Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Кино и класика" се завръща в Европейския музикален фестивал

МУЗИКАЛНИ ШЕДЬОВРИ

"Кино и класика" се завръща в Европейския музикален фестивал

Концертът отбелязва 120 години от създаването на Националното музикално училище "Любомир Пипков"

На българската музикална сцена поредицата "Кино и класика" съществува вече 10 години и всяко следващо събитие успява да улови отново вниманието и любовта на публиката с размаха на този специфичен жанр, съчетаващ музикалните шедьоври на великите композитори от миналото с любими филмови партитури от наши съвременници.

Още

"Танго мечти" за откриването на 24-тия "Европейски музикален фестивал" - София

"Танго мечти" за откриването на 24-тия "Европейски музикален фестивал" - София

24-тото издание на "Европейски музикален фестивал" - София представя на 22 март в зала "България" нова програма с това заглавие, като за първи път в събитието ще се включи Младежка филхармония "София" към НМУ "Любомир Пипков" с диригент Славил Димитров. Водеща солистична фигура за концерта е Георги Черкин, който е част от поредицата "Кино и класика" още от самото й създаване.

И още в първото издание през 2014 г. неговата роля за успеха на събитието е ключова, заради участието му като изпълнител и автор на сполучливи аранжименти. В различни програми от проекта той си партнира с музиканти като Светлин Русев, Мила Георгиева, Максим Ешкенази и Гергана Николаева. Активната му кариера на виртуозен пианист вече години наред се допълва и от творческата работа на оркестратор и композитор.

Още

Специално събитие за Годината на чешката музика в "Европейски музикален фестивал"

Специално събитие за Годината на чешката музика в "Европейски музикален фестивал"

В "Кино и класика" на 22 март са включени неговите аранжименти на Новелета № 1 от Роберт Шуман, "Лунна соната" на Лудвиг ван Бетовен, три пиеси от "Годишните времена" на Пьотр Илич Чайковски (януари - "До камината", февруари - "Карнавал" и март - "Песента на кукувицата") и Сергей Рахманинов - Прелюд в сол минор.

Всяка от тях ще прозвучи във вариант за пиано и оркестър, като намесата на Черкин е съвсем деликатна и уместна, а клавирната партия остава непроменена. "Оркестърът допринася за това да се получи една по-цветна картина. Аз подхождам с огромно уважение и респект към оригинала и съм се старал оркестрацията да прилича на симфоничните творби на съответния автор", казва Черкин.

Още

НМА с празнични концерти за 125 години от рождението на проф. Панчо Владигеров

НМА с празнични концерти за 125 години от рождението на проф. Панчо Владигеров

Концертът "Кино и класика" отбелязва 120 години от създаването на Националното музикално училище в София, което е първото специализирано учебно заведение за музика у нас. Един от представителните състави на училището е симфоничният оркестър (Младежка филхармония "София"), създаден през 50-те години на XX-ти век и завоювал своето важно място сред младежките оркестри у нас.

С ансамбъла са работили и концертирали Емил Янев, Емил Табаков, Милен Начев, Цанко Делибозов, Веселин Байчев, Христо Христов, Росен Миланов, Деян Павлов, Жорж Димитров - все значими за българската музикална култура имена.

Още

Новият Клуб "Cantus Firmus" ще подпомага развитието на младите български музиканти

Новият Клуб "Cantus Firmus" ще подпомага развитието на младите български музиканти

В момента лидер на оркестъра е маестро Славил Димитров, диригент и композитор, който работи с младежите от 2015 г. Познавайки добре възпитаниците си, той им поверява за концерта на 22 март сериозни симфонични партитури, които са предизвикателство за всеки професионален оркестър: увертюра към операта "Норма" от Винченцо Белини, както и блестящите оркестрови картини на Джон Уилямс за филмите "Междузвездни войни", "Хари Потър", "Индиана Джоунс" и "Джурасик парк".

В програмата присъства и българска филмова музика, а младите оркестранти, макар и от друго поколение, са много подходящи изпълнители на тези мелодии, свързани със значими заглавия от нашето детско кино: "Васко да Гама от село Рупча" ("Тече, всичко тече" от Симеон Пиронков), "Войната на Таралежите" ("Къде остана детството" от Кирил Цибулка, завинаги останала в съзнанието ни с гласа на пеещия актьор Асен Кисимов), "С деца на море" от Петър Ступел и "Фильо и Макензен" от Александър Бръзицов. Те са оркестрирани специално за концерта от Славил Димитров.

