Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Изложба фотографии "Олга Хавлова и Комитетът за добра воля"

ФОТО ПОГЛЕД

Изложба фотографии "Олга Хавлова и Комитетът за добра воля"

Изложбата е подготвена от Комитета за добра воля - Фондация „Олга Хавлова“, за да припомни на обществото основателката на организацията госпожа Олга Хавлова.

Изложба фотографии "Олга Хавлова и Комитетът за добра воля" (Снимка: Онджей Немец)

Проектът се реализира съвместно с Посолството на Чешката република в София и домакинството на Чешкия културен център. 

Още

Чешки архитект спаси от разрушаване историческа пивоварна край Прага

Чешки архитект спаси от разрушаване историческа пивоварна край Прага

Снимките показват началото на дейността на Комитета за добра воля - Фондация "Олга Хавлова", срещи на г-жа Олга Хавлова с деца и възрастни с увреждания, но също и с известни личности, подкрепящи сродни благотворителни каузи, като например принцеса Даяна, актьорът Ален Делон или испанската принцеса Кристина.

Други кадри представят средата в психиатричните болници и социалните заведения по това време. Фотографиите са направени от известните фотографи: Ондржей Немец, Бохдан Холомичек, Пршемисъл Фиалка, Габриела Чапкова, Зденек Храпек и други.

Олга Хавлова (11.07.1933 - 27.01.1996), по баща Шплихалова, е родена в голямо семейство в Жижков и има доста тежко детство. След като завършва училище, тя работи като счетоводителка, склададжийка, продавачка. Запознава се с Вацлав Хавел през 1953 г. и през 1964 г. се омъжва за него.

Докато Вацлав Хавел е в затвора продължава вместо него самиздат поредицата Expedice, за което е обвинена в подкопаване устоите на републиката. Сътрудничи и при издаването на "Оригиналният видеожурнал", който документира дейността на дисидента в тогавашна Чехословакия.

Още

Почина легендарният чешки музикален критик и радио водещ Иржи Черни

Почина легендарният чешки музикален критик и радио водещ Иржи Черни

По примера на Комитета за защита на несправедливо преследваните, заедно с приятели от Харта 77, тя основава Комитета за добра воля с цел да помага на хората със здравни или социални проблеми, така че да могат възможно най-добре да се интегрират в обществото.

Комитетът за добра воля е регистриран от Министерството на вътрешните работи на Чешката република на 12 април 1990 гoдина. Няколко години по-късно, на 23 септември 1992 г., е регистрирана фондацията "Олга Хавлова". От този момент нататък организацията използва името Комитет за добра воля - Фондация "Олга Хавлова" (абревиатура на чешки VDV).

Мисията на VDV е да подкрепя неправителствени организации с нестопанска цел в сферата на здравеопазването, социалната, хуманитарната и образователната дейност, ако имат за цел достойното включване на хора с увреждания, изоставени деца, болни и възрастни. VDV е една от най-старите и най-значимите фондации в Чехия.

През 1991 г. норвежката фондация Stiftelsen Arets Budeie присъжда на Олга Хавлова престижната награда "Жена на годината 1991". През 1995 г. е наградена с медал Přemysl Pitter и става "Жена на годината 1995" на Чешката република.

Още

Чешката оперна певица Сона Червена почина на 97-годишна възраст

Чешката оперна певица Сона Червена почина на 97-годишна възраст

Още

Ретроспектива на носителя на „Оскар“ Ян Сверак стартира в Чешкия център

Ретроспектива на носителя на „Оскар“ Ян Сверак стартира в Чешкия център

Още

Чешки хит учи децата на съпричастност

Чешки хит учи децата на съпричастност

Още

Главен балетен хореограф намаза критик с кучешки екскременти и бе уволнен

Главен балетен хореограф намаза критик с кучешки екскременти и бе уволнен

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Изложба с фотографии, скици и кукли на режисьора Тим Бъртън бе открита в Прага

Изложбата е организирана от самия Тим Бъртън и частен куратор

Фотографът Rafał Milach идва в България за втория уъркшоп от поредицата на BECA х Magnum Photos

Фотографиите му са били излагани в множество самостоятелни и групови изложби по света и са част от колекциите на MoMA Варшава, Центъра за съвременно изкуство в Полша и други международни институции. Носител е на редица престижни награди, сред които World Press Photo в категория Arts and Entertainment

Япония ще бъде фокус на тазгодишното издание на фестивала на фотографията в Арл

Фестивалът ще даде възможност за нов прочит на събития като драмата във Фукушима и явления като графитите.

Изложба в Париж представя италианския фотограф Паоло Роверси

Ретроспективата в Пале "Галиера", където е Музеят на модата, е първата на жив творец. Тя представя около 140 снимки - наситени черно-бели портрети на Кейт Мос или Наталия Водянова, голи тела, мода

Владимир Карамазов с награда за фотография от Международния конкурс "Xposure" в емирство Шаржа

Българинът впечатли журито с кадър, озаглавен „Спомен от миналото“, заснет във Филипините през 2021 година по време на снимките на риалити предаване

Проектът "Нощни персонажи" отива в Рим

Фотографиите от 11-тата Нощ на театрите за първи път ще бъдат представени извън България. Откриването на фотографската изложба ще е на 23 март (събота) в 18:00 ч.