Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Галеристите Спартак и Ваня Атанасови: Представяме 14 творби на Жорж Папазов, в Националната галерия има 7

БЪЛГАРИТЕ В СВЕТОВНОТО ИЗКУСТВО

Галеристите Спартак и Ваня Атанасови: Представяме 14 творби на Жорж Папазов, в Националната галерия има 7

Откриването на изложбата е тази вечер в 18 ч. в столичната Арт галерия "Форум"

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Името на Жорж Папазов е широко известно, но малцина са българите които могат да кажат повече от това, че са го чували. А художникът е считан за един от основоположниците на сюрреализма в Европа.

Тази вечер в 18 часа софийската галерия "Форум" на бул. "Васил Левски" 93 А, ще представи 14 творби на художника, събрани от частни колекции. Рядка възможност, като се има предвид, че в Националната художествена галерия има 7 негови творби.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Галеристите от "Форум" - майка и син Ваня и Спартак Атанасови, считат изложбата за знаменателна и по отношение на 20-годишната си дейност, тъй като тя започнала с името на Жорж Папазов.

Галеристите Ваня и Спартак Атанасови (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Първата им галерия в Пловдив носела неговото име. Извън сантиментите, и двамата считат, че Жорж Папазов е най-голямото родно име в световното изобразително изкуство. Ето какво още казаха пред репортер на Impressio.dir галеристите от Арт галерия "Форум":

"Тази изложба е абсолютният връх в 20-годишната история на нашата дейност като галеристи. По наше мнение Жорж Папазов е най-големият български художник в историята на изобразителното ни изкуство, или поне в челната тройка на най-добрите ни художници. Показваме една цялостна негова колекция, която обхваща всички периоди на неговия житейски и творчески път - представя пълноценно всички цикли от творчеството му. Голяма част от платната са монографирани в големите каталози на Жорж Папазов, участвали са в редица изложби, били са част от сбирките на големи колекционери и музеи.

Пред платната на Жорж Папазов (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Нашата пристрастеност, така да се каже, към творчеството на Папазов, възникна спонтанно по време на изложба с негови творби в Музея за чуждестранно изкуство. Респектираща е цялостната личност на Жорж Папазов. Той е работил с най-големите световни творци от 30-те години на миналия век, та до 60-те, като Пикасо например. Световни изкуствоведи наричат Жорж Папазов "бащата на европейския сюрреализъм". Той наистина е изключителен творец, който никога не се е съобразявал с конюнктурата и сам се определя като непоправим индивидуалист, но онова което му прави чест е, че макар почти целият му живот да преминава извън България, той никога не забравя че е българин и винаги се представя като българинът Жорж Папазов.

Директорът на Арт галерия "Форум" - Спартак Атанасов (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Когато отворихме първата си галерия в Пловдив, я кръстихме на негово име. Потърсихме връзка с негови роднини в родния му Ямбол. Тамошната галерия притежава доста добра колекция от творби на художника. Сегашната наша експозиция е осъществена с помощта на трима частни колекционери и меценати, които се съгласиха да извадят от колекциите си това богатство и то да бъде видяно от по-широк кръг почитатели на Жорж Папазов.

Ваня Атанасова е по образование архитект, влюбен в изобразителното изкуство (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Посетителите на изложбата ще имат възможност да видят три платна от Дордон, рисувани в периода 1929-1931 г., и една от последните творби на Жорж Папазов, от 50-те години на миналия век", казаха часове преди откриването на изложбата Ваня и Спартак Атанасови.

Жорж Папазов

Жорж /Георги/ Папазов е роден на 2 февруари 1894 г. в Ямбол, като шестото дете в многодетното семейство на търговеца на коне и бакалин Панайот Папазов, който умира млад. В семейството витае търговски дух, а малкият Георги расте мечтателен. Братята му забелязват това и след като младежът се връща от Балканските войни, в които участва като доброволец, решават да го пратят да учи за паркостроител в Прага. Там любимите му предмети са рисуване и чертаене.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

В по-късните си спомени Жорж Папазов ще напише, че за пръв път в чужбина разбира какво означава в истинския смисъл на думата понятието "картина". Първите си самостоятелни опити като художник прави в Мюнхен. Започва с реалистични акварелни пейзажи. Още е далеч от стила, с който ще се изяви като световен художник. Към модернизма се насочва в т.нар. му германски период - от 1918 - 1923 г., когато започва да рисува в стил експресионизъм.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Първата изложба на Жорж Папазов в родна България е буквално заклеймена от един преподавател по художествено изкуство - Харалампи Тачев, който изказва следното мнение за картините му:

"Лудо, глупаво цапане с четка, продукт на болен организъм".

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Не такова е мнението, обаче, на световните познавачи. Всъщност, любопитно е как съдбата по погрешка, която се оказва щастлива случайност, праща творбите на Жорж Папазов в една от големите парижки галерии - "Вавен-Распай".