Още

"Кино и класика" с оркестъра на Класик ФМ радио през пролетта

"Кино и класика" с оркестъра на Класик ФМ радио през пролетта

Някои от филмовите музикални теми, включени в "Кино и класика" са аранжирани от Георги Черкин, който добавя към оркестъра и партии за цигулка и пиано. Така ще прозвучат "Темата на Йода" на Джон Уилямс ("Междузвездни войни") и част от музиката към филма "Карибски пирати", композирана от Х. Цимер/Кл. Баделт.

"Европейски музикален фестивал" се реализира от "Кантус Фирмус" с финансовата подкрепа на Министерството на културата и с подкрепата на Столична община. Билетите за събитието с начален час 19:30 са в продажба онлайн на Ticketsbg и на касата в зала "България".

Купи билет

Партньор за концерта е Софийската филхармония.

Повече за артистите:

Георги Черкин (Източник: "Кантус Фирмус")

ГЕОРГИ ЧЕРКИН е един от най-изявените български пианисти от своето поколение. Роден е в София в семейство с музикални традиции. Завършва НМУ "Л. Пипков" в София при Антонина Бонева. През 1996 г. е приет в НМА в София, където учи при проф. Атанас Куртев. През следващата година е приет в престижната академия "Санта Чечилия" в Рим, където специализира при Серджо Пертикароли.

Изнасял е концерти в залите Auditorio в Рим, Musikhalle в Хамбург, Convention Center в Окинава, Kaufmann Concert Hall в Ню Йорк, Palais des Beaux Arts в Брюксел и др.

Още

Мила Георгиева и Георги Черкин закриват 23-тия "Европейски музикален фестивал" с бисери на цигулковата музика

Мила Георгиева и Георги Черкин закриват 23-тия "Европейски музикален фестивал" с бисери на цигулковата музика

Репертоарът му включва най-крупните концерти за пиано и оркестър, повечето от които е изпълнявал с Оркестъра на Класик ФМ радио, Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на Българското национално радио, Симфоничния оркестър "Билкент" в Анкара, Оркестър на "Санта Чечилия", Одеската филхармония в Украйна и др. Пианистът е изнасял рецитали в Рим, Париж, Берлин, Прага, Варшава, Братислава и др.

През 2012 г. Георги Черкин участва с голям успех в цикъла "Музиката на Америка" на Оркестъра на Класик ФМ радио, както и в спектаклите "Американски балет за България" в Софийската опера през 2012 и 2013 г. Пианистът е един от четиримата солисти в проекта на НДК "Джазът среща класиката", представен през 2016 и 2017 г. в София и Лондон. През март 2017 г. пианистът взе участие в откриването на "Европейски музикален фестивал". С Филхармоничен камерен оркестър - Берлин той изнася концерти в Унгария, Полша, Русия и Германия на престижните сцени на Берлинската филхармония и "Гевандхаус", Лайпциг.

Младежка филхармония "София" (Източник: "Кантус Фирмус")

МЛАДЕЖКА ФИЛХАРМОНИЯ "СОФИЯ" е основана през 50-те години на XX век. През 2000 г. кметът на София, Стефан Софиянски, връчва грамота на оркестъра на Националното музикално училище "Любомир Пипков", с която официално го кръщава Младежка филхармония "София" - заслужено признание за таланта и труда на младите музиканти.

С оркестъра са работили и концертирали Емил Янев, Емил Табаков, Милен Начев, Цанко Делибозов, Веселин Байчев, Христо Христов, Росен Миланов, Деян Павлов, Жорж Димитров - все значими за българската музикална култура имена. В момента главен диригент е Славил Димитров.

Още

Младата пианистка Бояна Бъчварова спечели вота на публиката в Националния конкурс "Кантус Фирмус"

Младата пианистка Бояна Бъчварова спечели вота на публиката в Националния конкурс "Кантус Фирмус"

Репертоарът на Младежка филхармония "София" включва шедьоври от европейската класическа музика, както и творби на известни български композитори.

Многобройни са успешните изяви на младите музиканти, както на българската, така и на международната сцена. Оркестърът е носител на множество музикални награди, сред които: Първа награда от международния конкурс в Неерпелт - Белгия, 1961 г.; Първа награда от международния конкурс в Бидгошч - Полша, 1966 г.; две Първи и Голямата награда от Световния конкурс за младежки оркестри в Керкраде - Холандия, 1981 г.; две Първи и Голямата награда на община Париж от втория международен конкурс за младежки оркестри в Париж - Франция, 1972 г., както и "Кристална лира", "Златно петолиние", "Златна лира", награда на фондация "Аполония".за млади таланти с изявени дарби в областта на музикалното изкуство.

