Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Аз не съм балон" - една провокация на Цветан Стоянов

РЕФЛЕКСИИ

"Аз не съм балон" - една провокация на Цветан Стоянов

Откриването на изложбата е на 17 септември и може да бъде видяна до 17 октомври 2020 г.

Градска художествена галерия - Варна

Преподавателят в Художествената академия представя за пръв път своя най-нов проект в Зала Ателие "Георги Велчев" на Градската художествена галерия - Варна. Откриването е на 17 септември и може да бъде видяна до 17 октомври 2020 г.

Доц. д-р Цветан Стоянов, преподавател в Националната художествена академия в София, избира Варна, за да представи за пръв път своя най-нов проект "Аз не съм балон...". Поканата идва от директора на Градската художествена галерия "Борис Георгиев" - Варна Пламена Рачева, която е и куратор на изложбата.

Градска художествена галерия - Варна

"Година и половина работя по тази идея - споделя художникът. Тя е родена от мислите ми за положението в България и за бурното време, в което живеем. Породена е от невъзможността да участваме в управлението на тази държава, от това, че нашите деца избягаха в чужбина.

Аз реагирам с това, с което мога - моето изкуство. За проекта правих снимки на хора, които бяха се съгласили да участват - те си закриваха лицата с балони, аз ги снимах, а после обработвах изображенията по дигитален път, за да се получи по-въздействаща визия.

Градска художествена галерия - Варна

Това изразява моята гражданска позиция. Малко преди да започне изолацията заради COVID-19 вече бях пристигнал за специализацията си в Сите дез Арт в Париж и успях да видя как от култура се правят пари, много пари. Но културата е извън визията на българската държава.

Това, което видях в Париж, обаче е толкова зареждащо, изумен съм от отношението на хората, които плащат, за да посетят изложби, от децата, които ходят с блокчетата си и рисуват видяното в Лувъра, от нощните посещения на големите гостуващи изложби. Не съм виждал това в България.

При нас е съвсем различно - ние се крием, потайни сме, не смеем да си кажем какво мислим - много сме бити явно. А там, там е радостта от срещата с изкуството."

Градска художествена галерия - Варна

Концепцията си за проекта "Аз не съм балон..." Цветан Стоянов развива така: "През последните десетилетия обществото ни търси нови посоки за развитие. За тези години израсна ново интернет поколение, което не се задоволява с лъжи, фалшиви новини или с подправени захаросани истини. Задава остри и точни въпроси и очаква бързи отговори. То обича свободата и независимостта. Търси алтернативна информация в множество сайтове и с часове сърфира в мрежата. Говори на много различни езици и се чувства неразделна част от Европа и глобалния свят. Често се спасява от българската орисия с еднопосочен билет от Терминал ІІ.

Днес все повече се усеща болка от липсата на реален диалог в обществото. Свидетели сме на сериозно разминаване между властимащи и електорат. Вместо да живеем в Швейцария на Балканите, всеки ден се събуждаме в страна с огромна социална поляризация.

Градска художествена галерия - Варна

Затова изследвам индивидуалния път на осъзнаване на реалността от отделни личности. Интересувам се от техните рефлексии и тихия им интелектуален бунт. Никой от хората, които наблюдавам, не иска да живее в духовна нищета. Напротив, всеки един от моите модели има свое важно и видимо място в обществото. Чрез изображенията акцентирам на важните въпроси на деня.

Серията образи, представени в изложбата, са артистична реакция на постоянните информационни манипулации, с които сме засипвани. Живеем в тишина и дехуманизиран свят, с привидна подреденост и видима застиналост. Масмедиите ни облъчват с безсмислени заучени реплики или нищо не значещи политически клишета. Лишават ни от свободно възприятие и ни налагат мнения.

Постепенно оставаме без корени. Ежедневието ни се превръща в постоянно лутане, докато осъзнаем, че въздушна празнота изпълва главата ни, постепенно изправя мозъчните ни гънки и ни обезличава. В тази иреална трансформация, ние губим своите сетива и идентичност. Представената серия портрети с авторска намеса в тях са доведени до семиотичен знак. Балонът символизира подмяната. Той се надува, надува, надува..."

Цветан Стоянов е роден в София. Завършва Националната художествена гимназия за изящни изкуства "Акад. Илия Петров". През 1989 се дипломира в специалност "Стенопис" в Националната художествена академия. Още като студент участва със свои проекти и печели конкурси за естетизиране на жизнената среда в столицата. Работи в областта на живописта, декоративно-монументалните изкуства (витраж, стенопис, мозайка, стъклопис), рисунката и графичния дизайн.

Има множество реализирани стенописи ("История на авиацията", който е изпълнен в Административна сграда на БГА "Балкан" - Летище "София", в училища, детски градини, в детската болница за церебрална парализа "Света София" - "Любими герои от приказките", в офиси и частни домове) и витражи (сред тях е стъклопис "Първата българска марка" във фоайето на сградата на Централна поща в София), както и изпълнени проекти за запазени знаци, корици на книги, брошури, рекламни материали.

Доц. д-р Цветан Стоянов (Снимка: Градска художествена галерия - Варна)

Цветан Стоянов участва в общи художествени изложби, организирани от Съюза на българските художници, Съюза на архитектите в България, Художествена група "СОЛО", Националната художествена академия, общински и частни галерии, както и в международни пленери по живопис и керамика. Има реализирани самостоятелни изложби - живопис и рисунки в София - 1996, 2006, 2007, 2008 и 2011, Москва - 1997 и 2006, Будапеща - 1998, и Дупница - 2006. През 2007 реставрира стъклописите на проф. Иван Пенков в Съдебната палата, София, заедно с проф. Николай Драчев.

