Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Живопис от 20 век в Летни акценти 2022

БЪЛГАРСКИТЕ ХУДОЖНИЦИ

Живопис от 20 век в Летни акценти 2022

Изложбата е от 22 юни до 15 септември в Арт галерия "Нюанс"

Марио Жеков "Залив" (Източник: Арт галерия "Нюанс")

Още

Нина Петрова, Иво Петров  и "Посока" в Галерия "Нюанс"

Нина Петрова, Иво Петров и "Посока" в Галерия "Нюанс"

Галерия "Нюанс" има удоволствието да ви представи ежегодната си изложба от прецизно селектирани от екипа ни произведения на стари майстори, утвърдени автори от близкото минало и настоящи такива.

Изложбата "Летни акценти 2022" може да разгледате от 22 юни до 15 септември.

И тази година в селекцията ни присъстват много сериозни имена от българската живописна сцена, с които ще имате възможност да се срещнете отново или пък да откриете за първи път.

Както всеки път експозицията е "жива" и в двумесечния си престой в галерията ще бъде постоянно обновявана и допълвана.

Заглавието на изложбата - "Летни акценти" не случайно ни навежда на мисълта, че "акцент" ще бъде именно лятото, морето и пищните на цветове пейзажи и композиции.

Източник: Арт галерия "Нюанс"

В настоящата експозиция с две свои творби, изобразяващи безбрежната шир на морето по много фин начин, ще бъде представен един от най-големите ни маринисти - Марио Жеков. В неговия творчески път морето не е просто пейзаж, а начин на живот. Роден е през 1898г. в Стара Загора, където прави и първите си стъпки в света на изкуството. Наставник е вуйчо му - художникът Васил Маринов.

Марио Жеков "Калиакра" (Източник: Арт галерия "Нюанс")

През 1917г. е мобилизиран и изпратен на фронта. Случайността го изправя пред един френски офицер, който го съветва да учи живопис във Франция. В края на пролетта на 1924 г.

Марио Жеков пристига във Франция. През есента започва да посещава Рисувалното училище в Париж. Там той открива живописната магия на Матис и фовистите. Целият му живот е изпълнен с пътувания, чиято крайна дестинация почти винаги се оказва любимото му море - обект на значителна част от творчеството му.

Още

Атанас Хранов и "Изход" в Арт Галерия Le Papillon

Атанас Хранов и "Изход" в Арт Галерия Le Papillon

От морските брегове се "пренасяме" в планината с няколко пейзажа от Стоян Василев и Константин Трингов. И двамата са завършили Националната художествена академия в София в класа на проф. Цено Тодоров. Отдаден на пейзажа през цялото си творчество, Стоян Василев живее и твори повече от 10 години във Велико Търново и голяма част от картините му пресъздават възхищението му от природните дадености на този регион.

Стоян Василев "Манастир" (Източник: Арт галерия "Нюанс")

В изложбата са включени и пейзаж от Трявна и манастир от околностите. Той е художник със силно чувство за колорит и импресионистичен вкус. Константин Трингов вижда и рисува красотата в живота и природата.

Зимни, летни, пролетни, интимни моменти фокусират погледа на твореца, съхраняват и предават момента. Запомнящ се колорит, артистичната, категорична мазка и струяща светлина привличат ценителите на изобразителното изкуство.

Стоян Василев "Трявна" (Източник: Арт галерия "Нюанс")

Не за първи път в галерия "Нюанс" Ви срещаме с неоспоримия и повече утвърден в чужбина талант на още един ученик на проф. Цено Тодоров - Борис Стефчев. Незаслужено не много познат в България, той е един от малкото представители на символизма в страната. Сюжетната характеристика на ранното символистично творчество на Борис Стефчев включва няколко теми - митологични, библейски, мистични, психологически. Една от неговите картини, които ще видите в изложбата, представя митологичен сюжет с кентавър. В него се преплитат фантазия и реалност, натуралистични детайли и мистична символика.

Борис Стефчев "Кентавър" (Източник: Арт галерия "Нюанс")

В изложбата ще видите и произведения от художниците Атанас Михов, Бенчо Обрешков, Бинка Златарева, Борис Георгиев, Илия Петров, Христо Йончев - Крискарец, както и на авторите от близкото минало и настояще Димитър Казаков - Нерон, Димитър Лалев, Едмонд Демирджиян, Енчо Пиронков и др.

Енчо Пиронков "Композиция" (Източник: Арт галерия "Нюанс")

Едмонд Демирджиян "Композиция" (Източник: Арт галерия "Нюанс")

Арт галерия "Нюанс"

Още

"Сакрално" - Даниела Русева в Галерия "Неси"

"Сакрално" - Даниела Русева в Галерия "Неси"

Още

Галерия "Аросита" представя "Елементи", живопис от Николай Петков

Галерия "Аросита" представя "Елементи", живопис от Николай Петков

Още

 "Цветогледи" от Александър Хофарт в Галерия "ЛИК"

"Цветогледи" от Александър Хофарт в Галерия "ЛИК"

Още

Станимир Видев и "Архитектоника" в Арт Галерия Le Papillon

Станимир Видев и "Архитектоника" в Арт Галерия Le Papillon

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

24 май – български ден на Биеналето на изкуствата във Венеция

От 11.30 зала "Тициан" на центъра за култура "Дон Орионе", където е разположена инсталацията "Съседите", ще бъде домакин на дискусията "Помнене и свидетелстване - локални и глобални контексти"

Британският музей е открил още 268 изчезнали експоната след кражби

След като кражби от хранилищата на Британския музей бяха разкрити през август 2023 г., директорът Хартвиг Фишер подаде оставка

Италианска геоложка дешифрира мистериозния фон на картината "Мона Лиза"

Според изследователката изобразеният на картината сводест мост съответства на Ponte Azzone Visconti или Стария мост от XIV в.

Картина на Франсис Бейкън беше продадена за 25,7 милиона евро

Творбата представлява портрет на партньора на твореца - Джордж Дайър

"Непознатите фамилии" - един протестен и концептуален авангард в музея "Леополд" във Виена

Изложбата представя експонати с широк спектър, вариращ от класическия модернизъм до по-нови и актуални произведения на художници, живеещи в австрийската столица