Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Мария, Валери и Богдан Върбанови в "Светлини и сенки"

18 ПЛАТНА

Мария, Валери и Богдан Върбанови в "Светлини и сенки"

Изложбата е от 04 ноември до 20 ноември 2021 г. в Галерия "Париж"

Богдан Върбанов, "Натюрморт с чайник и лимони" (Източник: Галерия "Париж")

ГАЛЕРИЯ ПАРИЖ  представя Мария, Валери и Богдан Върбанови в "СВЕТЛИНИ И СЕНКИ", от 04 ноември до 20 ноември 2021

изложба - живопис 

Източник: Галерия "Париж"

Още

Галерия "Париж" открива новия сезон с "Пейзажи и натюрморти" на Руслан Котев

Галерия "Париж" открива новия сезон с "Пейзажи и натюрморти" на Руслан Котев

На 4 ноември 2021г. галерия "Париж" ще представи за пръв път в своето пространство самостоятелната изложба на художниците Мария, Валери и Богдан Върбанови обединена под заглавието "Светлини и сенки". Талантливото семейство художници, чийто наследник Богдан вече почти ги е настигнал по майсторство и техничност, реши да покаже на софийската публика осемнадесет свои платна изпълнени с виртуозна техника в стила най-вече на хиперреализма, който обаче е смесен на места със сюрреалистични мотиви.

Мария Върбанова, "Време за чай" (Източник: Галерия "Париж")

Изключителна нежност и фина изработка откриваме в дантелените драперии и перлените раковини на Мария Върбанова. В картините й ще усетим носталгията по красотата на "Бел епок", където порцеланът, изящната чаша, старинният чайник и малката статуетка са част от тогавашния ежедневен интериор на дома.

Мария Върбанова, "Отвъд цветовете" (Източник: Галерия "Париж")

Женственият усет към красивия натюрморт е силата на Мария и тя връща с лекота зрителя в едни отминали и изпълнени с романтика времена. Но паралелно с този ретро уклон, Мария Върбанова ни показва и съвременния, модерен и изчистен натюрморт, в който ябълките могат да са хиперболизирани, както е в картината й "Zoom in" или пък силно отдалечени, както е в творбата "Zoom out".

Мария Върбанова, Zoom in (Източник: Галерия "Париж")

Мария Върбанова, Zoom out (Източник: Галерия "Париж")

Валери Върбанов подхожда с по-различна енергия към картината, там се усеща една дързост, много по-изразен вкус към сюрреалистичния елемент, често ще виждаме отражения, но ще мислим, че са реалност, драпериите ще са пищни и майсторски, като само ще напомнят човешкото присъствие по своите гънки, а понякога минимализмът в хиперреализма ще ни говори повече от пищността. Фин усет към детайла, смелост в изказа и висока прецизност са характерни за картините на Валери Върбанов.

Валери Върбанов, "Ноктюрно" (Източник: Галерия "Париж")

Богдан Върбанов е някаква невероятна смесица от стиловете и подходите и на двамата си родители. При него ще видим както майсторската класическа визия на натюрморта взета от Мария, така и лекото сюрреалистично намигване от Валери. Специално в тази изложба, Богдан е наблегнал на класическите натюрморти, които са изработени с блестяща техника и грабват с топлите си и меки живописни цветове.

Още

Галерия "Париж" представя "Владимир Шунев" и неговата "Златна есен"

Галерия "Париж" представя "Владимир Шунев" и неговата "Златна есен"

Общото между тези трима талантливи съвременни автори, е разбира се невероятната игра със светлините и сенките, която те владеят толкова добре. Това усещане за жива реалност и обемност се постига именно чрез тях. Интересна е и живописната им техника, чрез която извайват хиперреалистично обектите в своите картини - акрилни бои върху платно, обикновено върху черен грунд, чрез последователно използване на обикновена четка и аерограф.

Мария и Валери Върбанови са възпитаници на университета във Велико Търново, който и двамата завършват с пълно отличие, а техният син Богдан вече е четвъртокурсник в Художествената академия, специалност "Живопис" в класа на проф. Десислава Минчева и проф. Ивайло Мирчев.

Семейство Върбанови са добре познати и успешно продавани автори в чуждестранни галерии в Норвегия, САЩ, Канада, Япония, Австралия, което дори спира тяхната изложбена дейност в България за около дванадесет години. Всички те са спечелили множество награди, а техни картини са притежание на колекции по целия свят.

Надя Павлова

Още

"Завръщане" на Богомил Арсов в галерия "Париж"

"Завръщане" на Богомил Арсов в галерия "Париж"

Още

Галерия "Париж" представя бургаски художник - майстор на метафората

Галерия "Париж" представя бургаски художник - майстор на метафората

Още

Галерия "Париж" представя "WINTERTIME 2020"

Галерия "Париж" представя "WINTERTIME 2020"

Още

Художникът абстракционист Валентин Топалов в "Ефирни пътеки" -  Галерия "Париж"

Художникът абстракционист Валентин Топалов в "Ефирни пътеки" - Галерия "Париж"

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Изгубеният стенопис" от синагога в Бърлингтън бе реставриран и преместен

Големият пъстър триптих, който е на над 100 години, е ярък пример за изкуството, украсявало синагогите в Европа, масово унищожавани по време на Холокоста, казват експерти

Наивистичното изкуство е живо

Вторият Международен Салон на Наивистичното Изкуство /НАИВ България 2022/ е от 16-ти август до 5-ти септември 2022 г. на ул. "Любен Каравелов" № 1 в залите на ГХГ "Борис Георгиев", Варна

Техеран показва западни шедьоври на изкуството, крити в продължение на десетилетия

Правителството на подкрепяния от Запада шах Реза Пахлави и съпругата му Фарах Пахлави, построяват музея и купуват за милиарди долари богата колекция в края на 70-те години

След 70 години в Зимбабве се завърна колекция от картини на млади чернокожи ученици

Историческата изложба "Звездите са ярки" е на картини, рисувани през 40-те и 50-те години на ХХ век в първото училище, в което се преподава изкуство на чернокожи, в управляваната тогава от бялото малцинство Родезия

Botanica Sacra от Любен Домозетски

Изложбата е от 15 август 2022 до 8 септември 2022 в Галерия Little Bird Place

Призрачните героини на Здравка Василева в "Женственост"

Изложбата е от 11 до 30 август 2022 г. в Галерия "Ларго"