Това се случва през 1924 година. Жорж Папазов се надява да изложи платната си в малка галерийка, чийто адрес предава написан на листче на носача. Последният, обаче, сбъркал адреса и занесъл творбите на българина в авторитетната парижка галерия, откъдето тръгва и световната кариера на художника.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Втората и последна изложба приживе на Жорж Папазов в София, след онази от 1919-а година, е през 1935-а, когато той вече е утвърдено световно име в изобразителното изкуство.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

До края на живота си Жорж Папазов живее и работи във Франция, но винаги се представя като българинът Жорж Папазов. Държи неговата националност да седи пред името му, въпреки огорченията. Винаги повтарял, че "никой не е пророк в собствената си родина".

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

А за България е било голяма чест, че Папазов е сред най-големите имена в Салона на независимите в Париж - участва в изложби на сюрреалистите, заедно с Хоан Миро, Макс Ернст, Пабло Пикасо и др. художници, които са в авангарда на световното изобразително изкуство.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Жорж Папазов умира на 23 април 1972 г. във Ванс, Франция. От съпругата си Беатриче - също българка, имал дъщеря, която вече също не е между живите.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

От 1952 г. художествената галерия в родния му град Ямбол носи неговото име. Онова, което продължава да живее с името му, са неговите платна.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

"Художникът живее чрез образи, с които редом с действителността - създава един друг свят, също тъй голям и тайнствен, също и реален и безкраен, както нашата Вселена. Между мечтата и действителността, между безкрайното и крайното съществува един въображаем Свят. Изкуството изразява винаги едни и същи неща: Животът, Любовта и Непознатото. В моето собствено изкуство няма никакви правила. Всичко, което правя е резултат от свободата.", Жорж Папазов

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

ДРУГИТЕ ЗА НЕГО:

"Жорж Папазов бе сюрреалист преди сюрреализма на Бретон, Макс Ернст, Хуан Миро, Андре Масон, Пикасо. Той става един от първите модерни художници, който успява да постигне усещането за абстрактна сигналност и фигурация, чрез цвета и рисунъка. По този начин Жорж Папазов се явява основоположник на една своеобразна живописна семиотика, в която го привлича проблема за създаването на "цветен образ". /Жан-Пол Креспел/

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

"В началото на 30-те години Папазов прекарва две лета в областта Дордон - Франция. Той е впечатлен от суровите, монументални, почти митични скали, които отразява в серия пейзажи. От този период едновременно с геометричната абстракция в творчеството му се появява и една витална образност, която е особено характерна за времето, когато живее в средиземноморското градче Ванс. Там го посещават и множество приятели - Пикасо, Шагал, Еренбург, Дерен, Вламинк и много други.

След полуреалистичната-полустилна пластичност на първия метафизичен художник на века Джорджо Кирико, Жорж Папазов е първият сюрреалист, който придава убедителен органично постигнат стил на това голямо художествено направление, изпърво живописно-автоматичен, после геометрично-конструктивистичен и накрая "пулсиращо параболичен". Това именно е новото, индивидуалното и приносното у него, че той през всичкото време се старае и успява да "стилизира" сюрреализма. С него в пътя на стилизацията тръгва Макс Ернст, но той изхожда от заниманията си с илюстрации върху природонаучни геологични, ботанични и зоологични материали, докато Папазов има особен инстинкт и способност да създава самостойно новаторски "картинни светове".  /Кирил Кръстев. Жорж Папазов, С. 1987 г./

Еми МАРИЯНСКА

Още

Откриха изложбата "Трима парижани в Пловдив", която Никола Манев готвеше приживе

Откриха изложбата "Трима парижани в Пловдив", която Никола Манев готвеше приживе

Още

Картини на Пикасо, Анди Уорхол и Кристо в изложбата "Съвременно изкуство в Испания"

Картини на Пикасо, Анди Уорхол и Кристо в изложбата "Съвременно изкуство в Испания"

Още

Да опаковаш света – Кристо и Жан Клод в Габрово

Да опаковаш света – Кристо и Жан Клод в Габрово

Още

Вижте "еволюцията" в автопортретите на великия Пикасо от 15 до 90-годишна възраст

Вижте "еволюцията" в автопортретите на великия Пикасо от 15 до 90-годишна възраст

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Калоян Илиев-Кокимото представя Wild Wild East

Изложбата е от 30 септември до 27 октомври 2023 в Галерия Little Bird Place

Водопадът на Надежда Олег Ляхова

В изложбата "Водопад" Надежда Олег Ляхова преплита в почти поетично наративно търсене вълнуващите я теми, които до голяма степен засягат всеки творец

Виенският Музей на изящните изкуства показва тъкани шедьоври по проекти на Рафаел

Изложбата показва устойчивото влияние на композициите на Рафаел върху развитието на стила на фламандските стенни гоблени

Дигитални и сетивни разкази за истории с добър край

Идеята е в основата на интерактивната изложба "История за &", която ще отвори врати на 30 септември в зала 4 на НДК

Голямата есенна изложба на „Белведере“ е посветена на Луиз Буржоа

В експозицията, озаглавена "Луиз Буржоа. Непоколебима съпротива", за първи път в Европа публиката може да види самостоятелно представени почти неизвестни картини на една от най-ярките личности на 20-и и 21-и век в контекста на цялостното й творчество