Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Опера на Вивалди беше представена в Италия с почти 300-годишно закъснение

МАЙСТОРИТЕ НА ОПЕРАТА

Опера на Вивалди беше представена в Италия с почти 300-годишно закъснение

Католическата църква и италианският град Терара в Италия се помириха с Вивалди почти 300 години, след като градският архиепископ отменя представянето на една от неговите опери и го обрича на дългове през последните години от живота му

29 декември 2021 г. Във Fondazione Teatro Comunale di Ferrara, певци изпълняват „Il Farnace“ на Антонио Вивалди във Ферара, Италия (Снимка: АП/БТА(Снимка: АП/БТА)

Още

Веско Ешкенази представя "Годишните времена" от Вивалди и Пиацола с Плевенска филхармония

Веско Ешкенази представя "Годишните времена" от Вивалди и Пиацола с Плевенска филхармония

Католическата църква и италианският град Ферара се помириха с Вивалди почти 300 години, след като градският архиепископ отменя представянето на една от неговите опери и обрича композитора на дългове през последните години от живота му, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Архиепископът на Ферара Джанкарло Перего присъства на церемонията преди премиерата на "Фарнас" в градската опера - решение, приветствано от художествения й директор като "чудесен жест", който помага да бъдат излекувани раните от миналото и да бъде насочено вниманието към едно от по-малко известните произведения на Вивалди.

29 декември 2021 г. Във Fondazione Teatro Comunale di Ferrara, певци изпълняват „Il Farnace“ на Антонио Вивалди във Ферара, Италия (Снимка: АП/БТА)

"Искаме да върнем на Вивалди това, което му е отнето тук, във Ферара" - каза Марчело Корвино пред Асошиейтед прес преди премиерата на "Фарнас" - опера за трагичната история на крал Фарнас Втори.

Според исторически данни в края на 30-те години на 18-и век кардиналът на Ферара Томазо Руфо прогонва Вивалди от града, защото той, макар и да е католически свещеник, престава да отслужва меси, а се говори и че има връзка с една от певиците в хора Ана Джиро. Това решение означава, че насрочените представления на "Фарнас" се отменят, макар и постановката да има успех не само в Италия.

Още

Вивалди - "сиракът на Бог"

Вивалди - "сиракът на Бог"

Всъщност Вивалди прекратява службите заради проблеми с дишането, а връзката му с Джиро вероятно е била като на всеки композитор с любима солистка. Известно е, че Джиро се е грижела за болния композитор.

Отмяната на представленията обаче е финансов срив за Вивалди, защото той сам ги е финансирал, а и вече интересът към инструменталните му произведения намалява. Бароковият композитор задлъжнява. Той умира през 1741 г. във Виена. Посмъртна слава печели чак когато ръкописите му са преоткрити.

Теологът Масимо Фаджоли обясни, че Вивалди, както и много хора на изкуството от онази епоха, са се радвали на повече свобода в родната му Венеция, отколкото в места като Ферара, които са били под контрола на папата.

"Вивалди си е позволявал много неща, но в даден момент вече не е можел да избегне контрола на Ватикана и на културата, контролирана от църквата" - каза Фаджоли.

Още

Вивалди - композиторът на императорите и... сираците

Вивалди - композиторът на императорите и... сираците

Още

Мила Георгиева представя "Годишните времена" от Вивалди и Пиацола с Оркестъра на Класик ФМ радио

Мила Георгиева представя "Годишните времена" от Вивалди и Пиацола с Оркестъра на Класик ФМ радио

 

 

 

 

 

 

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Триумф на българското хорово изкуство в Италия

Смесеният хор "Петко Стайнов" - Казанлък с награди от Международния музикален фестивал "Микеланджело Буонароти"във Флоренция

От Ню Йорк в София: Съвременната Кармен Клементин Марген пее у нас на 31 май по покана на Соня Йончева

С рецитала "Париж и нощта" в зала "България" ще бъде закрит първият сезон "Съкровени гласове", организиран от SY11 Events

Caliberty са специални гости на концерта на Брус Дикинсън в София

Легендарният изпълнител ще представи новия си солов албум The Mandrake Project на 16 юли на Арена София, Столичен Колодрум

Гала на българската култура и музика във Виена

Концертът е част от артистичната инициатива на Донка Ангъчева "Изкуството продължава да живее" и всички приходи от него ще бъдат дарени на фондация "Заедно в час", чиято мисия е осигуряване на ревен достъп до качествено образование за всяко дете в България

Миланската опера "Ла Скала" с нов директор

За първи път от 2005 г. насам "Ла Скала" ще има италиански директор

Mладият чешки пианист Матиаш Новак ще има концерт в София на 25 април

Ще звучат творби от Бедржих Сметана, Леош Яначек, Йозеф Сук и Антонин Дворжак