Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Четири поколения певци в "магическата" формация "Гласове на традицията"

БЪЛГАРСКИ ФЕНОМЕН

Четири поколения певци в "магическата" формация "Гласове на традицията"

Уникалните гласове пресъздават със съвременно звучене старинното българско народно пеене

Част от вокалната формация "Гласове на традицията" / Снимка: Архив на формацията

The Mystery of Bulgarian Polyphony - така определят по света мистерията на специфичното полифонично звучене на старинната българска музика. С него е известна и формацията "Гласове на традицията", която е продължител на най-добрите вокални умения, репертоар и постижения на уникалното старинно българско народно пеене.

Именно то породи световно признатия музикален феномен "Мистерията на българските гласове". Под това име, създадено от Марсел Селие, международната музикална публика се докосна до изкуството на българските народни хорове. Изпълнителите от "Гласове на традицията" са гастролирали в най-престижните концертни зали на Европа, Азия, Америка и Африка, участвали са и в международни етно проекти със световно признание.

Слушайки изпълненията на тези вокали, човек попада в един друг свят - на красота и мистика, полифонична звучност и докосване до корените на една от най-древните музикални култури, чрез тяхната съвременна интерпретация.

Вокалната формация е обединила професионалисти-виртуози в изпълнението на старинна българска фолклорна и църковна музика. Идеята за създаването на ансамбъл "Гласове на традицията" е на едноименна фондация, чиято цел е да запази най-стойностното от древната българска музикална култура. Фондацията обединява усилията на изтъкнати певци, музиканти, композитори, интелектуалци, писатели, журналисти, режисьори и общественици, свързани със съхранението на българската историческа и духовна памет и национална идентичност.

Репетиция / Снимка: Архив на вокалната формация "Гласове на традицията"

Още

Европейски триумф на "Мистерията на българските гласове"

Европейски триумф на "Мистерията на българските гласове"

В състава на "Гласове на традицията" са дългогодишните солисти на хора при Ансамбъла за народни песни на Българското национално радио Калинка Вълчева, Олга Борисова, Калинка Згурова, Радка Алексова, Василка Дамянова... Божествените гласове на тези артисти звучат в албумите на швейцарския продуцент Марсел Селие "Мистерията на българските гласове". Те са сред най-ярките и дългогодишни солисти на радио-телевизионния хор, гастролирал по света и под името "Мистерията на българските гласове".

Мъжкото присъствие е на квартет "Светоглас", основан от Даниел Спасов и Милен Иванов, също дългогодишни солисти на "Мистерията на българските гласове". 

Още

"Мистерията на Българските гласове" покорява Европа

"Мистерията на Българските гласове" покорява Европа

Единият от създателите на вокалната формация "Гласове на традицията" - Даниел Спасов, е завършил право, но има завидна музикална кариера. Като малък пее в прочутия детски хор "Бодра смяна" с диригент Лиляна Бочева. По-късно завършва магистратура по Музикален фолклор в Нов български университет. Работил е като редактор в Музикално-издателска къща "Балкантон", редактор и изпълнителен продуцент в Българската национална телевизия, водещ на фолклорното предаване "Иде нашенската музика". През годините е бил автор и водещ на рубриките "Новини по ноти", "Засвирили и запели", "От дума на дума", на фолклорните събори в Копривщица, както и на много портрети, музикални програми и документални филми за известни български народни изпълнители.

Още

Мистерията на българските гласове в сингъл с Лиса Джерард

Мистерията на българските гласове в сингъл с Лиса Джерард

Даниел Спасов има повече от 350 записи в Българското национално радио, издал е няколко самостоятелни компактдиска - "Дай ми, Боже", "Молитвата на Богородица", "Иде духовата музика" и "Северозападни светове". Участва в много концерти из България. Самостоятелно, в дует с Милен Иванов, с формация "Светоглас" и като солист на световноизвестния хор "Мистерията на българските гласове" пее в повече от тридесет страни в едни от най-престижните концертни зали на Европа, Азия и Америка: "Роял фестивал хол", "Барбикан център", "Кралица Елизабет" - Лондон, "Кенеди център" - Вашингтон, "Концерт хаус" - Виена, "Концертгебау" - Холандия, в залата на националната опера в Тел Авив, в кралската опера на Оман.

