Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Галеристите Спартак и Ваня Атанасови: Представяме 14 творби на Жорж Папазов, в Националната галерия има 7

БЪЛГАРИТЕ В СВЕТОВНОТО ИЗКУСТВО

Галеристите Спартак и Ваня Атанасови: Представяме 14 творби на Жорж Папазов, в Националната галерия има 7

Откриването на изложбата е тази вечер в 18 ч. в столичната Арт галерия "Форум"

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Името на Жорж Папазов е широко известно, но малцина са българите които могат да кажат повече от това, че са го чували. А художникът е считан за един от основоположниците на сюрреализма в Европа.

Тази вечер в 18 часа софийската галерия "Форум" на бул. "Васил Левски" 93 А, ще представи 14 творби на художника, събрани от частни колекции. Рядка възможност, като се има предвид, че в Националната художествена галерия има 7 негови творби.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Галеристите от "Форум" - майка и син Ваня и Спартак Атанасови, считат изложбата за знаменателна и по отношение на 20-годишната си дейност, тъй като тя започнала с името на Жорж Папазов.

Галеристите Ваня и Спартак Атанасови (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Първата им галерия в Пловдив носела неговото име. Извън сантиментите, и двамата считат, че Жорж Папазов е най-голямото родно име в световното изобразително изкуство. Ето какво още казаха пред репортер на Impressio.dir галеристите от Арт галерия "Форум":

"Тази изложба е абсолютният връх в 20-годишната история на нашата дейност като галеристи. По наше мнение Жорж Папазов е най-големият български художник в историята на изобразителното ни изкуство, или поне в челната тройка на най-добрите ни художници. Показваме една цялостна негова колекция, която обхваща всички периоди на неговия житейски и творчески път - представя пълноценно всички цикли от творчеството му. Голяма част от платната са монографирани в големите каталози на Жорж Папазов, участвали са в редица изложби, били са част от сбирките на големи колекционери и музеи.

Пред платната на Жорж Папазов (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Нашата пристрастеност, така да се каже, към творчеството на Папазов, възникна спонтанно по време на изложба с негови творби в Музея за чуждестранно изкуство. Респектираща е цялостната личност на Жорж Папазов. Той е работил с най-големите световни творци от 30-те години на миналия век, та до 60-те, като Пикасо например. Световни изкуствоведи наричат Жорж Папазов "бащата на европейския сюрреализъм". Той наистина е изключителен творец, който никога не се е съобразявал с конюнктурата и сам се определя като непоправим индивидуалист, но онова което му прави чест е, че макар почти целият му живот да преминава извън България, той никога не забравя че е българин и винаги се представя като българинът Жорж Папазов.

Директорът на Арт галерия "Форум" - Спартак Атанасов (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Когато отворихме първата си галерия в Пловдив, я кръстихме на негово име. Потърсихме връзка с негови роднини в родния му Ямбол. Тамошната галерия притежава доста добра колекция от творби на художника. Сегашната наша експозиция е осъществена с помощта на трима частни колекционери и меценати, които се съгласиха да извадят от колекциите си това богатство и то да бъде видяно от по-широк кръг почитатели на Жорж Папазов.

Ваня Атанасова е по образование архитект, влюбен в изобразителното изкуство (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Посетителите на изложбата ще имат възможност да видят три платна от Дордон, рисувани в периода 1929-1931 г., и една от последните творби на Жорж Папазов, от 50-те години на миналия век", казаха часове преди откриването на изложбата Ваня и Спартак Атанасови.

Жорж Папазов

Жорж /Георги/ Папазов е роден на 2 февруари 1894 г. в Ямбол, като шестото дете в многодетното семейство на търговеца на коне и бакалин Панайот Папазов, който умира млад. В семейството витае търговски дух, а малкият Георги расте мечтателен. Братята му забелязват това и след като младежът се връща от Балканските войни, в които участва като доброволец, решават да го пратят да учи за паркостроител в Прага. Там любимите му предмети са рисуване и чертаене.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

В по-късните си спомени Жорж Папазов ще напише, че за пръв път в чужбина разбира какво означава в истинския смисъл на думата понятието "картина". Първите си самостоятелни опити като художник прави в Мюнхен. Започва с реалистични акварелни пейзажи. Още е далеч от стила, с който ще се изяви като световен художник. Към модернизма се насочва в т.нар. му германски период - от 1918 - 1923 г., когато започва да рисува в стил експресионизъм.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Първата изложба на Жорж Папазов в родна България е буквално заклеймена от един преподавател по художествено изкуство - Харалампи Тачев, който изказва следното мнение за картините му:

"Лудо, глупаво цапане с четка, продукт на болен организъм".

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Не такова е мнението, обаче, на световните познавачи. Всъщност, любопитно е как съдбата по погрешка, която се оказва щастлива случайност, праща творбите на Жорж Папазов в една от големите парижки галерии - "Вавен-Распай".

