Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Аз не съм балон" - една провокация на Цветан Стоянов

РЕФЛЕКСИИ

"Аз не съм балон" - една провокация на Цветан Стоянов

Откриването на изложбата е на 17 септември и може да бъде видяна до 17 октомври 2020 г.

Градска художествена галерия - Варна

Преподавателят в Художествената академия представя за пръв път своя най-нов проект в Зала Ателие "Георги Велчев" на Градската художествена галерия - Варна. Откриването е на 17 септември и може да бъде видяна до 17 октомври 2020 г.

Доц. д-р Цветан Стоянов, преподавател в Националната художествена академия в София, избира Варна, за да представи за пръв път своя най-нов проект "Аз не съм балон...". Поканата идва от директора на Градската художествена галерия "Борис Георгиев" - Варна Пламена Рачева, която е и куратор на изложбата.

Градска художествена галерия - Варна

"Година и половина работя по тази идея - споделя художникът. Тя е родена от мислите ми за положението в България и за бурното време, в което живеем. Породена е от невъзможността да участваме в управлението на тази държава, от това, че нашите деца избягаха в чужбина.

Аз реагирам с това, с което мога - моето изкуство. За проекта правих снимки на хора, които бяха се съгласили да участват - те си закриваха лицата с балони, аз ги снимах, а после обработвах изображенията по дигитален път, за да се получи по-въздействаща визия.

Градска художествена галерия - Варна

Това изразява моята гражданска позиция. Малко преди да започне изолацията заради COVID-19 вече бях пристигнал за специализацията си в Сите дез Арт в Париж и успях да видя как от култура се правят пари, много пари. Но културата е извън визията на българската държава.

Това, което видях в Париж, обаче е толкова зареждащо, изумен съм от отношението на хората, които плащат, за да посетят изложби, от децата, които ходят с блокчетата си и рисуват видяното в Лувъра, от нощните посещения на големите гостуващи изложби. Не съм виждал това в България.

При нас е съвсем различно - ние се крием, потайни сме, не смеем да си кажем какво мислим - много сме бити явно. А там, там е радостта от срещата с изкуството."

Градска художествена галерия - Варна

Концепцията си за проекта "Аз не съм балон..." Цветан Стоянов развива така: "През последните десетилетия обществото ни търси нови посоки за развитие. За тези години израсна ново интернет поколение, което не се задоволява с лъжи, фалшиви новини или с подправени захаросани истини. Задава остри и точни въпроси и очаква бързи отговори. То обича свободата и независимостта. Търси алтернативна информация в множество сайтове и с часове сърфира в мрежата. Говори на много различни езици и се чувства неразделна част от Европа и глобалния свят. Често се спасява от българската орисия с еднопосочен билет от Терминал ІІ.

Днес все повече се усеща болка от липсата на реален диалог в обществото. Свидетели сме на сериозно разминаване между властимащи и електорат. Вместо да живеем в Швейцария на Балканите, всеки ден се събуждаме в страна с огромна социална поляризация.

Градска художествена галерия - Варна

Затова изследвам индивидуалния път на осъзнаване на реалността от отделни личности. Интересувам се от техните рефлексии и тихия им интелектуален бунт. Никой от хората, които наблюдавам, не иска да живее в духовна нищета. Напротив, всеки един от моите модели има свое важно и видимо място в обществото. Чрез изображенията акцентирам на важните въпроси на деня.

Серията образи, представени в изложбата, са артистична реакция на постоянните информационни манипулации, с които сме засипвани. Живеем в тишина и дехуманизиран свят, с привидна подреденост и видима застиналост. Масмедиите ни облъчват с безсмислени заучени реплики или нищо не значещи политически клишета. Лишават ни от свободно възприятие и ни налагат мнения.

Постепенно оставаме без корени. Ежедневието ни се превръща в постоянно лутане, докато осъзнаем, че въздушна празнота изпълва главата ни, постепенно изправя мозъчните ни гънки и ни обезличава. В тази иреална трансформация, ние губим своите сетива и идентичност. Представената серия портрети с авторска намеса в тях са доведени до семиотичен знак. Балонът символизира подмяната. Той се надува, надува, надува..."

Цветан Стоянов е роден в София. Завършва Националната художествена гимназия за изящни изкуства "Акад. Илия Петров". През 1989 се дипломира в специалност "Стенопис" в Националната художествена академия. Още като студент участва със свои проекти и печели конкурси за естетизиране на жизнената среда в столицата. Работи в областта на живописта, декоративно-монументалните изкуства (витраж, стенопис, мозайка, стъклопис), рисунката и графичния дизайн.

Има множество реализирани стенописи ("История на авиацията", който е изпълнен в Административна сграда на БГА "Балкан" - Летище "София", в училища, детски градини, в детската болница за церебрална парализа "Света София" - "Любими герои от приказките", в офиси и частни домове) и витражи (сред тях е стъклопис "Първата българска марка" във фоайето на сградата на Централна поща в София), както и изпълнени проекти за запазени знаци, корици на книги, брошури, рекламни материали.

Доц. д-р Цветан Стоянов (Снимка: Градска художествена галерия - Варна)

Цветан Стоянов участва в общи художествени изложби, организирани от Съюза на българските художници, Съюза на архитектите в България, Художествена група "СОЛО", Националната художествена академия, общински и частни галерии, както и в международни пленери по живопис и керамика. Има реализирани самостоятелни изложби - живопис и рисунки в София - 1996, 2006, 2007, 2008 и 2011, Москва - 1997 и 2006, Будапеща - 1998, и Дупница - 2006. През 2007 реставрира стъклописите на проф. Иван Пенков в Съдебната палата, София, заедно с проф. Николай Драчев.

