Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Давид и Вирсавия" - огнена страст, изкушение и грях

МНОГОЛИКАТА ЖЕНСКА ПРИРОДА

"Давид и Вирсавия" - огнена страст, изкушение и грях

Арт Галерия Ларго представя изложба - живопис на Цанко Цанков от 1 до 20 юли 2020 г.

Снимка: Галерия Ларго

Арт Галерия Ларго представя "Давид и Вирсавия", изложба - живопис на Цанко Цанков от 1 до 20.07. 2020 г.

Откриването е в сряда, 01. 07. 2020 г., 18:30 часа

От 1-ви юли Арт Галерия Ларго ще представи със самостоятелна изложба - живопис варненския художник Цанко Цанков. Експозицията се нарича "Давид и Вирсавия", тъй като в една трета от творбите Цанко разработва темата за юдейския цар и красивата му съпруга. Цялата експозиция е изградена от творби, посветени на женското тяло, на женствеността, и в същия момент, на разсъжденията на автора върху многоликата женска природа.

Библейската история за Давид и Вирсавия ни разказва как юдейският цар видял една вечер къпещата се, красива чужда съпруга и я пожелал. След като я имал, той направил така, че тя да остане вдовица, за да се ожени за нея. Но този съюз, заченат в грях, е наказан от Бога. И тук започват разсъжденията и интерпретациите на Цанко по тази история, изпълнена със страст и с грях. Кой е изкушеният и кой е изкусителят, пита чрез картините си варненският живописец. Къде и кога започва първата грешна стъпка?

Колко грешна е тя? Дали е виновен този, който прави грешната крачка или тази, която, облечена в своята невинност, открива пред чуждите очи това, което трябва да остане скрито? Как страстта може да бъде пагубна и да ни хвърли в бездните на отричането и отхвърлянето от обществото, от хората, от Бога. Тези и други разсъждения ще открием може би в голямо-форматните платна "Вирсавия", "Давид и Вирсавия I и II". В тях има огнена страст, изкушение, грях, чрез които Цанко ни разкрива своята гледна точка и тълкувание на известната библейска история.

Снимка: Галерия Ларго

Още

"Репортажи в цвят" в Галерия "Ракурси"

"Репортажи в цвят" в Галерия "Ракурси"

А в малката, брилянтна серия платна "Давид, Вирсавия, Барселона" има препратки към съвремието. Заглавието на цикъла е провокирано от известния филм на Уди Алън, а творбите са създадени след едно пътуване на Цанко до прекрасния испански мегаполис. В малките, естетски бижута ще открием едни съвременни, градски Давид и Вирсавия, по- отчуждени, по-отдалечени един от друг, гледащи в различни посоки, загубили страстта, подминаващи се един друг. Една тъжна, носталгична констатация на художника за промените в съвременния, цивилизован свят.

В останалите творби от изложбата ще открием още скрити послания, които варненският живописец отправя към своята публика. Като майстор на голото женско тяло Цанко може да си позволи да постави своите модели във всякаква среда и ситуация. За него голотата е провокация, но и средство за постигане на целите му като творец. Разголването на моделите в картините му често води до разголване на тяхната същност, на техните духовни измерения, на характера им.

Снимка: Галерия Ларго

Така в част от творбите ще видим греха, сластта (в серията "Давид и Вирсавия"), в друга част ще усетим душевните терзания ("Поглед през рамото", "Сънуване в две посоки"), в трети има дистанцираност от зрителя и съзерцателност ("Поглед през световете I и II"). Но както и да ни провокира Цанко, в какъвто и контекст да поставя своите героини, ние, зрителите, винаги ще усещаме основното в картините му - неговата голяма любов към жената и преклонение пред нейната красота.

Откриването на изложбата на 1 юли 2020 от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго във Варна, ул. Хан Крум № 8. Изложбата продължава до 20 юли. Повече снимки на творбите на Цанко Цанков вижте в сайта на галерията.

Снимка: Галерия Ларго

За художника:

Цанко Цанков е роден през 1962 г. в София. През 1988 г. завършва НХА "Н. Павлович" със специалност Сценография. Богатата му творческа биография включва над 40 самостоятелни изложби у нас и в чужбина, над 30 участия в престижни международни арт-салони като Салон на изкуствата - Буенос Айрес (1988), Биенале на графиката - Варна (1991, 1993), Триенале на графиката - Токио (1995), Салон на изкуствата - Лондон (2001, 2002), Салон на живописта - Бирмингам (2001, 2002), Балканско квадриенале на живописта - Стара Загора (2004, 2008, 2012, 2016), "Август в изкуството" - Варна (2002, 2004, 2006) и др.

Цанко Цанков е носител на награда от Балканското квадриенале на живописта в Стара Загора през 2008 г. и награда за цялостно творчество на галерия Графит през 2019 г. Творби на Цанко Цанков притежават Градските художествени галерии в Пловдив, Стара Загора, Кюстендил, галерия "Георг"- Зюлд, Вестерланд, Германия, галерия "Уейтимор"- Лондон, галерия "Миро"- Прага, Музей на изкуството - Схарджах, ОАЕ, както и колекционери от България, Германия, Холандия, Великобритания, Италия, Испания, Белгия, Франция, Гърция, Индия, Сирия, Аржентина, Мексико, САЩ, Япония. Живее и работи във Варна.

Нели Вълчева, галерист

Още

Срутеното битие през погледа на един художник

Срутеното битие през погледа на един художник

Още

Лятно варненско - любими художници в Галерия Ларго

Лятно варненско - любими художници в Галерия Ларго

Още

Едно дълго "Очакване" в Галерия ЛИК

Едно дълго "Очакване" в Галерия ЛИК

Още

Лицата на 40 жени, променили България - в галерия "Ракурси"

Лицата на 40 жени, променили България - в галерия "Ракурси"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Мигове на преживяното: живопис от Цветомила Христова

Вернисаж: 4 юли, от 17.00 до 19.30 часа; Изложбата ще продължи до 29 юли 2022 г. в Галерия-книжарница София Прес

Живопис от 20 век в Летни акценти 2022

Изложбата е от 22 юни до 15 септември в Арт галерия "Нюанс"

Атанас Хранов и "Изход" в Арт Галерия Le Papillon

Изложбата живопис e до 12-ти юли 2022 г.

Коста Каракашян и обществените тоалетни като (не)видими човешки присъствия

Сайт-специфик инсталацията на Коста Каракашян се открива на 21 юни от 18:30 в КО-ОП

Скандал за антисемитизъм на изложението за съвременно изкуство Documenta

Един от най-авторитетните форуми за съвременно изкуство е изправен пред ескалация на спор за антисемитизма, който се изостри с искане за премахване на едно произведение

Витрините говорят в изложбата "Нови модели"

До 23 юли в Галерия ИСИ-София можете да видите изложбата „Нови модели“ с художник Ориол Виланова и куратор Десислава Димова