Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Фотографската изложба с 27 жени ще бъде открита за Световния ден на сърцето

ПОСЛАНИЯ ЧРЕЗ ИЗКУСТВО

Фотографската изложба с 27 жени ще бъде открита за Световния ден на сърцето

Популярни жени застават зад обектива с призив да пазим сърцето си

Актрисата Койна Русева (Снимка: Катя Танева)

Ден преди Световния ден на сърцето, на 28 септември в 12.30 часа, в Галерия на открито на Столична община в парка пред НДК (в алеята до кино "Кабана") ще бъде открита фотографската изложба "Лицата на женското сърце".

Актрисата Лара Златарева (Снимка: Катя Танева)

Прима балерината Марта Петкова (Снимка: Катя Танева)

Изложбата е част от XXVIII Световен конгрес по ехокардиография и мултимодална образна диагностика, който се провежда в София от 29 септември до 1 октомври, и има за цел чрез посланията на изкуството да повиши осведомеността за риска от сърдечносъдови заболявания сред жени, както и да насърчи превенцията.

Изложбата е по идея на Асоциацията по сърдечносъдова образна диагностика с председател доц. д-р Красимира Христова и се реализира с подкрепата на Столична община.

Актрисата Манал Ел-Фейтури (Снимка: Катя Танева)

Автор на фотографиите е Катя Танева, която последните 12 години живее между Виена и Ню Йорк, където организира изложби за съвременно изкуство в галерии и музеи по цял свят.

Темата за жената вълнува фотографката и изложбата за женското сърце е като непосредствено продължение на предишния й проект "Флуидността на жената".

Фотографката Катя Танева (Снимка: Личен архив)

27 жени с различни професии, на различна възраст и етапи от живота, със своя лична история и личен мотив, застанаха пред обектива на Катя Танева. Жени, които попадат в рисковите групи за сърдечносъдови заболявания - жени по време на бременност, преди, по време и след менопауза, млади жени, жени победили рака или се борят с рака в момента.

Художнички, спортистки, актриси, балерина, режисьорка, адвокатка, лекарки, преподавателки, психоложка, мениджърки, телевизионни водещи, ватманка, стюардеса...жени, които обичат професиите си и влагат сърцето си в своята работата. Сърцето като емоционален център и свещено пространство в тялото, което ни свързва с космоса.

Моделът Кристин Илиева (Снимка: Катя Танева)

Мая Пауновска, експерт дигитален маркетинг (Снимка: Катя Танева)

Сред участничките са - проф. д-р Мариана Мурджева, ректор на Медицински университет-Пловдив; Венелина Николова, директор на 125 СУ "Боян Пенев" в София; психологът Ани Владимирова; Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация; художничката и уредник на Галерията на БСХ - Долорес Дилова; Никол Андонова-Nikyoto, артист; моделът Кристин Илиева; прима балерината Марта Петкова; Златка Петкова - директор реклама Radioplay Media; Лили Дурева - мениджър клинични проучвания; Мая Пауновска, експерт дигитален маркетинг; кардиологът доц. д-р Красимира Христова; мамологът д-р Габриела Алексов.

Доц. д-р Красимира Христова - кардиолог и инициатор на фотографската изложба (Снимка: Катя Танева)

Артистът Никол Андонова-Nikyoto (Снимка: Катя Танева)

Послания за грижа за сърцето отправят и Елка Русков, почетен консул на България в Сеатъл, САЩ; актрисите - Надя Дердерян, Койна Русева, Лара Златарева, Бойка Велкова, Диана Любенова, Анастасия Лютова, Таня Костадинова, Станислава Ганчева, Манал Ел-Фейтури; Катерина Борисова - режисьор и преподавател по ориенталски танци; Жасмин Маджид - предприемач; Рени Йотова, стюардеса в Bulgaria Air; Атанаска Гинчева, ватман в Столичен електротранспорт ЕАД.

Актрисата Бойка Велкова (Снимка: Катя Танева)

Диана Любенова, актриса и тв водеща (Снимка: Катя Танева)

На всеки 80 секунди в света една жена умира от сърдечносъдово заболяване. Статистиката сочи, че в България жените загиват по-често от сърдечносъдови заболявания.

