Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

„Богове, герои и предатели“ - изложба във виенския музей „Албертина“

„Богове, герои и предатели“ - изложба във виенския музей „Албертина“

В центъра на експозицията са работите на живеещия в Австрия майстор на класицизма Хайнрих Фридрих Фугер, на Жак-Луи Давид, смятан за най-значимия френски художник на своята епоха, включени са теми от гръцки митове на Роберт фон Лангер, литературни мотиви на Йохан Хайнрих Фюсли и римски истории на Ангелика Кауфман

Хайнрих Фридрих Фюгер Юпитер, "Нептун и Плутон", 1789-1790, галерия "Албертина", Виена

От днес до края на месец август в салоните на виенския музей "Албертина", който тази година празнува своя 300-годишен юбилей, посетителите ще могат да видят произведения на големи художници, творили по времето на основателя на забележителната колекция, чието име носи музеят - херцог Алберт фон Заксен-Тешен, съпруг на Мария Кристина, дъщеря на императрица Мария Терезия.

Като инициатор на най-богатата колекция от графики в света, той купува прекрасни творби от ателиетата на творците или от реномирани изложби в Академията на изкуствата. Херцог Алберт е имал особена слабост към рисунки, студии и скици, както и към големи формати на исторически картини върху хартия, които се възприемат като напълно завършени платна с туш, креда и пастел.

Още

Виенският музей "Албертина" почита с изложба художника Алекс Кац

Виенският музей "Албертина" почита с изложба художника Алекс Кац

В центъра на експозицията са работите на живеещия в Австрия майстор на класицизма Хайнрих Фридрих Фугер, на Жак-Луи Давид, смятан за най-значимия френски художник на своята епоха, включени са теми от гръцки митове на Роберт фон Лангер, литературни мотиви на Йохан Хайнрих Фюсли и римски истории на Ангелика Кауфман, съоснователка на Кралската академия по изкуствата в Лондон.

Изложбата представя хуманистичното и елитарно мислене на времето. Почти забравени антични гръцки и римски митове се допълват с трагични оперни сюжети и притчи от Стария завет.

"Изложбата се куратира в известен смисъл от самият херцог Алберт фон Заксен-Тешен", разразва директорът на "Албертина" Клаус Шрьодер.

Той лично е избрал, закупил и съхранил обектите. Така изложбата се превръща в "съвременна" експозиция на късния осемнадесети и ранния деветнадесети век.

По това време картините на историзма достигат своя абсолютен връх, белязани от идеализъм и прекомерен патос - за разлика от реалистичното представяне на действителността.

Всичко е грандиозно, всеки жест, всяка композиция, всяка емоция. За съставяне на експозицията музеят е използвал работи от колекцията, създадена от Алберт фон Заксен-Тешен.

Още

Рисунки на Густав Климт представя "Албертина модерн"

Рисунки на Густав Климт представя "Албертина модерн"

Още

Наследници искат музеите "Албертина" и "Леополд" да им върнат картини на Егон Шиле

Наследници искат музеите "Албертина" и "Леополд" да им върнат картини на Егон Шиле

Още

Какво се случва, когато ти върнат грешната картина на Климт?

Какво се случва, когато ти върнат грешната картина на Климт?

Още

Музеят "Албертина" с изложба за съперничеството между Модиляни и Пикасо

Музеят "Албертина" с изложба за съперничеството между Модиляни и Пикасо

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"30 години оптимизъм" - гостуваща изложба на Лиза Мари Шмит и Александру Михай Будеш

В нея артистите рефлектират върху падането на комунизма в Румъния, продуктовия имидж на Майкъл Джексън и капитализма с две лица.

Изложба "Кино Испания: плакати за филми с награди"

"Кино Испания" представя седем нови ексклузивни постера, създадени за седем емблематични испански филма, които празнуват седмото изкуство

Изложението "Арт Базел" тази година е тест за здравето на пазара на изкуство

Според доклад на швейцарската банка Ю Би Ес и фирмата Art Economics продажбите на пазара на изкуство са намалели с 4 процента през 2023 г., а причината е повишаването на лихвените проценти и нестабилната геополитическа среда след две години на силно възстановяване след шока от пандемията от КОВИД-19

Германският художник Клеменс Бер представя изложбата "Призрачни хоризонти" на три локации в София

Творческият акцент на проекта пада върху разрушението и реконструкцията, в рамките на три сайт-спесифик инсталации

Малката кутия с големи възможности

Асоциация на Българските Модни Дизайнери (АБМД) представя "Ревю в кутия"