Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Филми за фотография от Триша Зиф

КИНО И ФОТОГРАФИЯ

Филми за фотография от Триша Зиф

Изложбата "Moving Stills" в столичната Галерия Синтезис е основният повод за третото посещение на известната режисьорка в България в рамките на София Филм Фест

"Чеволюция" (2008)

София Филм Фест и Галерия Синтезис Ви канят на изложбата "Moving Stills - филми за фотография от Триша Зиф", която ще бъде открита на 12 март, вторник, 19:00 часа, в присъствието на автора.

Изложбата, чиито куратор е Надежда Павлова, е фокусирана върху четири от филмите на известната режисьорка: "Чеволюция" (2008), "Мексиканският куфар" (2011), "Човекът, който видя твърде много" (2016) и "Уиткин и Уиткин" (2017). Тя включва емблематични кадри на световноизвестните фотографи Робърт Капа, Герда Таро, Дейвид "Чим" Сиймор, Алберто Корда, Енрике Метинидес и Джоел-Питър Уиткин, както и документи, плакати и артефакти, свързани с филмите на Триша Зиф.

"Уиткин и Уиткин" (2017)

Още

Феноменът Сергей Параджанов - изкуство без граници

Феноменът Сергей Параджанов - изкуство без граници

Изложбата е продължение на тематичния модул "Кино и фотография", в който галерия Синтезис показва изложби на значими фотографи и режисьори, подчертаващи връзката между фотографията и киното, в партньорство със София Филм Фест. През 2018 г. в рамките на фестивала беше показана изложбата "Сергей Параджанов: Homo Liber" на грузинския фотограф Юрий Мечитов. 

"Moving Stills" е основният повод за третото посещение на Триша Зиф в София. През 2015 година тя е председател на документалното жури на София Филм Фест, а през 2016 година води майсторски клас в рамките на фестивала. По време на гостуването си в галерия Синтезис Триша ще изнесе майсторски клас и ще представи три от своите филми.

"Чеволюция" (2008)

"Човекът, който видя твърде много" (2016)

Триша Зиф е документалист и куратор на фотография, работи в сферата на визуалните изкуства над трийсет години. Тя е основател на независимата филмова компания 212BERLIN, бивш член на колектива Camerawork в източен Лондон. По-късно основава CameraworkDerry в северната част на Ирландия. След това се мести в Лос Анджелис, а по-късно в Мексико Сити. Триша е работила като куратор на свободна практика, редактор за няколко международни издателства, а през последните години прави документални филми. Тя е стипендиант на фондация "Гугенхайм" и носител на множество награди в САЩ, Англия и Мексико. Била е гост куратор в The International Center of Photography в Ню Йорк, Santa Monica Museum of Art, Victoria & Albert Museum в Лондон, както и други световни музеи.

Дебютът ú като режисьор е през 2008 г. с филма "Чеволюция" за Netflix и Red Envelope. Тя е продуцент и режисьор на "Мексиканският куфар" (2011), копродукция между Испания и Мексико. Режисьор е на "Човекът, който видя твърде много" (2015), филмът ú носи две награди "Ариел" - за документален филм и за музика, както и множество други награди. Наскоро приключва "Уиткин и Уиткин" (2017), филм за еднояйчните близнаци - фотографа Джоел-Питър и художника Джером. Триша преподава кино и медийни изследвания като гост преподавател в САЩ, Мексико и Европа.

"Мексиканският куфар" (2011)

"Мексиканският куфар" (2011)

Филмът "Мексиканският куфар" проследява пътя на негативите на трима знаменити фотографи - Робърт Капа, Дейвид "Чим" Сиймор и Герда Таро, от гражданската война в Испания. Смятани за безвъзвратно изгубени повече от седемдесет години, те са открити случайно на дъното на един шкаф в Мексико Сити през 2007 г.

"Човекът, който видя твърде много" (2016)

"Човекът, който видя твърде много" ни среща с Енрике Метинидес, мексикански фотограф, обсебен от снимането на инциденти, престъпления и катастрофи, преобърнали съдбите на хората.

"Уиткин и Уиткин" (2017)

"Уиткин и Уиткин" изследва световете на двамата еднояйчни близнаци, световноизвестния фотограф Джоел-Питър Уиткин и Джером Уиткин, художник и преподавател. Те не си говорят, но филмът показва първата музейна изложба, в която творбите им са събрани заедно. Въпреки липсата на близост между тях, произведенията им си общуват.

Съпътстваща програма

13 март, сряда ,18:30 ч. - прожекция на филма "Чеволюция", 2008 г., времетраене: 86 мин.

14 март, четвъртък, 18:30 ч. - майсторски клас на Триша Зиф и прожекция на филма "Мексиканският куфар", 2011 г., времетраене: 86 мин.

15 март, петък, 18:30 ч. - прожекция на филма "Човекът, който видя твърде много", 2016 г., времетраене: 89 мин.

16 март, събота, 14:00 - 20:00 ч. - ПУК#8 Moving Stills - фотокниги на Триша Зиф, в присъствието на автора.

*Всички събития са с вход свободен

"Мексиканският куфар" (2011)

"Уиткин и Уиткин" (2017)

"Човекът, който видя твърде много" (2016)

Още

Деян Донков: Искам да изиграя всичко

Деян Донков: Искам да изиграя всичко

Още

"Кино и пол" в програмата на 23-ия София филм фест

"Кино и пол" в програмата на 23-ия София филм фест

Още

За момичето, което дръзна да попита: Какъв цвят има този свят?

За момичето, което дръзна да попита: Какъв цвят има този свят?

Още

Янтао Ксиа, продуцент на "Изчезващи дни": Филмът ни е различен, а в живота няма връщане назад

Янтао Ксиа, продуцент на "Изчезващи дни": Филмът ни е различен, а в живота няма връщане назад

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Дългоочакваният проект "Rhinoceros" на украинския режисьор Олег Сенцов ще участва на Венецианския филмов фестивал

Коментираната лента беше една от 17-те творби, представени като „works in progress“ по време на 18-ото издание на Sofia Meetings през март 2021

Избрани филми от фестивала в Кан на Синелибри 2021

Част от заглавията от фестивала в Кан ще можем да видим в България на кино-литературния фестивал

“Музикална кутия Уудсток 99: мир, любов и ярост” отбелязва 22-та годишнина от фестивала

Поглед към това как едно емблематично тържество на хармонията се превръща в хаос

Весела Казакова и Мина Милева начело на журито на „Венециански дни“

„Жените наистина плачат“ - в септемврийското издание на 25-ия София Филм Фест

В Мароко ще бъде заснет филм по мотиви на "Алхимикът" на Коелю

Екранизацията на световния бестселър се очаква да излезе по кината през 2022 г.

"Да разтвориш юмруците" спечели Голямата награда в раздела "Особен поглед" в Кан

Тази година сред 20-те филма, включени във втората по важност секция, беше и българо-френският "Жените наистина плачат" на Мина Милева и Весела Казакова