Погрешно е схващането, че сърцето на мъжете е по-уязвимо от женското. Жените са с по-висок риск за сърдечносъдово заболяване при следните състояния: усложнения при бременност, ранна менопауза под 45 г., синдром на поликистозните яйчници, системно възпаление, тютюнопушене, захарен диабет. Симптомите на инфаркт и инсулт не се разпознават при повече от 50% от жените.

Ани Владимирова, психолог (Снимка: Катя Танева)

Габриела Алексов, мамолог (Снимка: Катя Танева)

Жените общо са изложени на повече стресори в своето ежедневие от мъжете, което в комбинация с някои рискови фактори като тютюнопушене, наднормено тегло, наследствена обремененост и други, може да доведе сърдечносъдово заболяване. Стресът е основен рисков фактор за сърдечносъдовите заболявания.

Стресът от работата и в семейството при активните жени повишава риска от сърдечно заболяване, подобен на този на пушачка или жена с диабет. Дори стресът от щастливи и позитивни събития за жена, която е хронично стресирана, може да бъде опасен.

Жасмин Маджид, предприемач (Снимка: Катя Танева)

Елка Русков, почетен консул на България в Сиатъл, САЩ (Снимка: Катя Танева)

Около 10 до 20% от бременните жени развиват артериална хипертония, а когато тя е обусловена допълнително и от възрастта, наличието на наднормено тегло след раждането, диабет или преддиабет, води до развитие на сърдечносъдови инциденти на по-късна възраст.

Надя Дердерян, актриса (Снимка: Катя Танева)

Актрисата Станислава Ганчева (Снимка: Катя Танева)

Над 80% от сърдечносъдовите инциденти могат да бъдат избегнати, ако жените са по-добре информирани. А профилактичен ехографски преглед при кардиолог може да спаси живот

Основните послания на фотографската изложба са, че сърдечносъдовите заболявания при жените могат да бъдат преодолени - чрез изкуство и творчество, медитативни и дихателни практики, ранна диагностика, тренировки и промяна на начина на живот - повече движение, рационално хранене, контрол на артериалната хипертония, холестерола и други.

Още

Народният театър преобразява фасадата на Националната галерия на Ирландия

Народният театър преобразява фасадата на Националната галерия на Ирландия

Още

Победителите във фотоконкурса на National Geographic ще бъдат отличени на специално събитие "Фотографите отблизо"

Победителите във фотоконкурса на National Geographic ще бъдат отличени на специално събитие "Фотографите отблизо"

Още

Изложба фотографии "Олга Хавлова и Комитетът за добра воля"

Изложба фотографии "Олга Хавлова и Комитетът за добра воля"

Още

Най-новият център по фотография BECA Center of Visual Storytelling отваря врати в сърцето на София

Най-новият център по фотография BECA Center of Visual Storytelling отваря врати в сърцето на София

Още

Германската фотографка Барбара Клем с първа самостоятелна изложба в София

Германската фотографка Барбара Клем с първа самостоятелна изложба в София

Още

Какво са 24 часа в големия град? Иван Шишиев представя "Етюд-и-те на София: 24 часа в града"

Какво са 24 часа в големия град? Иван Шишиев представя "Етюд-и-те на София: 24 часа в града"

Още

Ускорение - полет - приземяване = "Родени свободни"

Ускорение - полет - приземяване = "Родени свободни"

Още

Британският фотограф Нормски: За мен хип-хопът е гласът на тези, които никога не са имали глас

Британският фотограф Нормски: За мен хип-хопът е гласът на тези, които никога не са имали глас

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Теодора Нишков за "тайните" на творческия си процес

Фотографката вдига още малко завесата от работата си по проекта цикъла "100 запечатани от времето" (Строители на съвременна България), който има за цел създаването на визуална памет за хората, които полагат достойни усилия за нас и са едно от богатствата в културния и обществен живот на България

"Това е моят живот": Любовта на Педро Алмодовар към Мадрид в нова изложба

Експозицията "Мадрид, момичето на Алмодовар" представя 200 снимки от 23-те му филма, както и бележници, филмов реквизит и първата камера, която режисьорът си купува

"Лоте в думи" - Осмото издание на конкурса "Снимките говорят" бе открито с изложба

На събитието бяха обявени дванадесетимата финалисти и тримата победители в конкурса за художествен анализ на фотография