Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Двайсет ръце - едно пиано" - Босненски рекорд за Гинес

РЕКОРДИ

"Двайсет ръце - едно пиано" - Босненски рекорд за Гинес

Босненски ученици и техни учители участваха в проекта с "послание за мир, любов и единство

Снимки: AP/БТА

Осемнайсет босненски ученици и двама техни учители по музика свириха задено на едно пиано, за да влязат в рекордите на Гинес, съобщава АФП.

След тримесечни упражнения те изпълниха заедно "Галоп-марш" на Албер Лавиняк /1846-1916/ в Националната библиотека на Сараево, опожарена при бомбардировките в началото на войната в Босна /1992-95/ и възстановена 22 години по-късно. Всеки от тях използваше само една ръка.

Снимки: AP/БТА

Босненският рекорд трябва да бъде одобрен. Последният рекорд в тази област е на 18 италиански младежи от октомври 2014 г.

В проекта участват ученици на възраст от 9 до 15 години от двете части на Сараево - Хърватско-мюсюлманската федерация и сръбския квартал. В една страна, която все още е много разделена, този концерт е "послание за мир, любов и единство", заяви Ива Пашич, преподавателка по музика, която ръководеше подготовката.

Снимки: AP/БТА

Произведението, което първоначално е написано за осем ръце, е адаптирано от босненския музикант Джордже Йованчич за изпълнение на двайсет ръце.

Критерият, който трябва да се спази, е да се свири най-малко пет минути и през тези пет минути да има двайсет ръце на клавишите, обясни музикантът.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Jonathan Roy за първи път в София през май

Канадският изпълнител с концерт в Строежа на 29 май 2024

Соня Йончева: Мотото, което движи мен и моя екип, е: "Културата е бъдещето"

Оперната ни прима представи концерта "Прераждане" за първи път пред българската публика и разкри звездните гости за втория сезон на "Съкровени гласове"

PRESENT PAST – концерт с две произведения, инспирирани от българския фолкор

Гьоте-институт и Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ представят концертна премиера на две произведения, посветени на културното и фолклорно многообразие на българската традиционна музика

Звездни солисти в концертната премиера на новия албум "Български оперни гласове"

Александрина Пендачанска, Иван Момиров, Деян Вачков и Кирил Манолов ще участват в оперната гала на 8 декември от 19.00 часа в зала "България"

Соня Йончева представи втория сезон "Съкровени гласове 2"

Роландо Вийязон и Джойс ДиДонато ще имат концерти в София