Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Днес стартира четвъртото издание на Фотофабрика 2017

ФОТОГРАФИЯ

Днес стартира четвъртото издание на Фотофабрика 2017

Сред акцентите в програмата е изложбата „1/320“ на носителя на "Пулицър" Стоян Ненов

Изложба „1/320“ на Стоян Ненов - фоторепортер на Reuters/Сн. Фотофабрика 2017

Две изложби поставят началото на тазгодишното издание на фестивала за съвременна фотография "Фотофабрика", което стартира на 2 май в София.

Традиционната за фестивала изложба на открито с кадри на агенциите "Reuters" и "Getty Images" ще представи селектирани фотоси на двата медийни гиганта по темата на "Фотофабрика"2017 - "Отблизо".

Изложба „Отблизо”, сн. Reuters/Фотофабрика 2017

Те ще бъдат изложени от 2-ри до 15 май на Моста на влюбените зад НДК, а от 16 май - на оградите на две столични училища (120 ОУ "Г. С. Раковски" и НМУ"Л. Пипков") .

Изложба „Отблизо”, сн. на Барак Обама, Reuters/Фотофабрика 2017

От 2 до 14 май в Арт център "Банкя" ще бъде показана изключителната изложба "1/320" на Стоян Ненов - фоторепортер на Reuters и първият българин носител на наградата "Пулицър". Миналата година изложбата беше показана в София при изключителен интерес от страна на публиката. Хората в движение са във фокуса на Стоян Ненов, работил по отразяване драмата на имигранти, пристигащи в Европа и техните съдби.

В програмата на фестивала, който ще продължи до 23 юни, следват 3 големи изложби и над 10 съпътстващи събития.

От 9 май до 18 юни Софийската градска художествена галерия представя за пръв път пред публика изложбата на Алекс Майоли "Аз, моя милост и ЕС" ("Me Myself and EU"), проект, създаден за фестивала "Фотофабрика". Специално за подготовката на тази изложба италианският фотограф обиколи емблематични за прехода на България места.

Алекс Майоли е автор, който работи по най-болните теми на днешна Европа - възхода на крайнодесните движения, бежанците, разделението между Източна и Западна Европа, документира знакови исторически събития, като падането на режима на талибаните в Афганистан и войната в Ирак от 2003 година. Негови фотографии от горещи конфликтни точки се появяват в медийни титани, между които Newsweek, The New York Times Magazine, Granta и National Geographic.

Майоли ще присъства на откриването на изложбата и ще има среща с българската публика на 10 май в СГХГ.

Още

Световнопризнатият поет на градската фотография Робер Доано с първа изложба у нас

Световнопризнатият поет на градската фотография Робер Доано с първа изложба у нас

Голямата изненада за публиката на "Фотофабрика" тази година - изложбата на едно от най-големите световни имена в хуманистичната фотография Робер Доано, се открива на 15 май в Музея на София. Тя ще включва 30 от най-известните му фотографии от периода 1945 - 1978 година и ще бъде представена от 15 май до 15 юни.

Най-известната му творба, тиражирана в цял свят в публикации, картички и рекламни материали, е снимка за списание Life - "Целувка пред кметството" (Le baiser de l"Hôtel de ville), която също ще бъде част от експозицията.

Между 15 и 28 май в галерия "Васка Емануилова" може да бъде видяна най-провокативната изложба в рамките на фестивала - тази на проф. Лин Шрьодер "Автопортрет с близнаци и една гърда", която включва само една фотография. За нея самата авторка твърди, че никога не те остава безразличен. Лична среща с публиката Шрьодер ще има в галерията в нощта на музите на 20 май.

Един от акцентите на фестивала - изложбата "С отворена уста" на испанката Кристина Гарсия Родеро ще бъде показана в Националната галерия - Двореца от 15 юни до 23 юли. Изложбата фокусира една от най-експресивните части на човешкото тяло - устата, като изразител на пълния спектър от емоции - гняв, радост, уплаха или щастие.

През годините Гарсия Родеро разширява търсенията на специфични ритуали и културни обичаи из целия свят. Нейният първи проект в България (съвместно с "Фотофабрика") бе посветен на кукерите в Перник. Кристина Гарсия Родеро ще присъства на откриването на изложбата и ще разкаже за своята работа пред българската публика.

"Фотофабрика" е платформа за фотографски събития за широка публика. Фестивалът представя фотографията като изкуство и социална интерзона, част от съвременната градска културна среда.

Пълната програма на фестивала е публикувана на сайта на Фотофабрика ТУК.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

София - огромната галерия на фотографа Иван Шишиев

Специална селекция от 160 авторски фотографии на създателя на "Етюдите на София" гостува в сградата на Столичната община, с кадри от архитектурните забележителности на София, моменти от ежедневието й, спецификата на градската среда

Лондонска галерия ще покаже снимки, правени от Пол Маккартни

С изложбата, озаглавена "Пол Маккартни - фотографии от 1963-64 г: Очите на бурята", галерията ще бъде открита през юни след тригодишен ремонт

"Двойно дъно" от Spam Studios с премиера на 26 януари

Двойно събитие в Топлоцентрала - откриване на изложбата на Беатрис Бочева - фотограф

Изтъкнатият фотограф доц. Петър Абаджиев представи книгата си "Животът"

Колекционерското издание е с изящна изработка, формат 28 х 28 см, твърди корици и пълноцветен печат

TimeHeroes отбелязва Международния ден на доброволеца с изложба пред Народния театър

Кадрите включват 27 истории на доброволци, заснети от фотографа Денислав Стойчев