Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

28 януари 1980 г.: В Етрополе гонят зимата по тракийски обичай

РЕЛИГИЯ И ОБИЧАИ ПРЕЗ ОБЕКТИВА НА ВРЕМЕТО

28 януари 1980 г.: В Етрополе гонят зимата по тракийски обичай

Снимки на фотографа Иван Григоров

28 януари 1980 г. Етрополци катерят върха, да гонят зимата / Снимка: Иван Григоров

Православната църква почита паметта на "бащата на православието" Св. Атанасий Велики на 18-и януари, но в Етрополе са на друго "мнение" - там празнуват и по стара тракийска традиция - в последната неделя на месец януари.

В народните представи Свети Атанасий господства над зимните студове, над снеговете и ледовете. "Дойде ли Атанасовден, идва и пролетта", смятат българите. Легендата разказва как Атанасий, облечен с копринена риза, отишъл в планината на бял кон и се провикнал: "Иди си, зимо, идвай пролет".

Такава е легендата за светеца. Нашите прадеди считали, че ако на този ден има много сняг, ще има и голям берекет.

Един път да се изкачи върха, там започва веселието / Снимка: Иван Григоров

Св. Атанасий е роден през 295-а година след Христа в египетската столица Александрия. Той бил само на 23, когато участвал във Вселенския събор в Никея и по-късно става александрийски архиепископ.

Прозвището си "Велики" получил заради смелото му опълчване срещу свещеника Арий, в защита на Бог Отец и Бог Син, а иначе името му означава в превод от гръцки "безсмъртен".

И децата възприемат традицията / Снимка: Иван Григоров

В много краища на страната вече отбелязаха църковния празник, като по народна традиция още колят черна кокошка за празника, готвят я с ориз и раздават от ястието на роднини и близки. Този своеобразен курбан носи името "кокоша църква". В миналото запазвали перата на кокошката и вярвали, че те имат лечебна сила.

На празника жените не плетат и не шият и не варят боб и леща, за да няма болести по децата. Като при много други наши празници, езически обичаи и християнство така са се примесили във времето, че съжителстват в хармония помежду им от столетия.

И по-възрастните искат да стигнат върха за здраве и дълголетие / Снимка: Иван Григоров

Фотографът Иван Григоров е запечатал в кадри, как са отпразнували гоненето на зимата през далечната 1980-а в Етрополе, където местните хора пазят тракийската традиция. Етрополският Атанасов ден е свързан с изпращането на зимата и посрещането на пролетта и се отбелязва всяка година в последната неделя на месец януари.

През 1980-а този ден се паднал 28-и януари.

На върха се качват и жени / Снимка: Иван Григоров

Каква е тракийската традиция: Празникът води началото си от началото на второто хилядолетие преди Христа, когато се е чествал като денят на бог Сабазий - благодетел и дарител на Слънцето. Римляните го възприели като празник в чест на бог Бакхус - богът на виното и веселието.

След приемането на християнството, славяните и прабългарите посветили този ден на Св. Атанас Александрийски.

Да се прогонят злите сили, да изгрее слънце и да задуха топъл вятър / Снимка: Иван Григоров

Някога траките изкачвали именно връх Св. Атанас, за да поднесат дарове и да измолят от бог Сабазий да изгони зимата, за да изгрее пролетното слънце.

Празничната носия е съществена част от ритуала / Снимка: Иван Григоров

Дори и в дълбок сняг вярващите тръгвали през нощта срещу празника по заледените склонове на планината към върха и огласяли планината с гайди, тимпани, чинели и викове, за да прогонят злите духове. Призори най-младият жрец запалвал на върха огън в чест на богинята Еос и от този огън мъжете запалвали още огньове, които прескачали за здраве.

На върха палят огньове, хапват и пийват, и наричат за благоденствие / Снимка: Иван Григоров

Върху жаравата извършвали жертвоприношение, пиели вино и танцували в чест на бог Сабазий. На сутринта беряли бръшлян, кукуряк, кокичета и здравец, като цветята, символизиращи пролетта, и се окичвали с венци върху калпаците.

Така тръгвали по обратния път към селището си.

Мъжете закичват калпаците си с венци / Снимка: Иван Григоров

И до днес етрополци спазват този обичай, дори когато студ е сковал склоновете към хълма и под снега не са показали белите си главички кокичетата. Изкачването на хълма е трудно. С пързаляне, падане, викове, глъчка и радостен смях, смелчаците мъже, че и по-куражлии жени, стигат до върха, за да поднесат там почитанията си на тракийските божества.

