Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Музика без граници с тройната премиера на Петър Дундаков, Пламен Джуров и Пол ван Брюхе

МУЗИКАЛНО ПРИКЛЮЧЕНИЕ

Музика без граници с тройната премиера на Петър Дундаков, Пламен Джуров и Пол ван Брюхе

Проектът Strings Attached е своеобразна музикална среща на трима творци, които ще представят написани специално за случая произведения в изпълнение на камерния оркестър "Софийски солисти"

"Това, което не обичам в музиката е "полицията", казва композиторът Петър Дундаков, който е и дипломиран философ. В последните години работи работи в областта на класическата, театралната и филмовата музика (Снимка: BulFoto)

"Това ще бъде уникален концерт и се надявам да видя там възможно най-разнородна публика, готова да стане част от едно приключение", сподели Петър Дундаков, който заедно с Пламен Джуров и Пол ван Брюхе ще ни предизвикат с тройната си премиера тази вечер във Военния клуб.

Холандският филмов композитор, работил с Питър Грийнауей, пристига в България специално за концерта тази вечер от 19.00 ч., на който Камерният ансамбъл "Софийски солисти" ще изпълни произведенията на тримата автори, обединени в проекта Strings Attached, съобщават организаторите пред БТА.

Петър Дундаков, Пол ван Брюхе и Пламен Джуров, който ще бъде и на диригентския пулт, ще разкажат от сцената за новата класическа музика, за композициите си и историите, закодирани в тях, както и за възможното бъдеще на подобен европейски проект, преминаващ географските граници.

Трите пиеси ще бъдат изпълнени от "Софийски солисти" с диригент Пламен Джуров

Тримата композитори са с различен опит, от различни поколения и с различни проекти зад гърба си, но общите им творчески търсения и вкусове ги събират в Strings Attached.

За първи път се събират през 2015 г. за камерната опера "Пандора", поставена с хореография на Боряна Сечанова и балет "Арабеск" и с участието на "Софийски солисти" и прими от националната опера. Сега композиторите представят своите три погледа по една тема - тази за кръвта.

Още

"Мистерията на българските гласове" и Лиса Джерард - в Пловдив

"Мистерията на българските гласове" и Лиса Джерард - в Пловдив

Петър Дундаков е създател на съвременна класическа музика, включително филмова, участва като композитор и музикален продуцент на новия албум на "Мистерията на българските гласове" с Лиса Джерард, през годините е реализирал много проекти в България и в чужбина.

Пламен Джуров е добре познат на почитателите на класическата музика в България като композитор, дългогодишен диригент на "Софийски солисти" и преподавател.

Пол ван Брюхе е автор на музиката към над 60 кинопродукции, а през годините е работил с именити режисьори като Питър Грийнауей. Той е преподавател, включително и на Петър Дундаков, който е завършил в Ротердам, Холандия.

Fluidum Red/"Река чеРвено" от Петър Дундаков, "Метаморфози" от Пламен Джуров и Blood moon rising/"Изгревът на кървавата луна" от Пол ван Брюхе са обединени в Strings Attached, осъществен с подкрепата на холандското посолство у нас.

"Fluidum Red" ("Река чеРвено") на Петър Дундаков е музикален разказ за кръговрата на живота, "Blood moon rising" ("Изгревът на кървавата луна") на Пол ван Брюхе е вдъхновен от природния феномен, който в различните култури носи мрачен символизъм, а "Метаморфози" на Пламен Джуров - Кончерто гроссо за струнни инструменти, старинният жанр, в който солиращите инструменти се противопоставят на основната тема.

Различното в концерта, един от малкото със съвременни произведения у нас, ще бъде и в срещата с авторите, които ще говорят за музиката си.

Проектът включва и уъркшоп с тримата композитори - на 27 октомври следобед със студенти в Музикалната академия в София.

Билети за Strings Attached могат да бъдат купени от мрежата на Ивентим и на място във Военния клуб, преди концерта.

Концертът във Военния клуб е началото за проекта, който тримата създатели имат намерение да представят и на други сцени в Европа.

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Софийската опера открива новия си сезон тази вечер на крепостта Цари Мали град

Режисьорът Пламен Карталов избира късноатичната крепост, за да оживи на открито "Рилският пустинник", произведение, посветено на подвига на възвисен човек и покровител на държавата ни, светецът Йоан Рилски

Суперзвездата Готие Капюсон с концерт и майсторски клас в София

Специален гост на концерта е големият холивудски композитор Дани Елфман

Людмил Ангелов посвещава рецитала си в "Европейски музикален фестивал" на своя учител Константин Станкович

Забележителният български пианист Людмил Ангелов ще вземе участие в тазгодишния "Европейски музикален фестивал" с клавирния рецитал "Фантазии и сонати", който ще се състои на 2 октомври т.г. от 19:30 ч. в зала "България"

„Новините в джаза“ начело с Михаил Йосифов с концерти в Русе, Велико Търново и Стара Загора

И трите събития ще са на закрито от 19ч. В Русе ще ги видим в Зала Европа, Доходно здание, във Велико Търново врати отваря Театрален салон на Народно читалище "Надежда 1869", а в Стара Загора - Регионална библиотека "Захарий Княжески"

Българска музика във всеки концерт от новия сезон на Радиосимфониците

Откриването на новия сезон на Симфоничния оркестър на БНР е на 6 октомври, петък, от 19.00 ч. в зала "България"

Любо Киров пее три поредни вечери в зала 1 на НДК

По думите им така кулминацията на турнето му, посетено от над 12 000 души, ще бъде в три последователни вечери в София пред още 10 000 души