Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Пет портрета" в Националната галерия открива Фотофабрика 2018

ФЕСТИВАЛИ

"Пет портрета" в Националната галерия открива Фотофабрика 2018

Българската съвременна фотография е специалният фокус на тазгодишното издание на феста

С изложбата "Пет портрета", която се открива на 8 март в Националната галерия - Двореца на петима утвърдени български имена в съвременната репортажна фотография, започва Фотофабрика 2018. Техните снимки попадат в международния обмен на най-престижните световни информационни канали - Ройтерс, Гети имиджис, Шпигел, Франс Прес и др.

Изложбата включва избрани кадри на Димитър Дилков от 1991 до днес, наблюденията на Младен Антонов за пропагандната машина на Русия, разказа на Николай Дойчинов за съвременната българска обредност, погледа на Яна Паскова от Ню Йорк към демокрацията и комунистическия режим и проекцията им във времето и документалния проект на Боряна Кацарова, единственият фотожурналист от България, успяла да влезе в най-големия бежански лагер в света в Южен Судан и да създаде интимни и лични портрети на някои от хората там.

Друг акцент в програмата на Фотофабрика е изложбата "0 за черно, 1 за бяло" на двама български артисти със забележителни биографии - Нина Ковачева и Валентин Стефанов. Тя ще да бъде аранжирана в Софийска градска художествена галерия от 5 юни до 8 юли т.г. и комбинира видеоарт и фотографии в голям формат на двамата художници. Повечето от сериите в проекта се показват за първи път в България, след Линц, Виена, Берлин, Сент Етиен и др.

Като представител на новото поколение в съвременната българска фотография, тази година Фотофабрика представя третата самостоятелна изложба на Яна Лозева с фотографската й серия "Ела при мен", която тълкува човешката уязвимост, деликатност и ранимост. Експозицията може да бъде видяна от 25 април до 19 май в УниКредит Студио.

А на най-младите професионалисти - студентите от специалност "Фотография" на НАТФИЗ, Фотофабрика дава възможност за изява с изложбата им от фотокниги "25 х 25" между 7 и 19 юни в Институт Сервантес.

Различни любопитни исторически моменти и фотоистории са събрани в една фоторазходка във времето, посветена на 120 годишнината от създаването на Българска телеграфна агенция /БТА/- изложбата "Образите помнят вместо нас". Тя съдържа 58 кадъра, избрани от Георги Лозанов, които ще бъдат представени на открито на Моста на влюбените зад НДК от 30 април до 13 май, а след това - до 30 юни, на оградите на две столични училища - 120 ОУ "Г. С. Раковски" и НМУ"Л. Пипков".

И тази година Фотофабрика открива ново експозиционно пространство: в Гарнизонното стрелбище (до хотел Хилтън) на 15 май ще бъде открита документалната изложба «Краят на Пражката пролет» като част от закъснялото ни извинение за онези 33 български танка, участвали в този срамен момент от европейската история преди 50 години.

Още

Днес стартира четвъртото издание на Фотофабрика 2017

Днес стартира четвъртото издание на Фотофабрика 2017

Фестивалът Фотофабрика ще продължи до август, като освен акцент върху български автори, програмата му включва и проекти на световно признати имена като знаковата фигура в съвременната фотография Пиер Гонор, един от пионерите в портретната фотография Феликс Надар, фоторазкази за мечти, хора, държави и случки, документално кино, станалият традиционен фотомаратон за любители-фотографи.

Петият фестивал Фотофабрика е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 година.

Повече информация за събитията от програмата: https://www.fotofabrika.org/bg

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Изоставени домове и нефункциониращи фабрики показва фотографската изложба „Меланхолия“

С фотографиите си Николчова представя места, които носят чувство за замръзналост и неестественост. Паралелно с това те биха могли да бъдат познати на зрителите заради спомени и преживявания

Крехки ли сме? Това е най-новият фотографски проект на визуалния артист Йохана Траянова

С инсталацията си КРЕХКИ, Йохана набляга на нашата душевна чупливост, а техниката, която използва се нарича полароиден трансфер

Музей на селфито откриха на булевард "Христо Ботев" в Букурещ

Александру Космин се вдъхновява от Музея на сладоледа в Ню Йорк и от тригодишната си дъщеря Сабина Мария

Изложба "Парченца от вкъщи" представя истории на бежанки в две локации в София

Разкази за фотографиите и значението зад тях ще бъдат представени и лично от някои от жените, съгласили се да участват в проекта

Българският културен институт в Рим открива изложба с портрети на родни творци

Експозицията включва колекция от портрети на български художници, актьори, музиканти, режисьори

Почти 100-годишен фотоапарат “Лайка” беше продаден на търг за 14,4 милиона евро

Устройството е принадлежало на германския фотограф и откривател на 35-милиметровата камера Оскар Барнак