През 2006 организира и участва със свои живописни творби в изложба на Художествената група "СОЛО" в Руския културно-информационен център в София. През 2006 в джаз-кафе "Before midnight" заедно с известния български композитор Любомир Денев реализира хепънинга "Вариации в Звук и цвят", който е част от международния проект "Звук и цвят" с участието на авангардния френски композитор и експериментатор Хектор Зазу. По време на хепънинга са създадени картини, вдъхновени в самия момент от музикалните импровизации на Любомир Денев.

Характерна черта за творческия път на Цветан Стоянов е стремежът към експериментиране в областта на цвета, формата и композицията. Една от любимите теми за твореца е музиката. В своите произведения Цветан Стоянов използва образи от миналото, фолклора и днешния ден. В последните години разработва композиции с капки, като открива в тях най-различни идеи и символни внушения. Участник е в множество международни живописни пленери в Италия, Гърция, Северна Македония и България.

Негови произведения са притежание на колекционери от България, Франция, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Египет, Индонезия, Италия, Йордания, Северна Македония, Обединени Арабски Емирства, Русия, САЩ, Турция, Унгария, Нидерландия, Чехия и Словакия.

Член е на Дружеството за приятелство с Индия. Заснема всички негови мероприятия. Участва в организираните от дружеството и Индологическата фондация "Изток - Запад" художествени изложби. Куратор е на изложбата "Индия като вдъхновение", която се проведе в галерия "Алма Матер" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Представя изложбата от рисунки и акварели на Рабиндранат Тагор в различни градове в България. Участва и в изложбата "Махатма Ганди - Сила на истината и 20 български художници", която е посветена на 150 години от рождението на Махатма Ганди, в галерия "Оборище 5", София.

От 1990 до 1996 преподава рисуване, живопис, композиция, вечерен акт, учебна практика в Националната художествена гимназия за изящни изкуства "Академик Илия Петров" в София.

От 1995 преподава в Националната художествена академия дисциплината "Рисуване" в специалностите "Дизайн на порцелан и стъкло", "Стенопис" и "Резба", "Керамика" и "Метал". Разработил е програми по дисциплината "Рисуване" за специалност "Дизайн на порцелан и стъкло" и "Метал". Има научно звание доцент. Защитил е докторска степен. Има научни и научно-популярни публикации.

От 1997 е лицензиран експерт по Съвременно българско изобразително изкуство. Член е на Съюза на българските художници от 1993.

От 2000 е доцент в НХА. Работи в катедра "Рисуване", ФИИ.

2005 участва в Национален конкурс за проект за стъклопис на източното стълбище в Българската народна банка на тема "Монетосеченето в Първата българска държава".

2007 заедно с проф. Николай Драчев участва в реставрирането на стъклописите на Иван Пенков в "Софийската съдебна палата", 15-та зала, централното фоайе, южното и северното стълбище.

2007 - Творческа специализация в Сите интернационал дез Арт, Париж, Франция

2014-2016 - Проект и изпълнение на "Паметника на загиналите полицаи при изпълнение на служебния дълг", градинката на Православния храм "Свети Седмочисленици". Паметникът е тържествено открит на 29 ноември 2016 г. в присъствието на много официални лица.

2019 - Защитава докторат на тема "Стъклописите на Иван Пенков в Софийската и Русенската съдебни палати" с ръководител доц. д-р Бойка Доневска. Научно жури: проф. д-р Красимира Коева, проф. Ивана Енева, проф. Тома Върбанов, проф. д-р Бисера Вълева, доц. д-р Бойка Доневска.

2019 - член на Експертния съвет за Народните читалища към Министерството на културата.

2020 - Творческа специализация в Сите интернационал дез Арт, Париж, Франция. 06.02-05.04.2020 в Open studio представя проектите от рисунки и колажи "Eiffel Play" и "Venus Remix".

Музей "Георги Велчев" - филиал на Градската художествена галерия - Варна, Варна, ул. "Генерал Радко Димитриев" №8 Работно време: от 10 до 18 часа. Почивен ден: понеделник, Телефон: 052/ 611 928, https://www.facebook.com/Varna.City.Art.Gallery, http://varnacityartgallery.com/                                                                                                                             

Още

18 процента сиво - фотография от Стоян Йоргов

18 процента сиво - фотография от Стоян Йоргов

Още

Палермо, боксът и пътят към себе си във фотографиите на Фелия Барух

Палермо, боксът и пътят към себе си във фотографиите на Фелия Барух

Още

"Морско лято" на Димитър Чолаков в Галерия Ларго

"Морско лято" на Димитър Чолаков в Галерия Ларго

Още

Галерия Неси представя пловдивския художник Илия Желев

Галерия Неси представя пловдивския художник Илия Желев

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Вижте "30 мига от Пловдив" от фотографа Минко Михайлов

Събитието ще се състои на 17 ноември 2021 г., сряда, от 18.00 часа във фоайето на ет.2 в Дома на културата "Борис Христов" в Пловдив

Трансформиращата способност на портрета

"Пътища на портрета" е фотоизложба и творчески експеримент, открива се на 18 ноември от 18.00 часа в Дом на киното

"Готви умно" - едно дългоочаквано обяснение в любов към храната

Освен всичко друго, книгата показва и най-доброто от българската кулинарна фотография

Задава се Международният фестивал на портретния филм

Броим дните - 27 до началото на второто издание на Международния фестивал на портретния филм

Кои са най-големите комици в дивата природа?

Вижте част от фотографиите, които участваха във финала на конкурса Comedy Wildlife Photography Awards за 2021 г.