Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Ще се учудите какви грешки има в някои шедьоври на световното изкуство

ГРЕШКИТЕ НА ГОЛЕМИТЕ

Ще се учудите какви грешки има в някои шедьоври на световното изкуство

Има ли папа Сикст II шест пръсти на дясната ръка?

Гениите също понякога допускат грешки, въпреки, че не можем със сигурност да кажем нарочно ли са направени или не. Все пак това са гении!
Но факт е, че в някои световно известни произведения на изкуството са открити неточности, които трудно се виждат от пръв поглед.

Давид, Микеланджело

Статуята на библейския герой е създадена от цяло парче мрамор. Скулптурите на Микеланджело, по принцип са много анатомически точни, но при Давид е допуснал малка грешка: между гръбнака и дясната плешка няма мускул. Скулпторът не е могъл да го изреже поради дефект в парчето мрамор.

"Деветата вълна", Иван Айвазовски

Още

Незавършени картини на световни майстори

Незавършени картини на световни майстори

На тази картина са изобразени вълни с извиващи се "гребени". Айвазовски забелязал тези вълни от брега, предполагайки, че вълните изглеждат така и далече в морето. Но вълните по време на бури в открито море, имат конусовидна форма и се различават от вълните в плитчините.

Моисей, Микеланджело

Неправилното тълкуване на светите книги довело, че библейският пророк се сдобил с рога. Думата "karnayim" от иврит може да се преведе като "лъчи" или "рога", и описанието на Моисей, от чиято глава излизат лъчи светлина, било неправилно изтълкувано.

"Бар на "Фоли-Бержер", Едуар Мане

Ако внимателно погледнете огледалото, ще забележите, че отражението не съответства на действителността: бутилките на тезгяха са разположени по-друг начин, а дамата - барман, сякаш гледа в друга посока. Както това често се случва в изкуството, експертите не могат да се разберат - нарочно ли е направил това Мане

 "Нощна стража", Рембранд

Още

Световни шедьоври на живописта със "скрита картинка"

Световни шедьоври на живописта със "скрита картинка"

Тази картина на Рембранд и пълна със въпроси без отговор. За ръкавиците на капитан Франсоа Банинг Кока има много спорове: в дясната ръка той държи още една дясна ръкавица. Много експерти в областа на изкуството смятат, че Рембранд проявява чувство за хумор. Други пък смятат, че ръкавицата е лява, но капитанът просто я държи за безименния палец, а палецът е насочен към зрителите.

"Вечеря в Емаус", Караваджо

Внимателният зрител ще забележи, че кошницата с плодове е оставено на самия край на масата, но не пада, напук на законите на физиката. Експертите освен това отбелязват, че плодовете на съответстват на сезона, който се изобразява на картината - в навечерието Великден. Всички тези грешки са направени преднамерино от художника: ябълките и гроздето, а така също сянката на кошницата във формата на риба, носят християнски символизъм и препратки към Евангелието.

"Раждането на Венера", Сандро Ботичели

Искуството на Ренесанса се отличава с анатомична точност, но творбите на Ботичели се разминават с реализма. Неговата богиня на любовта има доста "недостатъци": подути крака и изключитилно дълга шия. Според една от версиите, тези грешки са опит да се избегне изобразяването на идеалното женско тяло.

 "Сикстинската Мадона", Рафаело Санцио

Може да ви се струва, че папа Сикст II има шест пръсти на дясната ръка. След по-внимателно вглеждане, разбирате, че това, което се смята за шести палец и част от дланта. А това, което се вижда до малкия пръст на Мадоната, може да е признак на полидактилия - характеризира се с пръсти повече от нормалното.

 Валерия КАЛЧЕВА

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Лувърът отвори отново врати (ГАЛЕРИЯ)

Първите 7400 билета, пуснати за продажба онлайн в понеделник, бяха изкупени още в първите часове на деня

Галерия "Уфици" с проект за ролята на черната култура в епохата на Ренесанса

Италианската галерия във Флоренция представя в него девет шедьоври от колекцията си

84,6 милиона долара за триптих на Франсис Бейкън

Творбата на художника, нарисувана през 1981 година, е вдъхновена от античната трилогия "Орестия" на древногръцкия автор Есхил

Вижте "Буйна еротика" от Иво Димчев

Артистът излага бързо нарисувани картини, изобразяващи човешки тела в любовен акт

"Давид и Вирсавия" - огнена страст, изкушение и грях

Арт Галерия Ларго представя изложба - живопис на Цанко Цанков от 1 до 20 юли 2020 г.

Аукционна къща "Кристис" организира търг в глобален формат

Ще се наддава за платна на Пикасо и Лихтенщайн едновременно в Ню Йорк, Лондон, Париж и Хонконг