Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Пресечете границата между вън и вътре с Пламена Рачева в изложбата й "През щорите"

ВИЗУАЛНА ПРОВОКАЦИЯ

Пресечете границата между вън и вътре с Пламена Рачева в изложбата й "През щорите"

3D ефектът в дигитално генерираните графики предизвиква зрителите да променят гледните си точки в търсене на скрити образи

"Съзерцание и бягство с дървета по път" © Пламена Димитрова-Рачева

Една много лична изложба представя в Пловдив Пламена Димитрова-Рачева, изкуствовед и графичен артист от Варна, задълбочен изследовател на процесите в българското графично изкуство.

Изложбата графика ще бъде открита на 30 януари от 18:00 часа в постоянната експозиция "Мексиканско изкуство" на Градската художествена галерия - Пловдив в Стария град (ул."Артин Гидиков" №11).

"Топлината на цвета обгръща монохромието" © Пламена Димитрова-Рачева

Пламена Рачева ще покаже пред публика завършения продукт на своите творчески занимания от последните години - нов поглед към търсената от нея двоичност на перцепцията. "През щорите" е изложба от дигитално генерирани графики, в които е използвана фотография и е търсен и ЗD ефект. Визуалната провокация е в движението в преплетените образи, често дематериализирани в трансформацията си, с наслагани транспарентно следи от графити, природни обекти, архитектурни фрагменти, детайли, свидетелстващи за обитаемост на градската среда.

"Черен натюрморт за Земята" © Пламена Димитрова-Рачева

"Отломки върху чистотата на хоризонта" © Пламена Димитрова-Рачева

Ще видим едни постоянно променящи се образи, които подмамват зрителя да обикаля около произведенията и да открива и скрива различни изображения. Всяка от творбите е съставна визия - включва две отделни работи, които се пресичат в ивиците на нагънати като хармоника графични листове. Те срещат искрящи природни мотиви с градска сивота, очертания на прозорци с летящи фигури, светлини със сенки.

"През щорите" - споделя Пламена Рачева - очите виждат тишината на невидимото. Там в него плуват образи, представи, породени от спомени, усещания, сенки, от мечтани видения извън реалността.

"Пеперуди върху светлини по зидовете" © Пламена Димитрова-Рачева

Това са "протестираните" пространства на подсъзнанието, в които хората разкриват своите съкровени тайни, емоции, страхове, копнежи, фобии. Това са отпечатъци върху бялата повърхност на графичния лист, асоциирана с плътността на щорите. Това са духовните ни пространства - визуализирани, въображаеми, емоционални, които можем да напуснем или да останем в тях.

Дигитално отпечатаните графики върху една плоскост или върху нагъната като хармоника хартия кореспондират с естетиката на електронните медийни и екранни изображения. Сюжетите им носят миксирането на визии - статични и динамични - терени, листа на дървета, панорами от въздуха, силуети и сенки на хора, които идват от различни времена. Това извличане на видимата реалност "През щорите" е част от осветяването на личния ми живот."

Отделен цикъл в изложбата е посветен на артистичното преобразяване на урбанизираната среда с елементи от различни култури и субкултури.

Пламена Димитрова-Рачева

Пламена Димитрова-Рачева е историк на изкуството и художник. Завършила Националната художествена академия, специалност "История на изкуството".

По-важни специализации и стипендии - "Getty Grant", Israel; Cite International des Arts, Paris; Арт мениджмънт - Британски съвет, София и Художествена академия, Белград; Център за мултимедийни изкуства, Университета в Хале, Германия; Държавна администрация, София.

Член на Американския биографичен институт NC, САЩ - 2000; AICA - 1997; Съюза на българските художници, Секция "Критика" от 1982 и на Секция "13" от 2008.

Експерт в програмата "Дебютни проекти" на Национален фонд "Култура", Швейцарска културна фондация и Център за културни политики "Сорос", София 1995-1999, 2004; Главен експерт в Главна дирекция на Държавна агенция "Архиви", София 2010-2015.

Между 1993-2002 е гост-преподавател по история на изкуството във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър", в Техническия университет - Варна и гост-лектор за съвременно българско изкуство в Аристотеловия университет в Солун, Гърция - 2002.

"Сенки по пътя на спомените – II" © Пламена Димитрова-Рачева

Куратор на изложби на съвременно българско изкуство в Европа и Азия. Член на международни журита за съвременна графика в България, Чехия, Сърбия, Македония, Гърция, Словения и др.

Самостоятелни изложби графика и фотография в България, Франция, Гърция. Има авторски произведения и каталожно издание за видеоарта във Варна. Нейни творби са притежание на Националната галерия, София, СГХГ, Френския културен институт - София, частни колекции в България, Гърция, Франция, САЩ и др.

Участва периодично в международни и национални конференции в България, Македония, Румъния, Словения с изследователски доклади върху изкуството на съвременната графика и на графиката от епохата на Българското възраждане.

Автор е на множество книги и каталози с монографични и изследователски студии, рецензии и статии върху българското и чуждестранното изкуство.

Носител на национални и международни награди за критика и за графика в България, САЩ, Чехия, Румъния.

От 2015 г. е директор на Градската художествена галерия "Борис Георгиев" - Варна.

© Пламена Димитрова-Рачева

Подробности открийте в страницата на събитието: ТУК

Авторът ще бъде на разположение на медиите от 16 ч. на 30.01. в Къщата на мексиканското изкуство.

Още

1 милиард секунди

1 милиард секунди

Още

Ретро-спекции на Румен Гашаров в галерия "Стубел"

Ретро-спекции на Румен Гашаров в галерия "Стубел"

Още

Живопис и мозайка в "20х20 в 2020"

Живопис и мозайка в "20х20 в 2020"

Още

Галерия "Арте" представя живопис и скулптура в памет на Стоян Цанев

Галерия "Арте" представя живопис и скулптура в памет на Стоян Цанев

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Емблематични снимки от списание "Лайф" ще бъдат предложени на търг в Париж

Фотографиите са дело на около 60 известни имена - от Маргарет Бърк-Уайт и Алфред Айзенщат до Гордън Паркс и Джон Доминис

Кои са твоите "Любими места на картата на България"?

"Улови красотата на България през твоя обектив" е мотото на първия по рода си конкурс у нас, който ще обедини ГИС технологиите и фотографията с мисията да покаже красива България на интерактивна карта

Вяра Антонова: "Сложете си маската! Прикрийте вашите съмнения и се целете високо!"

Фотоизложбата може да бъде разгледана до 14 ноември, всеки ден, от 8 ч. до 20 ч. в Дом на културата "Борис Христов"

Изхвърлени спомени за Китай от 80-те

Френският колекционер Тома Сован, едно от най-значимите имена в областта на "намерената фотография", ще бъде в София, за да представи изложбата "Сребърна мина" в галерия "Синтезис"

"Андрей Даниел - последните седем години" гостува на Plovdiv Jazz Fest

Фотоизложбата на Стефан Джамбазов ще гостува в Пловдив от 5 ноември в 18:00 ч. до 8 ноември в 18:00 ч. в Дома на културата "Борис Христов"