Това се случва през 1924 година. Жорж Папазов се надява да изложи платната си в малка галерийка, чийто адрес предава написан на листче на носача. Последният, обаче, сбъркал адреса и занесъл творбите на българина в авторитетната парижка галерия, откъдето тръгва и световната кариера на художника.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Втората и последна изложба приживе на Жорж Папазов в София, след онази от 1919-а година, е през 1935-а, когато той вече е утвърдено световно име в изобразителното изкуство.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

До края на живота си Жорж Папазов живее и работи във Франция, но винаги се представя като българинът Жорж Папазов. Държи неговата националност да седи пред името му, въпреки огорченията. Винаги повтарял, че "никой не е пророк в собствената си родина".

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

А за България е било голяма чест, че Папазов е сред най-големите имена в Салона на независимите в Париж - участва в изложби на сюрреалистите, заедно с Хоан Миро, Макс Ернст, Пабло Пикасо и др. художници, които са в авангарда на световното изобразително изкуство.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Жорж Папазов умира на 23 април 1972 г. във Ванс, Франция. От съпругата си Беатриче - също българка, имал дъщеря, която вече също не е между живите.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

От 1952 г. художествената галерия в родния му град Ямбол носи неговото име. Онова, което продължава да живее с името му, са неговите платна.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

"Художникът живее чрез образи, с които редом с действителността - създава един друг свят, също тъй голям и тайнствен, също и реален и безкраен, както нашата Вселена. Между мечтата и действителността, между безкрайното и крайното съществува един въображаем Свят. Изкуството изразява винаги едни и същи неща: Животът, Любовта и Непознатото. В моето собствено изкуство няма никакви правила. Всичко, което правя е резултат от свободата.", Жорж Папазов

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

ДРУГИТЕ ЗА НЕГО:

"Жорж Папазов бе сюрреалист преди сюрреализма на Бретон, Макс Ернст, Хуан Миро, Андре Масон, Пикасо. Той става един от първите модерни художници, който успява да постигне усещането за абстрактна сигналност и фигурация, чрез цвета и рисунъка. По този начин Жорж Папазов се явява основоположник на една своеобразна живописна семиотика, в която го привлича проблема за създаването на "цветен образ". /Жан-Пол Креспел/

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

"В началото на 30-те години Папазов прекарва две лета в областта Дордон - Франция. Той е впечатлен от суровите, монументални, почти митични скали, които отразява в серия пейзажи. От този период едновременно с геометричната абстракция в творчеството му се появява и една витална образност, която е особено характерна за времето, когато живее в средиземноморското градче Ванс. Там го посещават и множество приятели - Пикасо, Шагал, Еренбург, Дерен, Вламинк и много други.

След полуреалистичната-полустилна пластичност на първия метафизичен художник на века Джорджо Кирико, Жорж Папазов е първият сюрреалист, който придава убедителен органично постигнат стил на това голямо художествено направление, изпърво живописно-автоматичен, после геометрично-конструктивистичен и накрая "пулсиращо параболичен". Това именно е новото, индивидуалното и приносното у него, че той през всичкото време се старае и успява да "стилизира" сюрреализма. С него в пътя на стилизацията тръгва Макс Ернст, но той изхожда от заниманията си с илюстрации върху природонаучни геологични, ботанични и зоологични материали, докато Папазов има особен инстинкт и способност да създава самостойно новаторски "картинни светове".  /Кирил Кръстев. Жорж Папазов, С. 1987 г./

Еми МАРИЯНСКА

Още

Откриха изложбата "Трима парижани в Пловдив", която Никола Манев готвеше приживе

Откриха изложбата "Трима парижани в Пловдив", която Никола Манев готвеше приживе

Още

Картини на Пикасо, Анди Уорхол и Кристо в изложбата "Съвременно изкуство в Испания"

Картини на Пикасо, Анди Уорхол и Кристо в изложбата "Съвременно изкуство в Испания"

Още

Да опаковаш света – Кристо и Жан Клод в Габрово

Да опаковаш света – Кристо и Жан Клод в Габрово

Още

Вижте "еволюцията" в автопортретите на великия Пикасо от 15 до 90-годишна възраст

Вижте "еволюцията" в автопортретите на великия Пикасо от 15 до 90-годишна възраст

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Портрет на Лушън Фройд от Франсис Бейкън беше продаден на търг за над 50 милиона евро

Портретът, притежаван от европейски колекционер и непоказван публично от 1965 г., изобразява Фройд със стиснати юмруци, преди да стане от пейката, на която е седнал

София Комикс Експо 2022: Трета национална изложба на българския комикс

От 4 до 20 юли в Съюза на българските художници на Шипка 6, зала 1А

Редки скици на "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи ще бъдат предложени на търг на "Сотбис"

"Скиците са най-близкото нещо до шедьовъра "Тайната вечеря", с което колекционерите могат да се сдобият. Говорим за две грандиозни рисунки, които също така отразяват големите технически нововъведения в творбите на Леонардо"

Дневниците от Лвов на украинската художничка Влада Ралко

"Езикът е политическо оръжие. Също така, езикът е този, който прави от човека човек" казва тя

Мигове на преживяното: живопис от Цветомила Христова

Вернисаж: 4 юли, от 17.00 до 19.30 часа; Изложбата ще продължи до 29 юли 2022 г. в Галерия-книжарница София Прес

Живопис от 20 век в Летни акценти 2022

Изложбата е от 22 юни до 15 септември в Арт галерия "Нюанс"