Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Светлин Русев и Саша Мякиля отново на сцената на зала "България"

МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ

Светлин Русев и Саша Мякиля отново на сцената на зала "България"

На 3 юни в зала "България" публиката ще чуе "Хаванеза", "Интродукция и Рондо капричиозо", "Каприз във формата на валс" от Камий Сен-Санс и Първата симфония на Жорж Бизе

Светлин Русев и Саша Мякиля (Източник: Софийска филхармония)

Стилна френска програма ще звучи на 3 юни в зала "България". В изпълнение на Софийската филхармония, виртуозният цигулар Светлин Русев и маестро Саша Мякиля публиката ще чуе "Хаванеза", "Интродукция и Рондо капричиозо" и "Каприз във формата на валс" от Камий Сен-Санс и Първата симфония на Жорж Бизе.

Купи билетФренският гений Камий Сен-Санс е сред най обичаните музиканти и композитори на своето време. На 10 години той прави своя концертен дебют като пианист с програма, която включва творби на Моцарт и Бетовен. Тринайсетгодишен постъпва в Парижката консерватория, където учи пиано и орган при известните френски композитори и педагози Франсоа Беноа и Фроментал Халеви, а по-късно и при прочутия Шарл Гуно.

Светлин Русев и Саша Мякиля на сцената (Снимка: Василка Балевска)

Той е сред най-уважаваните композитори и обществени фигури на своето време. Трите цигулкови творби, които публиката в София ще чуе, са сред най-популярните му творби заедно с Виолончеловият концерт, Четвъртият концерт за пиано, Третият за цигулка, Третата симфония с орган, операта "Самсон и Далила", "Карнавал на животните".

Като Сен-Санс и Жорж Бизе е сред най-почитаните композитори от XIX век, популярен повече с оперните си творби. С рядък музикален талант, той постъпва в Парижката консерватория на девет години, където учи пиано и композиция. Оттогава датират и първите му зрели творби, сред които е Симфония в до мажор, която пише, когато е 17-годишен. Симфонията е създадена е за около един месец като задача по композиция при преподавателя му Шарл Гуно.

Още

Виртуозният Светлин Русев открива цикъла "Световни артисти" на Оpera Open 2021

Виртуозният Светлин Русев открива цикъла "Световни артисти" на Оpera Open 2021

Виртуозният ни цигулар Светлин Русев и финландският диригент Саша Мякиля често си партнират на сцената. Техният съвместен концерт със Софийската филхармония през 2019 г., разпродаден месеци преди събитието, предизвика възторжени отзиви сред публиката.

Светлин Русев е носител на множество международни награди, най-престижните, сред които са от конкурсите в Индианаполис, Мелбърн и Маргарита Лонг-Жак Тибо. Отличен е с голямата награда, специалната награда на публиката и специалната награда за най-добра интерпретация на концерт от Й. С. Бах на Първия международен конкурс в Сендай, Япония.

Френският музикален критик Ролан Дюкло пише за него:

"Светлин Русев има точността на демон, лекотaта на елфически стрелец и увереността на архангел вестоносец. Способен е да ви предскаже края на света, докато го аплодирате".

Още

Блестящ финал на сезона на Симфоничния оркестър на БНР с концерт със Светлин Русев

Блестящ финал на сезона на Симфоничния оркестър на БНР с концерт със Светлин Русев

Саша Мякиля си е спечелил репутацията на един от най-обещаващите изгряващи таланти от своята генерация. Ученик на световноизвестните Лейф Сегерстам и Леонид Корчмар. Специализирал при Юрий Симонов, Йорма Панула и Курт Мазур. Диригентската му кариера го свързва с известни състави и престижни музикални форуми, като Оперния фестивал в Савонлина, "Гергиев фестивал" в Микели, Музикалния фестивал в Пьончан (Южна Корея) и "Наргенфестивал" (Естония)

Купи билетРедовно си сътрудничи със солисти като Вадим Репин, Кюнг-Уа Чунг и Джиан Уанг. Работи с оркестър "Конгрес", Симфоничния оркестър на Руската национална библиотека и оркестъра на Камерната филхармония в Санкт Петербург". От 2007 до 2010 Саша Мякиля е асистент-диригент на Курт Мазур в Националния оркестър на Франция, а от 2010 до 2012 - на Оркестъра на Кливлънд, ръководен от Франц Велзер-Мьост.

Светлин Русев и Саша Мякиля на сцената (Снимка: Василка Балевска)

През април 2012 е поканен за музикален директор на Камерния струнен оркестър в Микели, Финландия. На следващата година Университетът в Хелзинки го удостоява с наградата "Паций" за принос в музикания живот на Финландия. От 2017 Маестро Мякиля е артистичен директор на Оркестъра в Хелзинки и главен гост-диригент на Симфоничния оркестър в Красноярск.

Ограничено количество билети все още са налични на касата на зала "България" и в Ивентим.

Още

Двойна доза музикална класа в зала "България"

Двойна доза музикална класа в зала "България"

Още

Изумителният тромпетист Сергей Накаряков - новото голямо име в зала "България"

Изумителният тромпетист Сергей Накаряков - новото голямо име в зала "България"

Още

Светлин Русев записва Владигеров с Радиосимфониците

Светлин Русев записва Владигеров с Радиосимфониците

Още

"Кантус Фирмус" представя концерт на Светлин Русев с Оркестъра на Класик ФМ радио

"Кантус Фирмус" представя концерт на Светлин Русев с Оркестъра на Класик ФМ радио

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Празнуваме Димитър Воев с "Част от колекция" в седмицата на неговия рожден ден

Спектакълът на Иван Юруков е с фрагменти от песни на „Нова генерация“ и по текстове от книгата "Поздрави от мене боговете"

"Жените в барока" с концерт в Националната художествена галерия

В програмата присъстват творби на Антонио Вивалди, Жан-Филип Рамо, Перголези, Алесандро Скарлати, Антонио Сарторио

Концерт - промоция на албума, в памет на младата актриса Лорина Камбурова

Събитието е на 27-ми май, денят, в който се навършва точно 1 година от смъртта на талантливата актриса и музикантка

"Кантус Фирмус" засне първия си музикално-образователен филм за деца

Той е по приказката на Сергей Прокофиев "Петя и вълкът"

Веселин Стоянов и Софийската филхармония спечелиха сърцата на виенската публика

В напълно разпродадената Златна зала на Муизкферайн българските филхармоници и маестро Найден Тодоров спечелиха близо 1600 нови почитатели

Легендарните Hooverphonic идват за концерт в София на 25 май

Вокалист в предстоящия концерт на белгийската трип-хоп формация е харизматичната Гейке Арнарт, изпълнителка на смаш хита от 90-те "Mad About You"