Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Завръщане към пасторалната живопис на Юхан Дал

СВЕТОВНИ МАЙСТОРИ НА ЧЕТКАТА

Завръщане към пасторалната живопис на Юхан Дал

Бащата на норвежкия пейзаж има жестока лична съдба

Живеем в свят, изпълнен със стрес и картините на художници като Юхан Дал ни привеждат в хармония. Норвежецът е един от основателите на Норвежката национална галерия, а онова което първо ще ви кажат самите норвежци за него е, че в картините му винаги има усмихната девойка в национална носия. Но това съвсем не е така - една от най-известните картини на художника е "Изригването на Везувий" - уникано живописно платно с драматичен сюжет.

„Изригването на Везувий“ (1826)

На границата между XIX и ХХ век живописецът се противи да замени романтизма с модернизма и въпреки че има огромен авторитет не само в Норвегия, но и по света, някои критици охулват приживе художника с подигравателни статии за неговата пасторална живопис.

Днес гледаме на тези негови платна с един нов поглед, жадуващ за повече позитивизъм и надежда за хармония.

Юхан Дал

Кристиан Клаусен Дал е първият романтичен художник на Норвегия. Наричат го родоначалник на "Златния век" на норвежката живопис и "баща на норвежкия пейзаж".

„Дърво, разлюляно от буря“ (1836)

Още

Руски художник очарова Запада със селски пейзажи

Руски художник очарова Запада със селски пейзажи

Дал прекарва голяма част от живота си извън Норвегия, но любовта му към родината диша във всичките му платна.

Освен заслугите му за популяризирането на норвежката култура извън пределите на страната, художникът е допринесъл много за реставрацията на култови места като Нидароската катедрала в Тронхейм и крепоста в Берген -обекти от мащаба на световни културни ценности.

„Църквата Авалдснес“ (1820)

Още

Третата си муза Айвазовски срещнал на... гробището

Третата си муза Айвазовски срещнал на... гробището

Този уникален майстор на четката има доста трагична лична съдба.Съпругата му Емили умира при раждането на четвъртото им дете, а двете му по-големи деца умират от треска.

Умира при раждане и втората съпруга на Дал.

Художникът изпада в тежка депресия за дълго време престава да рисува. Няколко години след това умира и малкото му дете.

В края на живота си Юхан Дал остава сам с две от децата си и единствената му утеха са те и рисуването.

Юхан Дал умира на 17 октомври 1857 г. в Дрезден. Останките му са преместени в Норвегия и погребани в Берген през 1934 г.

Синът на Юхан Дал - Ханс Дал тръгва по стъпките на баща си и често дори специалисти не могат да различат авторството на картините им - чии са - на бащата, или на сина?

Вижте част от романтичните картини на Юхан Дал. 

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Украинското авангардно изкуство намира убежище от войната в Мадрид

В Националния музей "Тисен-Борнемиса" в испанската столица бе открита изложбата "В окото на бурята. Модернизмът в Украйна 1900-1930-те

Изложби в Лондон честват 100 години от рождението на Лусиан Фройд

"Лусиан Фройд: Нови перспективи" е първата голяма експозиция от 10 години, посветена на художника, починал през 2011 г. Тя проследява всички етапи от кариерата му, от най-ранните му творби като "Момиче с рози",до по-късните като "Бригадирът"

Лондонски музей връща заграбени реликви на Нигерия

От музея уточниха, че връщането на заграбените ценности е "морален и уместен" отговор на искането, отправено от Националната комисия за музеите и монументите на Нигерия

Биеналето във Венеция: Големите теми като екология, расизъм и сексизъм

Темата беше "Млякото на мечтите", вдъхновена от книгата на Леонора Кънингам, а куратор на общата екпозиция бе Чечилия Алемани

Автопортрет на Макс Бекман ще бъде продаден на търг в Берлин

Картината е подарена на съпругата на Бекман - Матилд, която я пази до смъртта си през 1986 г. След това, в продължение на десетилетия, автопортретът е в частна швейцарска колекция. Той не е показван пред публика до средата на 90-те години