Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Незавършени картини на световни майстори

МАЙСТОРИ НА ЧЕТКАТА

Незавършени картини на световни майстори

Защо Леонардо да Винчи, Микеланджело и Пол Сезан не са дорисували някои от творбите си?

„Погребението”, Микеланджело

Най-добрите майстори на четката са оставяли недовършени някои от творбите си. Защо? Каква е причината тези страстно влюбени в работата си творци да зарежат платната си?

Незавършена остава картината "Поклонението на влъхвите" на Леонардо да Винчи. Художникът бил прецизен във всичко и затова работел по-бавно. "Качествената работа изисква много време!", било творческото кредо на големия художник и мислител.

Картината "Поклонението на влъхвите" е поръчана на художника през 1481 г. от монаси. По онова време Леонардо твори във Флоренция. Прави ескиза и дори започва да работи усилено по него, когато безпаричието започва да го притиска и тормози. Тръгва към Милано, за да помоли благодетеля си - херцог Сфорца за пари. Там получава поръчката да нарисува "Тайната вечеря", и "влъхвите" остават на заден план. Завинаги.

„Поклонението на влъхвите”, Леонардо да Винчи

Картината "Погребението" на Микеланджело остава незавършена. Замисълът й е бил да отрази историческия момент на отнасянето на мъртвия Христос в гробницата. В картината на майстора на четката, обаче, липсват няколко фигури. Картината е открита през 1846 г. от един фотограф и художник, който я купил за... 1 долар.

Картината "Завой на пътя" на Пол Сезан е незавършена, според експертите. Те предполагат, че Сезан се е страхувал да не я развали, и от нерешителност я оставил така. За окото на обикновения зрител, почти не личи нейната незавършеност, но познавачите са категорични.

"Завой на пътя", Пол Сезан

"Мадоната с дълга шия" на Пармиджанино - псевдоним на художника Джироламо Франческо Мария Мацола от Парма, е ренесансова творба, която също е оставена незавършена от автора си, поради везапната му смърт. Пармиджанино умира от треска в 1540 година.

„Мадоната с дълга шия”, Пармиджанино

"Парижкият договор" на Бенджамин Уест е картина, в която художникът искал да пресъздаде историческата среща за подписването на мирния договор през 1783 г., между американците, французите, холандците и англичаните. Британските делегати, обаче, забранили да бъдат изрисувани. Вероятно са се срамували от поражението си, предполагат изкуствоведи.

„Парижкият договор”, Бенджамин Уест

"Черният новобранец Джеймс Хънтър" на художничката Елис Нил, наглед е незавършена, но точно тази част, която не е попълнена с бои, въздейства силно емоционално. До това заключение стигнала самата авторка на творбата. И сигурно има право. Джеймс Хънтър е един от многото млади американци, призовани за военна служба по време на войната във Виетнам. Той позира един път на художничката, след което не се появява втори път!.. Нил отказва да продължи работата си по портрета му, като го направи "цветен". Вероятно, това е нейният своеобразен протест срещу войната. Художничката подписва картината си и я оставя в музея "Уитни".

„Черният новобранец Джеймс Хънтър”, Елис Нил

Портретът на Джордж Вашингтон от Гилбърт Стюърт /1976 г./ е един от най-известните портрети на американския президент, защото именно този негов образ е на доларовите банкноти. Същевременно това е едно, сякаш "нарочно" незавършено от автора си платно. Всъщност, това не е първи портрет на Вашингтон от Стюърт, но кой знае защо, художникът решава да не завърши този портрет.

Протрет на Вашингтон, Гилбърт Стюърт

Художничката Натали Холанд започва да рисува цяла серия от портрети на "човека без крака" Оскар Писториус, още когато той е обявен за герой на Параолимпийските игри. Третият от тях обаче остава незавършен. Холанд тъкмо нарисувала лицето и ръцете на спортсмена-инвалид, когато Писториус бил признат за виновен в убийството на приятелката си. Осъден е и е пратен в затвора. Холанд слага край на серията за героя.

Портрет на Оскар Писториус, Натали Холанд

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Портрет на Лушън Фройд от Франсис Бейкън беше продаден на търг за над 50 милиона евро

Портретът, притежаван от европейски колекционер и непоказван публично от 1965 г., изобразява Фройд със стиснати юмруци, преди да стане от пейката, на която е седнал

София Комикс Експо 2022: Трета национална изложба на българския комикс

От 4 до 20 юли в Съюза на българските художници на Шипка 6, зала 1А

Редки скици на "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи ще бъдат предложени на търг на "Сотбис"

"Скиците са най-близкото нещо до шедьовъра "Тайната вечеря", с което колекционерите могат да се сдобият. Говорим за две грандиозни рисунки, които също така отразяват големите технически нововъведения в творбите на Леонардо"

Дневниците от Лвов на украинската художничка Влада Ралко

"Езикът е политическо оръжие. Също така, езикът е този, който прави от човека човек" казва тя

Мигове на преживяното: живопис от Цветомила Христова

Вернисаж: 4 юли, от 17.00 до 19.30 часа; Изложбата ще продължи до 29 юли 2022 г. в Галерия-книжарница София Прес

Живопис от 20 век в Летни акценти 2022

Изложбата е от 22 юни до 15 септември в Арт галерия "Нюанс"