Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Импресионизмът и връзката му със замърсяването на въздуха през индустриалната революция

ИЗКУСТВО И РЕВОЛЮЦИЯ

Импресионизмът и връзката му със замърсяването на въздуха през индустриалната революция

В хода на кариерите на Търнър и Моне, стиловете им на рисуване се променят от по-отчетливи към по-замъглени контури и към по-бяла палитра, което характеризира преминаването от по-фигуративен към импресионистичен стил, пишат авторите

Изложбата "Градините на Клод Моне" - специалната пътуваща потапяща изложба. Снимката е от Alte Muenze в Берлин, януари 2022 г. (Снимка: Getty Images)

Замърсеният въздух и смогът по време на индустриалната революция може да са допринесли за създаването на импресионистичните творби в изобразителното изкуство и да са послужили за вдъхновение на художници като Джоузеф Търнър и Клод Моне. Това сочи изследване, цитирано от ЮПИ, съобщава БТА. 

Още

Четири години затвор за крадец на картина на Клод Моне

Четири години затвор за крадец на картина на Клод Моне

Преди импресионистите да предизвикат революция в зората на съвременната епоха в изобразителното изкуство, художниците основно са пресъздавали обектите по-близо до реалистичния им вид с помощта на леки движения на четката и смесване на бои.

Художниците най-често се вдъхновявали от по-академични и класически стилове на рисуване по време на Ренесанса, епохите на барока и неокласицизма, когато изкуството се фокусира върху религиозни и исторически субекти, до прехода към реализма в началото на 19-ти век.

Художниците започват да насочват работата си върху по-съвременни субекти и да изобразяват всекидневието на обикновените хора в началото на индустриалната революция, когато започва да се променя и глобалната политика.

Изследване на климатолози, публикувано в изданието на Националната академия на науките на САЩ, твърди, че стилистичните промени са вдъхновени от промяната в начина, по който изглежда околната среда, в която работят художниците.

Учените обясняват, че аерозолите в атмосферното замърсяване намаляват визуалния контраст в заобикалящата среда, защото абсорбират и разсейват слънчевата радиация.

Авторите от университета Харвард, Сорбоната и Екол Нормал сюпериор в Париж насочват изследването си върху 60 картини на Търнър и 38 творби на Моне, които често рисуват пейзажи на едно и също място.

"Работата на Търнър и Моне следва индустриалната революция от Великобритания в края на 18-и век, време на безпрецедентен ръст в замърсяването на въздуха", се посочва в изследването.

Още

Картина на Клод Моне  беше продадена за рекордните 110,7 млн.  долара

Картина на Клод Моне беше продадена за рекордните 110,7 млн. долара

В хода на кариерите на Търнър и Моне, стиловете им на рисуване се променят от по-отчетливи към по-замъглени контури и към по-бяла палитра, което характеризира преминаването от по-фигуративен към импресионистичен стил, пишат авторите.

В творбите на Търнър в хода на кариерата му може да се проследи размиването на контурите и преминаването от наситени към по-пастелни цветове в съответствие с промените в нивата на замърсяване на въздуха в Лондон, се посочва в публикацията на изследователите.

Същите промени се наблюдават и при Моне. Писма от художника сочат, че той може съзнателно да е търсил изображения на замърсена атмосфера поради интереса си да рисува в по-екстремни условия.

Още

Клод Моне изгаря картините, които искат да му вземат кредиторите

Клод Моне изгаря картините, които искат да му вземат кредиторите

Още

Знаете ли кой е един от основателите на неоимпресионизма в изобразителното изкуство?

Знаете ли кой е един от основателите на неоимпресионизма в изобразителното изкуство?

Още

Камий Писаро - предвестникът на европейския импресионизъм

Камий Писаро - предвестникът на европейския импресионизъм

Още

Знаете ли кой е основателят на импресионистичната живопис във Франция?

Знаете ли кой е основателят на импресионистичната живопис във Франция?

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Изложба в Кеймбридж показва най-голямата колекция картини, рисунки и гравюри на Уилям Блейк

Експозицията в музея "Фицуилям" е първата, която демонстрира, че Блейк не е изолирано явление и хвърля нова светлина върху творчеството му в контекста на други течения и теми в европейското изкуство в периода на Романтизма

Лауреатът на Фондация "Стоян Камбарев" Думисани Карамански представи изложба в УниКредит Студио

"Подготовка за нещо друго!" е втора самостоятелна изложба на талантливия художник, който миналата година стана победител в категория "Визуално изкуство" на Фондацията

Британският музей показва в изложба откраднати преди това скъпоценни камъни

Експозицията "Преоткриване на скъпоценните камъни" е представена заедно с подобни древногръцки и римски артефакти от колекцията на музея, които някога са били използвани за запечатване на документи и за украса

Плакатите в Международното биенале във Варшава: Визуална диагноза на времето

Лех Майевски и Юстина Черняковска за силата на плаката

В "Ателие"-то на Любен Зидаров

Можете да разгледате изложбата от 13 февруари до 3 март 2024 г. в Галерия "Нюанс"