През 2000 година неговото изпълнение на църковното песнопение "Во царствии твоем" по музика на Добри Христов и още две песни на "Мистерията на българските гласове" са включени в международния мост "Ватикана поздравява света с 21 век".

С другия създател на новата вокална формация "Гласове на традицията" - Милен Иванов, работят заедно от 1998 г. През 2003 г. издават първия си албум с хайдушки, исторически и възрожденски песни, а през 2005 година представят албума "Българският двуглас". Изнасят много концерти в България и самостоятелни турнета в чужбина - Австрия, Германия, Швеция, Дания, Чехия, Израел, остров Корсика, Швейцария.

През 2008 г. издават албум със старинни български църковно-славянски песнопения "Благословен си Господи".

През 2009 година излиза албумът "Коледен благослов". В проекта на дуета "Тайнството на обреда", издаден през 2012 година, са включени обредни народни песни от българския празнично-обреден цикъл. През 2011 година Даниел Спасов и Милен Иванов заедно с "Мистерията на българските гласове" осъществяват записи в Радио Би Би Си - Лондон. През 2012 година съвместно с "Ева квартет" изнасят концерт в Берлинската филхармония под мотото "Музика от манастирите".

Във формацията "Гласове на традицията" са включени и млади фолклорни дарования, лауреати на национални и международни фолклорни конкурси и фестивали.Полифоничните изпълнения на формацията е своеобразното продължение на най-добрите традиции в уникалното българско многогласие.

В "Гласове на традицията" са събрани четири поколения певци.

С неповторимите си гласове и сценичен магнетизъм, с разнообразната си програма и оригинален прочит на древната българска музикална култура, новата вокална формация създава едно различно духовно пространство.

За първи път в професионалните фолклорни музикално-сценични форми, "Гласове на традицията" съчетава женски и мъжки тембри. Това създава една невероятно красива и магнетична звучност, която няма предели. Певците въздействат със силно сценично присъствие, разнообразен репертоар, завладяваща емоция и филигранно гласоводене.

Търсенията на формацията са многопосочни - от автентичен и обработен фолклор, до хармонична и полифонична музика, църковни аноними, древни монодии, хармонични църковни произведения, шедьоври на православното музикално изкуство.

Репетиция / Снимка: Архив на вокалната формация "Гласове на традицията"

Изпълнителите от "Гласове на традицията" са гастролирали в най-престижните концертни зали на Европа, Азия, Америка и Африка, участвали са и в международни етно проекти, получили световно признание. Те са достойните продължители на "мистерията" на българското звучене. 

Още

БНР с международна награда за запис на фолклорна музика

БНР с международна награда за запис на фолклорна музика

Още

Концерт в памет на големия български фолклорист и композитор акад. Николай Кауфман

Концерт в памет на големия български фолклорист и композитор акад. Николай Кауфман

Още

Български фолклор, дръм енд бейс и трип хоп

Български фолклор, дръм енд бейс и трип хоп

Още

"Етнотикс" представя България на Фолклорния фест на Еврорадио в Рудолщад

"Етнотикс" представя България на Фолклорния фест на Еврорадио в Рудолщад

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

Легендарното соул и джаз трио MOONCHILD с първи концерт в България

На 8-ми октомври, базираното в Лос Анджелис трио MOONCHILD, пристига за първи път в България

Найден Тодоров дирижира Соня Йончева в дебюта й в Япония

Концертът в престижната зала "Бунка Кайкан" включва любимите италиански оперни арии на оперната дива от Белини, Верди и Пучини

Детският хор на БНР с летен концерт на Sofia Summer Fest

На 7 юли, четвъртък, от 20.00 ч. на сцената Южен парк 2 зад музея "Земята и хората" световноизвестните певци ще представят специално подготвена програма

La Dolce Vita на открито със Софийската филхармония

Софийската филхармония открива летния си сезон в Парк-театър „Борисова градина“