Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Вижте приноса на Балканите в нематериалното културно наследство на човечеството

"И НИЙ СМЕ ДАЛИ..."

Вижте приноса на Балканите в нематериалното културно наследство на човечеството

България участва с общо шест елемента: високото многогласно пеене от Долен и Сатовча, 1 март (колективна традиция на няколко страни), празника "Сурва", чипровските килими, нестинарството и Бистришките баби, а два са вписани в списъка на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство: фолклорният фестивал в Копривщица и българското читалище

ЮНЕСКО (Снимка: АНА-МПА)

Още

ЮНЕСКО включи 47 нови обекта в списъка на нематериалното културно наследство

ЮНЕСКО включи 47 нови обекта в списъка на нематериалното културно наследство

Седем нови елемента от Балканите влязоха в тазгодишния списък на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО: обичаите в Гърция, свързани с отбелязването на празника Успение Богородично на 15 август, пчеларството в Словения, културата на чая като символ на идентичност, гостоприемство и общуване в Турция (и Азербайджан), празникът на Свети Трифон и танцът Коло (хоро) в Хърватия, отглеждането на липицанската порода коне в Хърватия, Босна и Херцеговина и Словения (както и в някои други европейски държави), копринарството в Турция (обща практика с няколко други страни), шливовицата в Сърбия, разказите за Настрадин Ходжа в Турция (и още няколко страни) и традиционната блуза с бродерия в Румъния (и Молдова).

Република Кипър пък успя да добави в списъка на добрите практики за опазване проекта - фестивал и платформа "Токати".

Още

ЮНЕСКО призна високото пеене от селата Долен и Сатовча за нематериално културно наследство на света (видео)

ЮНЕСКО вписа "високото пеене" от селата Долен и Сатовча за културно наследство на света

България, която тази година няма нова одобрена кандидатура, участва в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството с общо шест елемента: високото многогласно пеене от Долен и Сатовча, 1 март (колективна традиция на няколко страни), празника "Сурва", чипровските килими, нестинарството и Бистришките баби, а два са вписани в списъка на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство: фолклорният фестивал в Копривщица и българското читалище.

ТУРЦИЯ

Четири нови елемента от Турция бяха включени тази година към списъка на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството - това са културата на пиене на чай, отглеждането на копринени буби и производството на коприна за тъкане, разказите за Настрадин Ходжа и традиционната каменна обработка Ахлат (извличането, обработването и орнаментирането на вулканични камъни).

С това вписаните елементи от Турция стават 25 на брой.

Сред тях са културата на турското кафе, традиционната мъжка сбирка сохбе (сохбет), т.нар. мазни (пехливански) борби в Къркпънар. Други елементи в списъка са традиционната игра Мангала/Гьочурме, която обичайно се играе с топчета на дървена дъска, плоският хляб лаваш, традиционното обредно ястие "кешкек", приготвяно от жито и месо, керамичните плочки "чини", говоренето чрез свирене с уста ("птичи език").

Изкуството на миниатюрата, калиграфията в ислямското изкуство с изписване на арабски букви, театъра на сенките Карагьоз, в който се представят сценки с комични истории, са някои от традиционните художествени и артистични практики, включени в списъка.

ГЪРЦИЯ

Още

ЮНЕСКО с поредно признание за НДФ "13 века България"

ЮНЕСКО с поредно признание за НДФ "13 века България"

През тази година Гърция вписа в представителния списък на ЮНЕСКО два обичая, свързани с отбелязването на празника Успение Богородично на 15 август. Става дума за хорото "Транос", което произхожда от село Власти, и фестивала в село Сирако - и двете в Северна Гърция. И в двете вписани традиции централен елемент заемат ритуалните танци.

Сред специфичните елементи, вписани от Гърция в представителния списък, са традиционните градски песни ребетико, новогодишните обичаи Момоерия от района на Козани, изкуството на обработката на мрамор от остров Тинос и технологията на култивирането на мастика на остров Хиос.

Заедно с други страни от Гърция в списъка са вписани византийското пеене, изкуството на сухата зидария, трансхуманното животновъдство и средиземноморската диета, а сред добрите практики на опазване е "Полифоничният керван" - дългогодишен проект, поставящ си за цел изследването, опазването и популяризирането на полифоничното пеене от областта Епир.

Рибата и зеленчуците са в основата на средиземноморската диета (Снимка: Pixabay)  

КИПЪР

Още

Женската певческа група "Високо пеене" с грамоти след вписването в Представителния списък на ЮНЕСКО

Женската певческа група "Високо пеене" с грамоти след вписването в Представителния списък на ЮНЕСКО

През 2022 година Кипър няма нови регистрирани елементи в списъка на нематериалното културно наследство, но има една одобрена кандидатура за списъка на добрите практики за опазване. Става въпрос за проекта - фестивал и платформа "Токати" - който цели съвместно с Италия, Белгия, Хърватия и Франция да допринесе за опазването на традиционните игри.

