват над 200-250 професионални фотографи. До този момент са обявени само няколко от лекторите. Вижте кои:

Ето кои са утвърдените до днес лектори / Източник Клуб Фото Свят

Мартин Пар /Martin Parr/ е едно от легендарните имена на съвременната фотография. Кариерата му е забележителна и продължава вече над 40 години. Той е толкова продуктивен, че е трудно да бъде представен в няколко изречения. Документира съвременното общество по един особено забавен и на моменти ироничен начин.

Автор: Мартин Пар / Източник Клуб Фото Свят

Пар не е само фотограф, но и автор на книги и филми, куратор, преподавател, автор на множество текстове, статии и публикации. От 1994 г. е член на една от най-известните световни фотографски агенции - "Магнум". В периода 2014 - 2017 г. е неин президент. Основател е на Фондацията "Мартин Пар", която съхранява и управлява неговия собствен архив от фотографии и фотокниги, както и колекционира творчеството на други автори, най-вече на британски. На Мратин Пар са посветени повече от 10 документални филма.

Автор: Мартин Пар / Източник Клуб Фото Свят

Андреас Битесних /Andreas H. Bitesnich/ е сред най-известните фотографи в света на мъжко и женско голо тяло. Той също е познат със своята травел, стрийт и портретна фотография. Разпознаваем е със своята изчистена естетика и перфектната синтеза между състояние и форма.

Автор: Андреас Битесних / Източник Клуб Фото Свят

Негови творби са публикувани по цял свят през последните 28 години, а неговите иконични фотографии са познати на всеки със страст към това изкуство.

Андреас Битесних / Източник Клуб Фото Свят

По време на предстоящата конференция Битесних има желание да сподели не само техническите аспекти на своята работа, но и философията си за живота и фотографията.

Тарик Заиди /Tariq Zaidi/ вече четири години снима истории, в снимки и видеа от Ангола, Бразилия, Камбоджа, Чад, Конго и други краища на света. Те са публикувани в над 900 списания, вестници и сайтове в повече от 60 страни. Сред медиите са "The Guardian", BBC, CNN, "National Geographic", "Washington Post", "Vogue", "Esquire" и мн. др. Спечелил е много международни награди (POYi, UNICEF, NPPA, PDN, IPA, AI-AP etc). Работата му е показана в над 70 международни изложби. Работил е по проекти в 20 страни на 4 континента.

Тарик Заиди / Източник Клуб Фото Свят

Заиди работи като фотограф на свободна практика, живее в Лондон. В момента работи по дългосрочен личен проект, наречен "Capturing the Human Spirit" - визуална антология за надеждата, достойнството и общността в някои от най-бедните региони в света.

Автор: Тарик Заиди / Източник Клуб Фото Свят

Първите три части от неговата работа са снимани в Хаити, Бразилия и Камбоджа и са представени на Visa Pour L"image, International Festival of Photojournalism, през септември миналата година.

Йонас Бендиксен е роден в Норвегия през 1977 г. Започва кариерата си на 19 години като стажант в офиса на фотографска агенция "Магнум" в Лондон, преди да започне да пътува, за да реализира множество интересни собствени проекти. Бендиксен е носител на множество престижни международни награди, сред които Infinity Award на международния център за фотография в Ню Йорк, награди Снимка на годината (Pictures of the Year International Awards), World Press Photo, наградата за култура Telenor и мн. други.

Йонас Бендиксен / Източник Клуб Фото Свят

Негови клиенти са "National Geographic", "TIME", "The Sunday Times Magazine", "Le Monde", "The Guardian Weekend" и др. Бендиксен има и множество публикации по цял свят. През 2014 г. става част от фотографска агенция "Магнум".

Владимир Василев е единственият българин, утвърден за лектор в конференцията до този момент. Той е роден в Стара Загора. Започва да се занимава с фотография още на 15-годишна възраст, докато учи строително инженерство. През 1998 г. решава да посвети живота си на фотографията, а три години по-късно напуска страната и се установява във Франция.

Владимир Василев / Източник Клуб Фото Свят

Неговите силни и интензивни фотографии, като от филм на Айзенщайн, показват недвусмислено славянския му произход. Работата му е получавала множество значими международни награди и признания: Наградата Roger Pic с изложба в SCAM през 2010 г. и през 2017 г. ; грамота от журито за голямата награда на La Samaritaine през 2013 г. ; финалист за New East Photo Prize; участник в изложби на фондация Calvert 22 в Лондон и Санкт Петербург.

Автор: Владимир Василев / Източник Клуб Фото Свят

През 2017 и 2018 г. два пъти печели второто място на Gomma Grant, Лондон. Василев е също така член на журито на Circulation 2013 г.

Още

Перспективната фотография на Тоби Шиноби

Перспективната фотография на Тоби Шиноби

Още

Гергана Мудова за Майсторите на фотографията и не само

Гергана Мудова за Майсторите на фотографията и не само

Още

Филми за фотография от Триша Зиф

Филми за фотография от Триша Зиф

Още

Започна първият Международен салон по подводна фотография

Започна първият Международен салон по подводна фотография

Още

Фотографията на годината - разплакано дете

Фотографията на годината - разплакано дете

Още

Людмила Капитанова с първа самостоятелна изложба на травъл фотография от цял свят

Людмила Капитанова с първа самостоятелна изложба на травъл фотография от цял свят

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Близо и далеч" - една изложба на фотографката Виолета Апостолова - Лети

Може да се види от 31 май до 14 юни 2024 г. в Галерия-книжарница "София Прес"

Изложба с фотографии, скици и кукли на режисьора Тим Бъртън бе открита в Прага

Изложбата е организирана от самия Тим Бъртън и частен куратор

Фотографът Rafał Milach идва в България за втория уъркшоп от поредицата на BECA х Magnum Photos

Фотографиите му са били излагани в множество самостоятелни и групови изложби по света и са част от колекциите на MoMA Варшава, Центъра за съвременно изкуство в Полша и други международни институции. Носител е на редица престижни награди, сред които World Press Photo в категория Arts and Entertainment

Япония ще бъде фокус на тазгодишното издание на фестивала на фотографията в Арл

Фестивалът ще даде възможност за нов прочит на събития като драмата във Фукушима и явления като графитите.

Изложба в Париж представя италианския фотограф Паоло Роверси

Ретроспективата в Пале "Галиера", където е Музеят на модата, е първата на жив творец. Тя представя около 140 снимки - наситени черно-бели портрети на Кейт Мос или Наталия Водянова, голи тела, мода

Владимир Карамазов с награда за фотография от Международния конкурс "Xposure" в емирство Шаржа

Българинът впечатли журито с кадър, озаглавен „Спомен от миналото“, заснет във Филипините през 2021 година по време на снимките на риалити предаване