Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Европейските музеи все повече се разделят с колониалните артефакти

КОЛОНИАЛНИ ПОЛИТИКИ

Европейските музеи все повече се разделят с колониалните артефакти

През последните месеци немалко западни държави върнаха тържествено заграбени артефакти на бившите си колонии

Протестиращи пред германския Бундестаг настояват да бъдат върнати скулптори, принадлежащи на африканското изкуство на Бенин, юни, 2021 г. (Снимка: Getty Images)

Западните почитатели на историята и изкуството едва ли се замислят за цената, благодарение на която могат да се наслаждават и изучават образци и артефакти от световната култура и история, които блестят в европейските музеи. Част от тях обаче вече напускат салоните им, за да се върнат по родните си места, при истинските си собственици.

През последните месеци немалко западни държави върнаха тържествено заграбени артефакти на бившите си колонии.

Над 90 на сто от културното наследство на субсахарска Африка към първото десетилетие на новия век се намира извън континента. По време на колониализма много артефакти са придобити незаконно и попадат в европейски частни или държавни колекции. Минават десетилетия, преди Европа да прояви склонност да разговаря за реституция.

Протестиращи от Камерун пред Хумболт Форум в Берлин по време на откриването на Музея по етнология Музея по азиатски изкуства в западното крило на Хумболт Форум . Те настояват да им бъде върната статуя, принадлежаща на музея, която възприемат за сакрална за своята култура. (Снимка: Getty Images)

Още в края на деветнадесети век например Етиопия поставя въпроса за връщане на отнетото й културно наследство. Върнати са й обаче само няколко предмета. В края на ноември обаче страната отпразнува завръщането на ценни артефакти, плячкосани от британската армия преди повече от 150 години.

В началото на октомври президентът на Франция Еманюел Макрон обяви, че Франция ще върне на Бенин 26 произведения на изкуството, плячкосани от кралските дворци на Абомей през 19-и век по време на френско-дахомейската война (1892-1894).

Франция пое този ангажимент през ноември 2018 г., след като две години по-рано президентът на Бенин Патрис Талон настоя Париж да върне артефакти, включително барелефи и жезли от кралските дворци на Абомей - столицата на предколониалната държава Дахомей, съществувала на територията на днешни Бенин и Того.

Протестиращи пред германския Бундестаг настояват да бъдат върнати скулптори, принадлежащи на африканското изкуство на Бенин, юни, 2021 г. (Снимка: Getty Images)

Макрон спази обещанието си и в началото на ноември прие в Елисейския дворец колегата си Талон. 26-те безценни исторически реликви, сред които и тронът на крал Беханзин, бяха върнати в Бенин с президентския самолет и посрещнати тържествено в столицата Котону.

В средата на декември и в Южна Нигерия бяха организирани тържества за връщането на два бронзови артефакта, заграбени от британците през колониалната епоха.

"Днес е преломен момент в усилията ни да върнем бронзовите артефакти, които бяха заграбени от този дворец, както и тези от слонова кост и други произведения на изкуството", каза вождът на гр.Бенин в Южна Нигерия, смятан още за крал на Бенин. Негови предци са управлявали региона, когато той е бил плячкосан от британски войници през 1897 г.

На официална церемония, на която присъстваха видни гости и традиционни вождове, вождът подписа официалния документ, прехвърлящ пълното владение на произведенията от британските университети Абърдийн и Кембридж.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, нигерийският писател Шимананда Нгози Адичи и Моника Грутерс, федерален комисар по култура и медии присъстват на откриването на Музея по етнология и Музея за азиатски изкуства в западното крило на Хумболт Форум. Септември, 2021, Берлин. (Снимка: Getty Images)

Още

Франция върна на Бенин 26 произведения на изкуството

Франция върна на Бенин 26 произведения на изкуството

Хиляди бронзови артефакти от Бенин от периода 16-и - 18-и век са заграбени от двореца на бившето кралство Бенин, след което са попаднали в музеи в САЩ и Европа. Кембриджският университет върна на 27 октомври на Нигерия скулптура на петел. Той е първата британска институция, постъпила по този начин. След това и университетът в Абърдийн върна кралска глава от бронз, закупена на търг през 1957 г. Най-голямата колекция бенински артефакти е в Британския музей, който засега отказва преговори за реституция.

Embed from Getty Images

Темата с реституцията на заграбени произведения на изкуството е актуална не само в Европа. През май например САЩ върнаха на Тайланд откраднати религиозни артефакти от 9-и и 10-и век. 600-те килограма антики са били задигнати и изнесени от Тайланд в нарушение на закона преди около половин век и впоследствие дарени на град Сан Франциско, където бяха изложени в музея за азиатско изкуство.

Културната институция се съгласи да върне древните плочки след продължило три години разследване на министерството на вътрешната сигурност на САЩ и съдебен иск.

Националният институт по антропология и история на Мексико води активна кампания и дори съдебни дела от името на Мексико в опит да спре търговията с артефакти от предколумбовата епоха и да ги върне в Мексико. Усилията на институцията често удрят на камък, но през лятото Германия върна на Мексико 34 артефакта, били досега притежание на частни колекционери.

Сред артефактите са предмети от различни периоди и култури - антропоморфни глинени фигури, каменна маска на цивилизацията олмек от периода 1200-600 г. преди новата ера, трикрак глинен съд на маите от 1000-1520 г.

Германия е особено активна в реституцията на заграбени исторически предмети и произведения на изкуството в различни периоди, включително и от националсоциалистическия режим през Втората световна война.

Embed from Getty Images

Още

Франция връща на Бенин 26 плячкосани произведения на изкуството

Франция връща на Бенин 26 плячкосани произведения на изкуството

Благодарение на усилията на германските власти и по силата на сключено споразумение с музея за изящни изкуства в Берн, Швейцария, 38 творби от колекцията на Гурлит бяха върнати на собствениците им или на техни наследници в началото на месеца.

