Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Двайсет ръце - едно пиано" - Босненски рекорд за Гинес

РЕКОРДИ

"Двайсет ръце - едно пиано" - Босненски рекорд за Гинес

Босненски ученици и техни учители участваха в проекта с "послание за мир, любов и единство

Снимки: AP/БТА

Осемнайсет босненски ученици и двама техни учители по музика свириха задено на едно пиано, за да влязат в рекордите на Гинес, съобщава АФП.

След тримесечни упражнения те изпълниха заедно "Галоп-марш" на Албер Лавиняк /1846-1916/ в Националната библиотека на Сараево, опожарена при бомбардировките в началото на войната в Босна /1992-95/ и възстановена 22 години по-късно. Всеки от тях използваше само една ръка.

Снимки: AP/БТА

Босненският рекорд трябва да бъде одобрен. Последният рекорд в тази област е на 18 италиански младежи от октомври 2014 г.

В проекта участват ученици на възраст от 9 до 15 години от двете части на Сараево - Хърватско-мюсюлманската федерация и сръбския квартал. В една страна, която все още е много разделена, този концерт е "послание за мир, любов и единство", заяви Ива Пашич, преподавателка по музика, която ръководеше подготовката.

Снимки: AP/БТА

Произведението, което първоначално е написано за осем ръце, е адаптирано от босненския музикант Джордже Йованчич за изпълнение на двайсет ръце.

Критерият, който трябва да се спази, е да се свири най-малко пет минути и през тези пет минути да има двайсет ръце на клавишите, обясни музикантът.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Фабио Луизи остава начело на симфоничния оркестър на Далас до 2029 г.

Луизи е последен сезон генерален музикален директор на операта в Цюрих, на която е начело от 2012 г.

"Кварто Квартет": Честит Рожден ден, Моцарт!

На рождения ден на великия композитор 27 януари "Кварто Квартет" и пианистът Димо Димов ви канят на музикален спектакъл от 19.00 часа в Зала България

Музика на Destiny Quartet звучи в холивудската продукция "Tango Shalom"

Филмът ще бъде представен за първи път на 19 януари на кинофестивала Jaipur International Film Festival в Индия, очакваме го и в България през тази година

Сър Саймън Ратъл напуска Лондонския симфоничен оркестър и става диригент на оркестъра на Баварското радио

Решението на маестрото се смята за сериозен удар по един най-големите оркестри в Обединеното кралство, където се очакваше да продължи да работи

Лия Петрова представя Бетовен под палката на маестро Георги Димитров

Виртуозната цигуларка ще представи единствения концерт за цигулка на немския титан и класическия му образец Осма симфония на 21 януари

Две сестри записаха уникален дебютен албум

Елена и Ива Тодорови превръщат музиката в "красива лудост" в своя нов албум "Beautiful Madness"