Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Трима пианисти на една сцена за откриването на „Европейски музикален фестивал“ 2017

КЛАСИКА

Трима пианисти на една сцена за откриването на „Европейски музикален фестивал“ 2017

Солисти са Георги Черкин, Виктория Василенко и Григор Паликаров, който ще бъде и диригент на концерта

Оркестър на Класик ФМ Радио, диригент: Григор Паликаров/ Сн. Кантус Фирмус

Трима пианисти ще се съберат на една сцена в концерта "Моцарт х 3" в зала "България", с който на 29-ти март в 19:30 часа тържествено ще бъде открит "Европейски музикален фестивал" 2017. Популярните наши музиканти Георги Черкин, Виктория Василенко и Григор Паликаров, познат преди всичко като диригент, ще свирят заедно като солисти на Оркестъра на Класик ФМ радио.

Виктория Василенко, пиано/ Сн. Кантус Фирмус

Георги Черкин, пиано/ Сн. Кантус Фирмус

Идеята за програмата се оформя около Тройния концерт за пиано на Моцарт, който почти не е изпълняван в България. "За времето, в което е създаден този концерт (1776 г.) , е било обичайно композиторът да свири на пианото и едновременно с това, да дирижира от мястото си." - припомня Григор Паликаров, който ще се изяви като пианист и диригент на цялата програма. Освен творбата на Моцарт, Черкин и Василенко ще представят също Концерт за две пиана в до минор от Й. С. Бах.

Григор Паликаров, диригент и пианист/ Сн. Кантус Фирмус

Специално място в програмата е отделено и на представянето на младия музикант Емануил Иванов (четвърти пианист в този концерт). 17-годишният талант получи шанса да се включи във фестивала спечелвайки наградата на "Кантус Фирмус" от конкурса "Млади виртуози" през миналата година. Като солист на Оркестъра на Класик ФМ радио той ще изпълни Концерт за пиано и оркестър в ре мажор от Йозеф Хайдн.

Емануил Иванов (пиано)/ Сн. Кантус Фирмус

Програмата се допълва от оркестровото дивертименто "Музикална шега" от Моцарт, в което композиторът е направил забавна музикална пародия на своите колеги.

"Рядко слушателите могат да чуят концерти за трима солисти. Очакваме вечерта да бъде ведра с много позитивна енергия, която ние ще раздадем на публиката", споделя пианистът Георги Черкин. Като специална изненада за публиката той е подготвил аранжимент, който тримата пианисти с оркестъра ще изпълнят на бис.

Седемнадесетото издание на "Европейски музикален фестивал", представен от музикална агенция "Кантус Фирмус" ще продължи до 6 юни с участието на над 250 музиканти от Германия, Италия, САЩ, Македония, както и любими български звезди на класическата музика. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2017-та година, а съорганизатор е Министерството на културата на Р. България.

Билетите за концерта са на цени от 15 до 40 лв. и са в продажба на касата на "Кантус Фирмус" в зала "България" и онлайн на Ticketsbg.com.

"Европейски музикален фестивал" е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие. Той се организира по традиция с официалното партньорство и подкрепа на Министерството на Културата на Р. България и Столичната община.

През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл "Кремерата Балтика", "Цукерман чембър плейърс", Камерен оркестър "Концертгебау", Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва "Руска филхармония" и др. През 2015 година фестивалът получи Сертификат за качество от платформата "Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа", както и Наградата на Столична община в област "Музика" за ярки постижения в областта на културата.

Impressio.dir.bg е медиен партньор на Европейски музикален фестивал 2017.

Коментирай 0

1/1

Оркестър на Класик ФМ Радио, диригент: Григор Паликаров/ Сн. Кантус Фирмус

Виктория Василенко, пиано/ Сн. Кантус Фирмус

Георги Черкин, пиано/ Сн. Кантус Фирмус

Григор Паликаров, диригент и пианист/ Сн. Кантус Фирмус

Емануил Иванов (пиано)/ Сн. Кантус Фирмус

Календар

Препоръчваме ви

"Европейския музикален фестивал" в София с допълнителни дати за концертите

Форумът, организиран от "Кантус Фирмус", отново събира в София световни звезди на класическата музика и забележителни български изпълнители

"Мистерията на българските гласове" пуска нов мини албум

Седемте изпълнения в "Шандай Я / Станка" са продължение на "БууЧииМиш"

Звезден есенен полусезон на Софийската филхармония

В онлайн пресконференция маестро Найден Тодоров обяви акцентите от полусезон Есен 2020/2021, който започва на 4 септември

Фестивалът SoFest за пореден път с възпламеняваща програма

SoFest 2020 ще представи неочаквани колаборация от стилове и изкуства

Невероятно пътуване с Теодосий Спасов и Влатко Стефановски

Преживейте концерта на 5 юли от 20:00 ч. в НДК - "Платформа А6"

Софийската опера с "Рейнско злато" от Вагнер на откритата сцена "Музи на водата" - езеро Панчарево

След триумфа в Германия и Русия, за първи път на фона на езерото Панчарево, рейнски дъщери, богове, великани и нибелунги ще разкажат една вълшебна приказка