Сред специфичните кипърски традиции, включени в списъка на нематериалното културно наследство, са импровизираната устна поезия "Чатиста", която обикновено представлява дуел между двама поети-певци, както и характерната традицията на производство на дантела в село Лефкара, която датира от около 14-и век.

Заедно с Гърция Кипър е вписал традицията на византийското пеене, а с други страни от Средиземноморието - средиземноморската диета и изкуството на сухата каменна зидария.

Ръчно изработена дантела (Снимка: Pixabay)

РУМЪНИЯ

На 1 декември, когато Румъния отбелязва националния си празник, министерството на културата обяви, че още две традиционни практики в страната стават част от списъка на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството - това е традиционната женска блуза с бродерии на ръкавите и отглеждането на коне от породата Липицан. Първата традиция Румъния споделя със съседката си Молдова, а втората - с още седем европейски страни (Австрия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Италия, Словакия, Словения и Унгария).

Ризата с шевици на ръкавите, известна като "алтица", присъства както в мъжкото, така и в женското традиционно облекло в Румъния и Молдова. Основата е бяла и се изработва от естествени материи като лен, памук, коноп или коприна, а сложната бродерия в различни цветове съчетава хоризонтални, вертикални и диагонални шевове. Стиловете и техниките варират в зависимост от региона и възрастта на този, за когото е предназначена, както и от уменията на жените, които я бродират.

Още

Арките на Болоня са световно културно наследство на ЮНЕСКО

Арките на Болоня са световно културно наследство на ЮНЕСКО

Традиционните блузи с алтица се изработват изцяло ръчно, а занаятът е изключително женски и обикновено се предава в семейството, въпреки че днес се организират и курсове. Интересът към изработването на тези блузи непрекъснато нараства, като практиката се възприема като средство за релаксация, за утвърждаване на националната идентичност и за поддържане на връзката с миналото, се отбелязва ЮНЕСКО.

Традицията в отглеждането на липицански коне е друг елемент, с който Румъния беше вписана в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО тази година. Съвременното развъждане на конете от тази порода датира от 1580 г., а името им идва от град Липица в днешна Словения. Началото на породата в Румъния е поставено още през 18 в., когато тя се разпространява чрез системата от конезаводи и конюшни в Хабсбургската империя, пише Аджерпрес.

"Днес в конезавода в Съмбъта де Жос (централна Румъния) се отглеждат 7 от 8-те линии на породата, което го превръща в един от най-важните липицански конезаводи в света. Популярността на липицанските коне се е запазила във времето благодарение на тяхното величествено и властно присъствие, издръжливост, интелигентност и преданост към хората", отбелязва румънското министерство на културата.

Досега Румъния участваше в списъка на световното нематериално културно наследство със седем традиции: ритуалният танц Калуш, песенният стил Дойна, грънчарството в Хорезу, мъжките групи коледари, мъжкият танц Фечорескул де Тикуш и културни практики, свързани с 1-ви март.

Традиционна бродирана риза "алтица" (Снимка: Фейсбук страница на Румъния в ЮНЕСКО)

ХЪРВАТИЯ

ЮНЕСКО вписа тази година в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството още една хърватска традиция: празникът на Свети Трифон и танцът Коло (хоро), посветен на Св. Трифон, които са характерни за хърватите от Которския залив (Бока Которска). Празникът се отбелязва на 3 февруари и произлиза от култа към Св. Трифон, чиито останки са пренесени в град Котор (в днешна Черна гора) през 809 г. и оттогава той е почитан като покровител на Котор, Которската епархия и флота на Бока.

Танцът Коло, изпълняван от членове на флота на Бока, облечени в традиционни униформи, е най-видимият културен аспект на празника, отбелязва ЮНЕСКО. Носителите на тази традиция се събират през февруари и март във всеки град, където се намира флотът на Бока. Тези срещи, известни като "Нощи на Бока", представят културното наследство на хърватите от Которския залив. Членовете на общността участват в подготовката и поддръжката на костюмите и се запознават с типични за Бока рецепти.

Още

Някогашният дом на Бурле Маркс е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО

Някогашният дом на Бурле Маркс е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО

Хърватия беше вписана в списъка на ЮНЕСКО и като една от осемте страни (Австрия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Италия, Румъния, Словакия, Словения и Унгария), в които се отглежда липицанската порода коне. Хърватия също така участва заедно с Италия, Белгия, Кипър и Франция в съвместната програма Токати ("Твой ред е") за запазване на традиционни игри и спортове. В рамките на тази инициатива е включена традиционната игра от полуостров Истрия "пльочкание".

