Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Стрийминг платформите убиват удоволствието от слушането на музика, показва изследване на израелски учени

МУЗИКАЛЕН СВЯТ

Стрийминг платформите убиват удоволствието от слушането на музика, показва изследване на израелски учени

"Нашите изследвания подчертават жизненоважната роля на музикалното колекциониране за субективното преживяване при слушането на музика" се казва още в изследването

Снимка: iStock by Getty Images

Израелски учени откриха връзка между колекционирането на музика и удоволствието от слушането, като направиха изводи за това как стрийминг платформите влияят върху начина, по който хората възприемат музиката и самото музикално преживяване, предаде израелската новинарска агенция ТПС, цитирана от БТА. 

Още

Музиката на Моцарт снижава епилептичната активност на мозъка

Музиката на Моцарт снижава епилептичната активност на мозъка

Проучването, проведено от екип, ръководен от професор Офер Бергман от университета "Бар-Илан", подчертава потенциала за по-удовлетворяващо слушане на музика чрез нейното колекциониране на носители.

"Нашите изследвания подчертават жизненоважната роля на музикалното колекциониране за субективното преживяване при слушането на музика. Като участват активно в създаването на плейлисти в платформи за слушане на музика, потребителите могат да повишат нивата си на удоволствие и евентуално да се породи страст към музиката", каза Бергман.

В продължение на десетилетия музикални ентусиасти събираха грамофонни плочи, дискети и аудиокасети или прехвърляха песни на MP3 плейъри. По този начин те създаваха личните си колекции от музикални предпочитания под формата на албуми или плейлисти.

Преминаването към стрийминг музикални платформи, като "Спотифай" (Spotify), "Амазон мюзик ънлимитед" (Amazon Music Unlimited) и "Епъл мюзик" (Apple Music), коренно промени начина, по който хората колекционират музика. Слушателите вече имат неограничен достъп до огромни фонотеки с песни без да дават допълнителни пари за това, като при това получават препоръки на базата на алгоритми. Стрийминг услугите със сигурност са удобни, но въздействието на стрийминга върху цялостното преживяване на слушателите все още не е изследвано.

Още

Вижте как балерина с Алцхаймер реагира на музиката на Чайковски

Вижте как балерина с Алцхаймер реагира на музиката на Чайковски

В първото проучване от поредицата Бергман и неговият екип проведоха интервюта, установявайки една забележителна тенденция: в наши дни хората, които слушат музика, се вълнуват по-малко. Огромното изобилие от музика, достъпна на ниска цена или дори безплатно, намалява субективната стойност на музиката, оставяйки у някои слушатели чувство на незаинтересованост.

По време на втората част от изследването бе проучено с помощта на въпросници въздействието на стрийминг приложенията върху навиците за колекциониране на музика.

Екипът от учени очаквано установи ясно намаляване на размера на личните музикални колекции, тъй като хората са преминали към стрийминг платформи. Чрез тази промяна екипът на Бергман откри пряка връзка между размера на музикалната колекция на даден човек и нивото на удоволствие, което той изпитва от слушането.

За да проучат психологическите причини за този парадокс, изследователите проведоха трето проучване. В контролиран експеримент участниците бяха поканени да оценят какво удоволствие от слушането на музика получават в реално време, използвайки чатбот интерфейс, преди и след активно колекциониране на музика.

Участниците заявиха, че колекционирането на музика е било не само приятно, но и е повлияло положително на тяхната ангажираност към музиката. Откритията на учените дават поле за нови възможности както за разработчиците на стрийминг приложения, така и за слушателите на музика, за да бъде постигнат баланс между технологиите и личния избор на слушателите.

Още

Биолог и композитор претвориха Северното сияние в музика

Биолог и композитор претвориха Северното сияние в музика

Още

Военните маршове и приспивните трели са в основата на музиката

Военните маршове и приспивните трели са в основата на музиката

Още

Слушали ли сте ледена музика?

Слушали ли сте ледена музика?

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Вижте лауреатите в Първия национален музикален конкурс "Милчо Левиев" в Пловдив

С Голямата награда на името на Милчо Левиев Grand Prix - еднократна стипендия 2500 лв., статуетка и лауреатски диплом, осигурена от Сдружение за култура и образование "Милчо Левиев" бе удостоен изключителния млад пианист Борис Петков

17 000 свещи пристигнаха в България за концерта на Боби Вълчев в Пловдив

Това уникално събитие не само ще предложи музикално изживяване от най-висок клас, но и ще постави нов световен рекорд за запалени свещи на концерт

Грегъри Портър избира за втори път Античния театър

Остават броени дни до концерта на двукратния носител на Грами – 24 юли

Украинският виртуоз Валерий Соколов и фестивален оркестър откриват юбилейно издание на "Алегра"

И тази година, в разгара на лятото, в София от 12 до 20 юли, събитието ще зарадва своята публика

Музика от френското класическо кино ще огласи Острова с концерта "Любовна история"

Под диригентството на Деян Павлов, Нона Кръстникова и Яни Николов ще представят любими френски мелодии на 12 юли от 21 часа на откритата сцена на о. "Света Анастасия"