През 2006 организира и участва със свои живописни творби в изложба на Художествената група "СОЛО" в Руския културно-информационен център в София. През 2006 в джаз-кафе "Before midnight" заедно с известния български композитор Любомир Денев реализира хепънинга "Вариации в Звук и цвят", който е част от международния проект "Звук и цвят" с участието на авангардния френски композитор и експериментатор Хектор Зазу. По време на хепънинга са създадени картини, вдъхновени в самия момент от музикалните импровизации на Любомир Денев.

Характерна черта за творческия път на Цветан Стоянов е стремежът към експериментиране в областта на цвета, формата и композицията. Една от любимите теми за твореца е музиката. В своите произведения Цветан Стоянов използва образи от миналото, фолклора и днешния ден. В последните години разработва композиции с капки, като открива в тях най-различни идеи и символни внушения. Участник е в множество международни живописни пленери в Италия, Гърция, Северна Македония и България.

Негови произведения са притежание на колекционери от България, Франция, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Египет, Индонезия, Италия, Йордания, Северна Македония, Обединени Арабски Емирства, Русия, САЩ, Турция, Унгария, Нидерландия, Чехия и Словакия.

Член е на Дружеството за приятелство с Индия. Заснема всички негови мероприятия. Участва в организираните от дружеството и Индологическата фондация "Изток - Запад" художествени изложби. Куратор е на изложбата "Индия като вдъхновение", която се проведе в галерия "Алма Матер" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Представя изложбата от рисунки и акварели на Рабиндранат Тагор в различни градове в България. Участва и в изложбата "Махатма Ганди - Сила на истината и 20 български художници", която е посветена на 150 години от рождението на Махатма Ганди, в галерия "Оборище 5", София.

От 1990 до 1996 преподава рисуване, живопис, композиция, вечерен акт, учебна практика в Националната художествена гимназия за изящни изкуства "Академик Илия Петров" в София.

От 1995 преподава в Националната художествена академия дисциплината "Рисуване" в специалностите "Дизайн на порцелан и стъкло", "Стенопис" и "Резба", "Керамика" и "Метал". Разработил е програми по дисциплината "Рисуване" за специалност "Дизайн на порцелан и стъкло" и "Метал". Има научно звание доцент. Защитил е докторска степен. Има научни и научно-популярни публикации.

От 1997 е лицензиран експерт по Съвременно българско изобразително изкуство. Член е на Съюза на българските художници от 1993.

От 2000 е доцент в НХА. Работи в катедра "Рисуване", ФИИ.

2005 участва в Национален конкурс за проект за стъклопис на източното стълбище в Българската народна банка на тема "Монетосеченето в Първата българска държава".

2007 заедно с проф. Николай Драчев участва в реставрирането на стъклописите на Иван Пенков в "Софийската съдебна палата", 15-та зала, централното фоайе, южното и северното стълбище.

2007 - Творческа специализация в Сите интернационал дез Арт, Париж, Франция

2014-2016 - Проект и изпълнение на "Паметника на загиналите полицаи при изпълнение на служебния дълг", градинката на Православния храм "Свети Седмочисленици". Паметникът е тържествено открит на 29 ноември 2016 г. в присъствието на много официални лица.

2019 - Защитава докторат на тема "Стъклописите на Иван Пенков в Софийската и Русенската съдебни палати" с ръководител доц. д-р Бойка Доневска. Научно жури: проф. д-р Красимира Коева, проф. Ивана Енева, проф. Тома Върбанов, проф. д-р Бисера Вълева, доц. д-р Бойка Доневска.

2019 - член на Експертния съвет за Народните читалища към Министерството на културата.

2020 - Творческа специализация в Сите интернационал дез Арт, Париж, Франция. 06.02-05.04.2020 в Open studio представя проектите от рисунки и колажи "Eiffel Play" и "Venus Remix".

Музей "Георги Велчев" - филиал на Градската художествена галерия - Варна, Варна, ул. "Генерал Радко Димитриев" №8 Работно време: от 10 до 18 часа. Почивен ден: понеделник, Телефон: 052/ 611 928, https://www.facebook.com/Varna.City.Art.Gallery, http://varnacityartgallery.com/                                                                                                                             

Още

18 процента сиво - фотография от Стоян Йоргов

18 процента сиво - фотография от Стоян Йоргов

Още

Палермо, боксът и пътят към себе си във фотографиите на Фелия Барух

Палермо, боксът и пътят към себе си във фотографиите на Фелия Барух

Още

"Морско лято" на Димитър Чолаков в Галерия Ларго

"Морско лято" на Димитър Чолаков в Галерия Ларго

Още

Галерия Неси представя пловдивския художник Илия Желев

Галерия Неси представя пловдивския художник Илия Желев

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

"Завръщане в нощта на Бродуей" от фотографа Стоян Йоргов – Теката

Изложбата е от 28 февруари до 18 март 2023 в Галерия "Ракурси"

Непоказвани произведения на Станка Цонкова–Уша в Топлоцентрала

Изложбата “Вълна отнесе стъпка в пясъка” с куратор Вера Млечевска обхваща серия фотографски колажи, черно-бели и цветни фотографии и три видеопрожекции, вдъхновени от японската култура

Лондонска галерия ще покаже снимки, правени от Пол Маккартни

С изложбата, озаглавена "Пол Маккартни - фотографии от 1963-64 г: Очите на бурята", галерията ще бъде открита през юни след тригодишен ремонт

Музей представи непоказани досега фотографии, заснети по време на въстанието във Варшавското гето

Музеят за история на полските евреи определи като важна находка откриването на негативи на около двадесет невиждани досега кадри.

"Двойно дъно" от Spam Studios с премиера на 26 януари

Двойно събитие в Топлоцентрала - откриване на изложбата на Беатрис Бочева - фотограф