Това е игра с хвърляне на плоски камъни, възникнала от овчарска народна игра (обикновено играна от децата, за да си запълват времето, докато пазят добитъка), която е известна в цяла Истрия. Основното правило е да се уцели от определено разстояние по-малък камък с големина на юмрук с по-голям плосък камък с големина на длан, наречен "пльочка", разказва агенция Хина.

Досега страната фигурираше в списъка на световното нематериално културно наследство с 18 традиции, включително няколко вида пеене, нямото хоро в Далмация, традиционното производство на дървени детски играчки в Хърватско Загоре, шествието "Пътят на кръста" на остров Хвар, изкуството на сухата каменна зидария, изработване на дантела, рицарският турнир в Син, Далмация, джинджифиловите сладки от Северна Хърватия, средиземноморската диета и соколарството.

Празник на Св. Трифон в Которския залив (Снимка: Министерство на културата на Хърватия)

АЛБАНИЯ

Миналата седмица част от световното нематериално културно наследство под закрилата на ЮНЕСКО стана албанската носия от северните планински райони на страната - джублета, за която се смята, че е на повече от четири хиляди години. Тя e разпространена и в някои региони на Косово и Черна гора, но се смята за типично облекло на жената от планинските части в Северна Албания.

Джублетата се изработва изцяло от вълнен плат на хоризонтални ивици и се състои от широка пола във формата на камбана с дебели презрамки, риза, ръкави и елечета. Отделните ѝ части се обличат поотделно и не са зашити една за друга. Шевиците, с които е украсена джублетата, изобразяват древни, митологични фигури и според някои изследователи са доказателство за връзка с критско-микенската цивилизация.

Още

Мумиите Чинчоро - най-древните в света, вече са в списъка на ЮНЕСКО

Мумиите Чинчоро - най-древните в света, вече са в списъка на ЮНЕСКО

Джублетата е вторият албански елемент в списъка на световното нематериално културно наследство след изополифонията (албанска традиционна полифонична музика, повлияна от византийските песнопения и предимно изпълнявана от мъже - бел. ред.).

Тази музика се изпълнява в две разновидности от гегите, живеещи на север в Албания, и от тоските и лабите в южната част на страната. Тя традиционно съпътства множество социални събития като сватби, погребения, празници, свързани с реколтата, религиозни чествания и фестивали, например известния албански фолклорен фестивал в Гирокастър.

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Тази година Босна и Херцеговина вписа с няколко други страни в представителния списък на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство традицията за отглеждане на коне от породата Липицан. Някога породата е била развъждана единствено за целите на двора на Хабсбургската империя във Виена, но днес играе важна роля в ежедневната култура и социалния живот на общностите в селата в Босна и Херцеговина.

През годините Босна и Херцеговина е включила в списъка на ЮНЕСКО практики и традиции, като състезанията по косене на трева в Купреш, брането на билката подъбиче от Озренските планини, дърворезбата от община Конич, както и Змиянската везба.

Конете (Снимка: Pixabay)

ЧЕРНА ГОРА

Тази година Черна гора не вписа нови елементи в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство. Единственият елемент, който страната е регистрирала в списъка до този момент, е културното наследство на Флотилията на Бока Которска, което представлява традиционна неправителствена организация на хора, свързани с морето, основана в Котор, Черна гора, през 809 г. Този елемент бе включен в списъка на ЮНЕСКО през 2021 г. 

Флотилията на Бока Которска (Снимка: ЮНЕСКО)

СЛОВЕНИЯ

Словения добави тази година към своя принос в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството пчеларството и отглеждането на конете порода Липицан.

Словенското министерство на културата отбеляза, че кандидатурата на Словения е демонстрирала богатството на пчеларското наследство в страната, дългата му история и обширните умения, знания и практики, които се предават между поколенията. Словенските пчелари отглеждат около 200 000 пчелни семейства от подвида карника (Карниолска пчела), известна с "кроткост, усърдие, скромност и силен инстинкт за ориентиране".

Още

Френският град Ница влезе в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО

Френският град Ница влезе в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО

По инициатива на Словения през 2018 г. Общото събрание на ООН обяви 20 май за Световен ден на пчелите. Тази дата беше избрана, защото това е рожденият ден на Антон Янша, ранен пионер на модерното пчеларство от Словения, живял през XVIII в.

Словения, заедно с Австрия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Унгария, Италия, Румъния и Словакия, успя да включи в списъка на ЮНЕСКО и традицията за развъждането на известния кон от породата Липицан.

Изкуството на сухата каменна зидария и изработване на традиционна словенска дантела с помощта на совалки също са част от списъка на ЮНЕСКО. В него влиза и традиционното обикаляне от врата на врата от курентите, които приличат на българските кукери. Обичаят се изпълнява в т.нар. Блажни дни, дните преди началото на великденските пости. Маскираните куренти обхождат селата, а днес включват и град Птуй. Според вярванията дрънкането на звънците и ударите на дървена пръчка на курентите прогонват злите духове и носят щастие на тези, чиито къщи посещават.

