Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Стрийминг платформите убиват удоволствието от слушането на музика, показва изследване на израелски учени

МУЗИКАЛЕН СВЯТ

Стрийминг платформите убиват удоволствието от слушането на музика, показва изследване на израелски учени

"Нашите изследвания подчертават жизненоважната роля на музикалното колекциониране за субективното преживяване при слушането на музика" се казва още в изследването

Снимка: iStock by Getty Images

Израелски учени откриха връзка между колекционирането на музика и удоволствието от слушането, като направиха изводи за това как стрийминг платформите влияят върху начина, по който хората възприемат музиката и самото музикално преживяване, предаде израелската новинарска агенция ТПС, цитирана от БТА. 

Още

Музиката на Моцарт снижава епилептичната активност на мозъка

Музиката на Моцарт снижава епилептичната активност на мозъка

Проучването, проведено от екип, ръководен от професор Офер Бергман от университета "Бар-Илан", подчертава потенциала за по-удовлетворяващо слушане на музика чрез нейното колекциониране на носители.

"Нашите изследвания подчертават жизненоважната роля на музикалното колекциониране за субективното преживяване при слушането на музика. Като участват активно в създаването на плейлисти в платформи за слушане на музика, потребителите могат да повишат нивата си на удоволствие и евентуално да се породи страст към музиката", каза Бергман.

В продължение на десетилетия музикални ентусиасти събираха грамофонни плочи, дискети и аудиокасети или прехвърляха песни на MP3 плейъри. По този начин те създаваха личните си колекции от музикални предпочитания под формата на албуми или плейлисти.

Преминаването към стрийминг музикални платформи, като "Спотифай" (Spotify), "Амазон мюзик ънлимитед" (Amazon Music Unlimited) и "Епъл мюзик" (Apple Music), коренно промени начина, по който хората колекционират музика. Слушателите вече имат неограничен достъп до огромни фонотеки с песни без да дават допълнителни пари за това, като при това получават препоръки на базата на алгоритми. Стрийминг услугите със сигурност са удобни, но въздействието на стрийминга върху цялостното преживяване на слушателите все още не е изследвано.

Още

Вижте как балерина с Алцхаймер реагира на музиката на Чайковски

Вижте как балерина с Алцхаймер реагира на музиката на Чайковски

В първото проучване от поредицата Бергман и неговият екип проведоха интервюта, установявайки една забележителна тенденция: в наши дни хората, които слушат музика, се вълнуват по-малко. Огромното изобилие от музика, достъпна на ниска цена или дори безплатно, намалява субективната стойност на музиката, оставяйки у някои слушатели чувство на незаинтересованост.

По време на втората част от изследването бе проучено с помощта на въпросници въздействието на стрийминг приложенията върху навиците за колекциониране на музика.

Екипът от учени очаквано установи ясно намаляване на размера на личните музикални колекции, тъй като хората са преминали към стрийминг платформи. Чрез тази промяна екипът на Бергман откри пряка връзка между размера на музикалната колекция на даден човек и нивото на удоволствие, което той изпитва от слушането.

За да проучат психологическите причини за този парадокс, изследователите проведоха трето проучване. В контролиран експеримент участниците бяха поканени да оценят какво удоволствие от слушането на музика получават в реално време, използвайки чатбот интерфейс, преди и след активно колекциониране на музика.

Участниците заявиха, че колекционирането на музика е било не само приятно, но и е повлияло положително на тяхната ангажираност към музиката. Откритията на учените дават поле за нови възможности както за разработчиците на стрийминг приложения, така и за слушателите на музика, за да бъде постигнат баланс между технологиите и личния избор на слушателите.

Още

Биолог и композитор претвориха Северното сияние в музика

Биолог и композитор претвориха Северното сияние в музика

Още

Военните маршове и приспивните трели са в основата на музиката

Военните маршове и приспивните трели са в основата на музиката

Още

Слушали ли сте ледена музика?

Слушали ли сте ледена музика?

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Далибор Карвай дебютира с Радиосимфониците на 6 октомври

Първият концертмайстор на Виенските симфоници ще изпълни забележителния Концерт за цигулка и оркестър от Йоханес Брамс

Среща на двама китарни виртуози с неповторимо звучене от двата края на Европа

Проектът The Storytellers с Дженк Ердоган и Антонио Форчоне предстои да бъде представен в София Лайв Клуб на 3 декември

Б.Т.Р. с нов сингъл "Там където" и концерт на 24 ноември в Sofia Live Club

Видеоклипът с участието на Иван Лечев илюстрира онези искрени моменти от приятелството, които не са подвластни на времето

Джазменът Куинси Джоунс е първият носител на наградата „Мир чрез музика“ на Държавния департамент на САЩ

Наградата ще се присъжда на американски музиканти, продуценти, професионалисти и др., които са "изиграли безценна роля в междукултурния обмен и чиято музикална дейност подпомага мира и взаимното разбирателство в световен мащаб"

Пианистката Елена Башкирова ще свири за пловдивската публика музика от любимия си композитор

Маестро Георги Димитров ще дирижира стилната програма с творби на Моцарт

Пианистът Иван Мелон Люис и саксофонистът Ариел Брингес разказват за кубинската душа

Програмата Alma en Cuba e една изящно подбрана селекция от кубински песни извън времето или по-точно казано - на всички времена. Събитието е на 27 октомври в София Лайв Клуб от 20:00 часа.