Германско-австрийският колекционер Корнелиус Гурлит, чийто баща бил търговец на изкуство, служил на режима на Хитлер, почина през май 2014 г. и завеща цялата си колекция на швейцарския музей, с което изненада културната институция.

През ноември 2014 г. музеят реши да приеме завещаното, като със споразумение с Германия се отказа от собственост върху произведения, за които се докаже, че са принадлежали на евреи и са задигнати от нацистите. Културната институция започна задълбочена оценка на творбите от колекцията с участието на независими международни експерти и в крайна сметка върна произведенията, за които е доказано, че са плячкосани от нацистите.

Embed from Getty Images

Музеи и други културни институции в Бавария са върнали през изминалата година 26 произведения на изкуството, плячкосани от нацистите, на собствениците им или на техните наследници.

"В контактите ни с музеите в колониалния контекст, се изправяме пред действителността на историческа и съвременна травма, които съжителстват вследствие на греха от кражбата", каза изследователката на университета на Хавай Ноел Кахану неотдавна на конференция на германската фондация "Изгубено изкуство", посветена на връщането на заграбени по време на колониализма колекции. Причината за връщането им е кодирана в момента на кражбата им, подчерта Кахану.

Още

Германия ще започне да връща конфискуваните бенински скулптури на Нигерия от 2022 г.

Германия ще започне да връща конфискуваните бенински скулптури на Нигерия от 2022 г.

В тридневния онлайн форум участваха над 40 учени и експерти от цял свят, които се опитаха да очертаят защо все още има толкова въпроси без отговор в сферата на реституцията на колониалното наследство. Дискусиите се фокусираха върху историята на артефактите и несправедливото им присвояване, споровете между музеи и общностите, от които произхождат артефактите, както и върху значението на общностите от връщането на културни обекти и дори на човешки останки.

Embed from Getty Images

Според директора на фондацията за пруското културно наследство в Германия Херман Парцингер този дебат е бил дълго отлаган, съобщи "Дойче веле".

"Деколонизацията определено не е проблем само на музеите. Тя е предизвикателство за цялото ни общество и за множество институции, засегнати от нея", каза той. В началото на годината в Берлин бе открит Хумболтовият форум - нов музей, който събра под покрива на реконструираната и възстановена сграда на бившия Берлински дворец колекциите на Етноложкия музей и на Музея за азиатско изкуство с исторически предмети от Африка, Азия, Океания, Северна и Южна Америка.

Embed from Getty Images

Германският държавен министър по културата Моника Грутерс отбеляза няколко исторически момента по отношение на решаването на проблемите в германската колониална история - връщането на Намибия на Библията и камшика на местния национален герой Хендрик Витбой и решението за връщане на Нигерия на бронзови статуи в началото на следващата година.

Още

Мексико си върна 34 археологически артефакта от Германия

Мексико си върна 34 археологически артефакта от Германия

Грутерс призна, че процесът за осъзнаване и решаване на проблемите на колониалното минало на страната все още е в зародиш и на политическо, и на обществено ниво.

Връщането на културни ценности от колониализма е тема на страните от ЕС и на европейското право. В резолюция на Европейския парламент от 2019 г. се посочва, че "заграбването на произведения на изкуството и други предмети с културна стойност по време на въоръжени конфликти и войни, както и в мирно време, предизвиква сериозна всеобща загриженост, по отношение на която следва да се предприемат мерки от гледна точка както на предотвратяването, така и на реституцията на заграбени културни ценности, за да се защити и гарантира целостта на културното наследство и идентичността на обществата, общностите, групите и хората".

Скоро след приемането на резолюцията е съставен, одобрен и публикуван европейски регламент за културните ценности.

Още

САЩ върнаха на Ирак "Плочката на Гилгамеш"

САЩ върнаха на Ирак "Плочката на Гилгамеш"

Още

С церемония САЩ ще върне на Ирак клинопис от "Гилгамеш" на 3500 години

С церемония САЩ ще върне на Ирак клинопис от "Гилгамеш" на 3500 години

Още

САЩ връщат глинена плочка с "Епоса на Гилгамеш" на Ирак

САЩ връщат глинена плочка с "Епоса на Гилгамеш" на Ирак

Още

Над 17 000 плячкосани древни артефакти си върна Ирак от САЩ и други страни

Над 17 000 плячкосани древни артефакти си върна Ирак от САЩ и други страни

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Първият български криминален комикс "Бандит" излиза на пазара в специално издание

Оформянето на разказа и на самото издание са прецедент за комикс сцената у нас, като стилът им е съобразен с епохата, която изобразяват - 90-те години на изминалия век

Изложба в Кеймбридж показва най-голямата колекция картини, рисунки и гравюри на Уилям Блейк

Експозицията в музея "Фицуилям" е първата, която демонстрира, че Блейк не е изолирано явление и хвърля нова светлина върху творчеството му в контекста на други течения и теми в европейското изкуство в периода на Романтизма

Лауреатът на Фондация "Стоян Камбарев" Думисани Карамански представи изложба в УниКредит Студио

"Подготовка за нещо друго!" е втора самостоятелна изложба на талантливия художник, който миналата година стана победител в категория "Визуално изкуство" на Фондацията

Британският музей показва в изложба откраднати преди това скъпоценни камъни

Експозицията "Преоткриване на скъпоценните камъни" е представена заедно с подобни древногръцки и римски артефакти от колекцията на музея, които някога са били използвани за запечатване на документи и за украса

Плакатите в Международното биенале във Варшава: Визуална диагноза на времето

Лех Майевски и Юстина Черняковска за силата на плаката