Със зелена клонка на калпака се измолва пролетта / Снимка: Иван Григжоров

Още

Фотографии-приказки за зимата

Фотографии-приказки за зимата

Както казахме, старата традиция и църковният празник така са се сляли, че в една много симпатична еклектика заедно "крачат" към върха. В по-ново време етрополци тръгват на своеобразния поход от православния манастир "Св. Теодор Тирон" до Етрополе. Празникът се оглася и от духова музика, която посреща групата долу, в града.

Така изпращат зимата и посрещат пролетта. Някога траките са имали тежки зими и с надежда очаквали пролетното слънце, така че този ден бил много важен за тях - изпълнен с надежда за бъдещето. Траките се молели на бог Сабазий за зеленина и топъл вятър. Почитали го като благодетел и дарител не само на плодородие, но и на безсмъртие.

Духова музика оглася околията / Снимка: Иван Григоров

Мнозина смятат, че главното светилище на Дионис в Тракия се намирало именно около Етрополе. Така че в този край традицията се спазва с богати софри и веселие от древни времена.

Така местното население умилостивява бог Сабазий да "накара зимата да си ходи".

С носия и цървули през дълбокия сняг / Снимка: Иван Григоров

В Етрополе и днес може да чуете и един турски израз "Танас гилди, яз гилди!", което на български означава "Атанас дойде, лятото дойде!". Това ясно говори, че дори по време на робството, християнският празник се е спазвал едновременно като православен, и като езически. Старите хора предавали на внуците си легендата, как св. Атанасий на този ден си съблича кожуха и си облича копринена риза.

На сутринта след празника се извършвал молебен за здраве и благополучие.

Някога с гайди, а в по-ново време - с мегафон, се оглася празничното шествие към върха / Снимка: Иван Григоров

Етрополци са пример за това, как от дълбока древност до днес, независимо от обществения строй, този празник е останал съхранен във времето.

Местното население доказва, че това е начинът да опазим народния дух.

Още

"Легенди в злато. Тракийски съкровища от България" гостуват в Норвегия

"Легенди в злато. Тракийски съкровища от България" гостуват в Норвегия

Самият църковен празник, ккато е известно, е патронен празник на ковачи, железари, ножари и налбанти. Заедно с това, според поверието, на него умилостивяват болести като чумата, шарката и синята пъпка (антракс). Жените пекат надупчени с вилица питки, за да предпазят децата от шарка. Някои намазват хляба с мед, маджун или петмез срещу чумата, и го раздават, за да се умилостиви болестта.

Когато раздават от хляба и курбана местните казват: "Свети Танас да помага!", като това наричане има силата на молитва, с която се измолва здраве не само за хората, ами и за домашните им животни.

И конете се окичват празнично за здраве / Снимка: Иван Григоров

В последните дни на зимата някога моми и ергени пеели песни за любов и женитба, тъй като това е времето преди поста, в който са забранени годежи и сватби.

Духова музика посреща смелчаците от върха / Снимка: Иван Григоров

С много смях, песни, хубаво хапване и пийване, народът ни е отбелязвал края на зимата, с надеждата за слънце, топли дни, плодородие и щастие.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Дракони в Долината на тракийските царе

Дракони в Долината на тракийските царе

Още

Вижте позлатения тракийски нагръдник, показан в НИМ за първи път (галерия)

Вижте позлатения тракийски нагръдник, показан в НИМ за първи път (галерия)

Още

Златните тракийски съкровища се завърнаха в НИМ

Златните тракийски съкровища се завърнаха в НИМ

Още

Изключителен интерес към Празниците в Долината на тракийските царе

Изключителен интерес към Празниците в Долината на тракийските царе

 

Коментирай 19

Календар

Препоръчваме ви

"Завръщане в нощта на Бродуей" от фотографа Стоян Йоргов – Теката

Изложбата е от 28 февруари до 18 март 2023 в Галерия "Ракурси"

Непоказвани произведения на Станка Цонкова–Уша в Топлоцентрала

Изложбата “Вълна отнесе стъпка в пясъка” с куратор Вера Млечевска обхваща серия фотографски колажи, черно-бели и цветни фотографии и три видеопрожекции, вдъхновени от японската култура

Лондонска галерия ще покаже снимки, правени от Пол Маккартни

С изложбата, озаглавена "Пол Маккартни - фотографии от 1963-64 г: Очите на бурята", галерията ще бъде открита през юни след тригодишен ремонт

Музей представи непоказани досега фотографии, заснети по време на въстанието във Варшавското гето

Музеят за история на полските евреи определи като важна находка откриването на негативи на около двадесет невиждани досега кадри.

"Двойно дъно" от Spam Studios с премиера на 26 януари

Двойно събитие в Топлоцентрала - откриване на изложбата на Беатрис Бочева - фотограф