Театрално улично шествие в Шкофя Лока, което се провежда в средновековния център на града по време на Великите пости и Великден допълва словенския принос в списъка на ЮНЕСКО.

СЪРБИЯ

Най-новото сръбско попълнение в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството е сливовата ракия, на сръбски шливовица. Министерството на културата на Сърбия съобщи, че експертите на ЮНЕСКО са решили по-рано този месец, че "социалните практики и знания, свързани с приготвянето и употребата" на шливовицата заслужават признание от ООН като пример за важна културна традиция.

Още

Булевард и парк в Мадрид вече са списъка на световното наследство на ЮНЕСКО

Булевард и парк в Мадрид вече са списъка на световното наследство на ЮНЕСКО

Кандидатурата за това сръбската сливова ракия да попадне в списъка на ЮНЕСКО е внесена през 2021 година и включва целия процес от отглеждането на сливи до производството на ракия, както и съхраняването на самата традиция, казаха от министерството. Шливовица се произвежда и консумира в Сърбия от векове. Според експерти алкохолната напитка се е превърнал в част от националната идентичност, отбелязва Асошиейтед прес. Специалистите отбелязват, че шливовицата е типично сръбски продукт, защото се получава от местно отглеждан плод - сливи - който е широко достъпен, и защото ракията се прави и се пие в рамките на семейства и местни общности.

Сърбите пият шливовица, когато празнуват, скърбят, посрещат гости и отбелязват важни събития. Обикновено пазят бутилки от най-добрите си реколти за сватби, раждане на дете и погребения, превръщайки сръбския традиционен дух в част от ежедневието на поколения.

Изработването на керамични изделия с ръчно колело в село Злакуша също е част от нематериалното културно наследство на човечеството. Става дума за неглазирани съдове за термична обработка на храна, използвани в домакинства и ресторанти в цяла Сърбия. Те се правят от глина и калцит, като грънчарското колело се задвижва изключително на ръка.

Сръбското хоро или коло на сръбски, както и пеенето в съпровод с народния струнен инструмент гусла също са в списъка на ЮНЕСКО. Включен е и празникът Слава, отбелязван от православните християнски семейства в Сърбия. На него се чества светецът, избран да закрилящ семейството.

Сръбска шливовица (Снимка: АП/БТА)

РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Тази година Република Северна Македония не внесе нов елемент в представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството. Република Северна Македония участва в списъка досега с празника на Свети Четиридесет мъченици в Щип, честван на 22 март в памет на мъчениците от град Севастия, с пролетния празник Хидрелез, отбелязван с ритуали и церемонии, свързани с природата и плодородието, с мъжкото двугласно пеене "Гласоечко" от Долни Полог, в което песните са често съпровождани от гайда, както и с народния танц "копачка". Културната практика, свързана с 1 март и мартениците, е вписана в списъка на ЮНЕСКО като мултинационална практика от България, Молдова, Румъния и Северна Македония.

Танцът "копачка" (Снимка: ЮНЕСКО)

(Ваня Накова, София Ангелова, Симона-Алекс Михалева, Мина Димитрова, Петър Къдрев, Магдалена Димитрова)

Още

През 2019-а ЮНЕСКО махна от списъка си Витлеем, а добави 29 нови обекта

През 2019-а ЮНЕСКО махна от списъка си Витлеем, а добави 29 нови обекта

Още

Ирландската арфа влезе в Списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО

Ирландската арфа влезе в Списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО

Още

Един от бисерите на ЮНЕСКО - солната мина "Величка"

Един от бисерите на ЮНЕСКО - солната мина "Величка"

Още

Вижте новите обекти, които бяха добавени в световното наследство на ЮНЕСКО

Вижте новите обекти, които бяха добавени в световното наследство на ЮНЕСКО

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

"Говорещ барабан" от Кот д'Ивоар се завръща в родината си след близо стогодишно изгнание във Франция

Наречен "говорещ барабан", с дължина три метра и тегло 430 килограма, дървеният инструмент със символични и мистични свойства е бил използван за предупреждение за опасности, мобилизация за война или свикване на селища на церемонии или фестивали

Реликви в 23 оловни кутии са открити в катедрала в столицата на Мексико

Митрополитската катедрала е строена в продължение на векове - в периода между 1573 и 1813 г. и не за първи път експерти попадат на находки в стените на този храм

САЩ върнаха на Италия фреска от древния Херкулан и други ценни реликви

Италия оценява върнатите артефакти на повече от 18 милиона евро

Китай направи 6786 комплекта древни книги достъпни онлайн

Като седмо издание на този вид събитие, организирано от Националната библиотека, то има за цел да предостави повече литературни ресурси за широката общественост в страната и по света