Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Световнопризнатият френски цигулар Теди Папаврами и руските надежди Абисал Гергиев и Заурбек Гугкаев - в София

МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ

Световнопризнатият френски цигулар Теди Папаврами и руските надежди Абисал Гергиев и Заурбек Гугкаев - в София

На 10 юни Софийската филхармония посреща тримата забележителни музиканти

Цигуларят Теди Папаврами (Източник: Софийска филхармония)

На 10 юни Софийската филхармония посреща трима забележителни музиканти. Виртуозният френски цигулар Теди Папаврами ще представи Третия концерт за цигулка на Сен-Санс. Младата надежда на руската музика Абисал Гергиев, син на суперзвездата Валерий Гергиев, ще бъде солист на Концерта за пиано от Скрябин.

Диригентът Заурбек Гугкаев допълва програмата с любимата на всички увертюра-фантазия "Ромео и Жулиета" от Чайковски. Програмата е част от цикъла "Потомци - следовници" на фестивала "Софийски музикални седмици".

Диригентът Заурбек Гугкаев (Източник: Софийска филхармония)

Безброй са наградите, които печели Теди Папврами в дългата си кариера, започнала на 5 г.одишна възраст. Френският цигулар от албански произход е обявен за "дете-чудо", започнал да концертира на 8 г., а на 15 завършил Парижката консерватория с първа награда по цигулка.

Купи билетСлед като получава няколко награди (лауреат е на Международните конкурси "Рудолфо Липицер" в Италия и "Сарасате" в Памплона, удостоен е от SACEM с наградата "Джордже Енеску") започва международната му кариера.

Папаврами е концертирал в цяла Европа, Южна Африка, Турция, Япония, Израел с известни оркестри като Симфоничния оркестър на Баварското радио, Бамбергските симфоници, Оркестъра на Париж и на Френското радио, Филхармоничните оркестри на Монте Карло и Лиеж, Симфоничния оркестър на Полското национално радио и др.

Свирил е под палката на прочути диригенти като Курт Зандерлинг, Антонио Папано, Кристофър Хогууд, Армин Джордан, Емануел Кривин, Жан-Клод Казадесю и др.

Още

Талантливият виолончелист Атанас Кръстев ще бъде солист на Софийската филхармония на 8 април

Талантливият виолончелист Атанас Кръстев ще бъде солист на Софийската филхармония на 8 април

Освен забележителен изпълнител, Теди Папаврами има и други арт-увлечения. От 2002 г. е официален преводач на френски език на произведенията на албанския писател-десидент Исмаил Кадаре за издателство Fayard.

Като актьор-аматьор е поканен да участва във френския телевизионен мини-сериал "Опасни връзки" в партньорство с Катрин Деньов, Настася Кински и Рупърт Евърет (2003). Дебютната му автобиографична книга "Фуга за соло цигулка" е издадена през 2013 г. в комплект с 6 компактдиска с негови записи. Папаврами свири на инструмент, изработен специално от лютиера Кристиан Байон.

Талантливият пианист Абисал Гергиев, син на суперзвездата Валерий Гергиев, започва заниманията си с музика на четири години. През 2019 завършва Средната специална музикална школа при Държавната консерватория "Н. А. Римски-Корсаков" в Санкт Петербург в класа на Александър Сандлер.

Пианистът Абисал Гергиев (Източник: Софийска филхармония)

Сега е студент в Музикалната консерватория в Бостън. Дебютът му на концертната сцена е със Симфоничния оркестър на Мариинския театър под диригентството на баща му при откриването на Северно-Осетинската филхармония през 2016. Участва във фестивала "Лицата на съвременния пианизъм" в Санкт Петербург.

Купи билетСвири в Музикалния театър в Базел. През 2018 открива със солов концерт Музикалния фестивал в Микели, Финландия. Често изпълнява като камерен музикант в Санкт Петербург и Москва творби от Моцарт, Бетовен, Шуман, Брух. Често си сътрудничи с диригента Заурбек Гугкаев - негов братовчед по бащина линия.

Още

Софийската филхармония представя онлайн Марта Аргерич, Акане Сакай, Евгени Божанов и Найден Тодоров

Софийската филхармония представя онлайн Марта Аргерич, Акане Сакай, Евгени Божанов и Найден Тодоров

Заурбек Гугкаев завършва Санкт Петербургската консерватория през 2011, където се обучава в класа по оперно-симфонично дирижиране на проф. Леонид Корчмар. Работи с различни оркестри в Санкт Петербург като Държавния академичен симфоничен оркестър, оркестрите на Капелата и Детската филхармония, дирижира в Мариинския театър творби от класическия европейски репертоар ("Сватбата на Фигаро" и "Вълшебната флейта" от Моцарт, "Севилският бръснар" от Росини) и руската оперна класика ("Евгений Онегин" и "Йоланта" от Чайковски, "Златното петле" от Римски-Корсаков), както и симфонични концерти.

Под негово диригентство в последните сезони на Мариинския театър са премиерите на "Идиот" от Мечислав Вайнберг, "Казаци" от Леонид Клиничев, "Историята на Кай и Герда" от Сергей Баневич, "Дневникът на Ане Франк" от Григорий Фрид, "Записки на един луд от Юрий Буцко, "Не само любов" от Родион Шчедрин. Талантливият музикант също дирижира концертни изпълнения на опери в абонаментите на Академията за млади певци и спектакли на сцената на Владикавказкия филиал на театъра.

Билети за концерта са налични на касата на зала "България" и в Ивентим.

Още

Страстна "Испания" с темпераментните Кварто Квартет и Софийска филхармония

Страстна "Испания" с темпераментните Кварто Квартет и Софийска филхармония

Още

Моцарт в изпълнение на голямата пианистка Елена Башкирова със Софийска филхармония

Моцарт в изпълнение на голямата пианистка Елена Башкирова със Софийска филхармония

Още

Светлин Русев и Саша Мякиля отново на сцената на зала "България"

Светлин Русев и Саша Мякиля отново на сцената на зала "България"

Още

Младият руски пианист Сергей Редкин: Вдъхновението идва само, когато то реши

Младият руски пианист Сергей Редкин: Вдъхновението идва само, когато то реши

 

 

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

Пълната програма на Sofia Live Festival

Silas Short, Hayes & Y, Dead Men’s Hat, Acrillics, Vianne, YANA и Молец са последните попълнения към програмата на SOFIA LIVE FESTIVAL

Шоу спектакъла OPERA D'AMORE събира световен музикален елит за втора поредна година в София

Събитието ще бъде на 11 октомври в зала 1 на НДК а специален гост ще бъде звездата на Великобритания Кони Талбот

"Васил Спасов Трио" открива "Камерна сцена Пловдив 2022"

Събитието е тази неделя на 22 май, в 19.00 часа в Къща "Иван Черноземски" в Стария град

Четирикратните носители на "Грами" Snarky Puppy са вторият хедлайнер на A to JazZ

Световните джаз феномени ще свирят в България за първи път

Блестящият виртуоз Андрей Йоница за първи път в София с Радооркестъра

Вълнуваща славянска програма от маестро Марк Кадин в Зала "България"

КласикАрт представят изискана, трудна и вълнуваща програма във "Фантазия"

На 14 май към тях се присъединяват и гост-солистите - Георги Димитров -Жожо (класическа китара), сопраното Елена Мейанджийска, пианистът Доач Бездюз, както и сопраното Далия Врана и виолончелистката Зара Кушева