Маестро Славил Димитров (Снимка: Василка Балевска/Софиийска филхармония)

СЛАВИЛ ДИМИТРОВ е роден в Момчилград. Учи пиано при именитата шуменска педагожка Росица Михайлова в Шумен. През 1995 г. завършва Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" със специалност "Хорово дирижиране" при проф. Крум Максимов, а през 1998 г. и специалност "Оперно и оркестрово дирижиране" при проф. д-р Иван Бакалов, проф. Иван Вульпе и проф. Васил Казанджиев. В периода 1986-1989 г. участва в експерименталния клас по композиция към Държавната Консерватория в Одеса при проф. Георгий Успенски, а от 1991 до 1994 г. учи композиция при акад. Александър Райчев.

Още

Васил Димитров: Да свиря на една сцена с Джордж Бенсън, е знаково събитие за мен

Васил Димитров: Да свиря на една сцена с Джордж Бенсън, е знаково събитие за мен

Носител е на Първа и Голяма награди от радиоконкурса "Братя Стоянови" (1985, 1986), Първа награда на World Children Music Festival в Нагоя -Япония (1988), Голяма награда на Всеросийски конкурс в Одеса (1989), Трета награда от Първия конкурс "Проф. Иван Спасов" в Пловдив (1995). През 2005 г. печели три награди от Петия национален конкурс "Пиеса в неравноделни ритми" (втора, наградата на оркестъра и наградата на публиката). Три пъти е номиниран за награда "World Music" от Международната асоциация по фолклор в Онтарио - Канада.

Гост диригент е на симфоничните оркестри в България, Сърбия, Турция, Япония. През годините работи с различни състави: диригент на Академичния хор "Ангел Манолов", София, създател на хор "Симеонис", Главен художествен ръководител на Ансамбъл "Шумен", диригент при Държавна филхармония - Шумен, Държавна опера - Русе, Музикално-драматичен театър "К. Кисимов" - Велико Търново, Държавна опера и балет - Измир, Турция.

Купи билет

От месец юни 2015 г. Славил Димитров е диригент на Националния филхармоничен хор. От 2018 г. е Председател на Българския хоров съюз. Диригент е на Младежка филхармония "София" към НМУ "Л. Пипков".

Още

Започна гласуването за "Музикант на годината 2023"

Започна гласуването за "Музикант на годината 2023"

Още

Антонин Дворжак - неговата музика и живот в комикси

Антонин Дворжак - неговата музика и живот в комикси

Още

Челистката Анастасия Кобекина ще има концерт в зала "България"

Челистката Анастасия Кобекина ще има концерт в зала "България"

Още

Соня Йончева с два гала спектакъла за първи път в Софийската опера

Соня Йончева с два гала спектакъла за първи път в Софийската опера

Още

Китаристът Хосе Мануел Дапена представя произведения на испански композиторки

Китаристът Хосе Мануел Дапена представя произведения на испански композиторки

Още

Едно от най-нашумелите световни сопрани Фатма Саид ще изнесе концерт за първи път у нас

Едно от най-нашумелите световни сопрани Фатма Саид ще изнесе концерт за първи път у нас

Още

Цветя и музика с виртуозите от "Кварто" Квартет и специалните им гости

Цветя и музика с виртуозите от "Кварто" Квартет и специалните им гости

Още

Цигуларят Юлиан Рахлин се завръща в България за концерт със Софийската филхармония

Цигуларят Юлиан Рахлин се завръща в България за концерт със Софийската филхармония

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Живко Петров трио представи предпремиерно във Варна своя нов албум „Beyond the Flesh”

Публиката чу пиесите, посветени на градовете Лондон, Осло и Ню Йорк, както и един енергичен бис за финал

Българският цигулар Марио Хосен и камерен оркестър Профундис ще представят концерт на свещи в Скопие

Известен със своята несравнима виртуозност и завладяващо сценично присъствие, Марио Хосен е свирил на престижни сцени по целия свят заедно с топ оркестри, включително Лондонската филхармония, Виенския симфоничен оркестър и много други

Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица MARO

Португалската изпълнителка, пристига за своя първи концерт в България, по покана на SOFIA LIVE FESTIVAL

Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР

Деветото издание на проекта ще представи изпълнения на традиционна музика и инструменти, а палитрата от гласове и звуци ще опише пъстрата музикална география на региона

Наближава първият концерт на Дзукеро във Варна на 27 април

Световноизвестният изпълнител стъпва в Двореца на културата и спорта с 11 страхотни музиканти

Пуснаха в продажба билетите за втория сезон "Съкровени гласове" с плеяда от най-големите световни оперни звезди

По покана на Соня Йончева и SY11 Events в България пристигат Виторио Григоло, Пьотр Бечала, Роландо Вийязон, Джойс ДиДонато. С рецитал ще се включи и самата Соня Йончева