Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Тайнствени острови от старите географски карти

ЗАГАДКИ НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА

Тайнствени острови от старите географски карти

Митовете за тях оставят следи в историята и литературата

Още

Мистериозно изчезнали артефакти от човешката история

Мистериозно изчезнали артефакти от човешката история

В миналото, когато хората още не познавали цялата земя, на географските карти често се появявали странни топоними, а моряците разказвали страшни легенди за неизвестни острови.

Някои от тях са оставили следи в историята, литературата и митологията.

Островът на демоните

Карта на Йохан Рюйш от 1507 г. с отбелязване на Острова на демоните

Още

 Гмурнете се в първия подводен музей в Европа  "Museo Atlantiko"

Гмурнете се в първия подводен музей в Европа "Museo Atlantiko"

На старинните карти от XVI и XVII век, близо до крайбрежието на Нюфаундленд се появява нов географски обект - Островът на демоните.

Това наименование вероятно е дошло от слуховете за много пропаднали моряци на това място.

Слуховете за него били повече от страшни - че островът се обитава от зверове и "отвратителни същества от Ада", които вият като чакали. Именно така описала острова французойката Маргарита де ла Рок де Робервал.

Картина, изобразяваща Маргарита Робервал на Острова на демоните

Още

Остров в Антарктика носи името на легендарния автор на рапсодия "Вардар"

Остров в Антарктика носи името на легендарния автор на рапсодия "Вардар"

Тя по чудо оцеляла на острова в продължение на няколко години. Тайнствената суша между Англия и Нюфаундленд, обаче, просто "изчезнала" през следващите няколко века и днес някои смятат, че Островът на демоните е плод на въображението на моряците, или късче земя в Северна Атлантика, където местното население говорело на език, подобен на крясъци и вой на диви животни.

Антилия и Сатаназес

Фрагмент от карта на Джовани Пицигано от 1424 г. ,с отбелязване на островите Антилия и Сатаназес

Още

Ужасяващата пустота на градовете "призраци"

Ужасяващата пустота на градовете "призраци"

В картите от XV век, на запад от Пиренейския полуостров испански и португалски мореплаватели започнали да отбелязват два големи острова - Антилия и Сатаназес. Легендите за тях били много, но една е особено любопитна: как през VIII век седем свещеника и техни последователи християни се заселили на островите, за да избягат от мюсюлманите.

Построили седем града, в които се заселили. Според разказите на моряците, обаче, когато корабите се опитвали да доближат тези два острова, те сякаш... изчезвали - сушата се отдалечавала като мираж и наоколо се виждало само море?..

"Ръката на сатаната", худ. Томас Хигинсън, 1911 г.

Още

Канадец строи селище от... пластмасови бутилки

Канадец строи селище от... пластмасови бутилки

Кралете на Испания и Португалия обаче знаели много добре островите и дори се борели помежду си за владичество над Антилия. Апетитите им се изострили, след като тръгнали слухове, че на острова има скъпоценни метали. Чак в края на XV век, след многочислени плавания в тази посока, Антилия и Сатаназес изчезнали от географските карти - очевидно е било доказано, че не съществуват? А на кого тогава са кръстени Антилските острови в Карибско море?...

Сатаназес вероятно е бил кръстен с името на Сатаната неслучайно. Моряците разказвали, че в района изпод водата се протягала огромна ръка, която хващала някого и го потапяла във водата като плячка. Понякога загивали и цели кораби с екипажите им.

Атлантида

Картата на Атлантида на немския учен-монах Афанасий Кирхер, 1669 г.

Още

Кристиан Стемпер и неговите морски вълци от остров Парос

Кристиан Стемпер и неговите морски вълци от остров Парос

Митичната Атлантида се споменава за пръв път в произведенията на Платон. За нея пишат още Херодот, Страбон и други древни гърци. Описват я като голям остров на запад от "Херкулесовите стълбове" в Атлантическия океан.

Счита се, че Атлантида е била развита държава, която изчезва по времето на потопа. През последните години много се говори за Атлантида, постоянно излизат някакви сензационни новини с името й. Мнозина експерти обаче са на мнение, че тя е измислица на Платон.

Класическата представа за потъването на Атлантида често е била сюжет в изобразителното изкуство

Още

Конниците на Апокалипсиса

Конниците на Апокалипсиса

Други пък считат, че с това име той визирал гръцкия остров Санторини, по-голямата част от който остава под водата след изригването на вулкан около 1500 г. пр.н.е. Това събитие станало причина за потъването на цялата Минойска цивилизация. Вреоятно, и на мистичната Атлантида.

Островът на Цирцея

"Богинята Цирцея и нейните свини", худ. Кобхем Брюер, 1892 г.

Някъде го назоават Аея. Хелиос подарил този остров на дъщеря си Цирцея, която според легендите съблазнявала моряци и ги превръщала в свине.

Одисей инеговите спътници на Острова на Цирцея

Съществуват няколко варианта къде може да е бил митичният остров на коварната Цирцея - единият сочирайона на Кавказ, а другият - Италия.

Баралку

Стара фотография на австралийски аборигени

Сред коренните жители на Австралия е разпространена легенда за остров с името Баралку, където живеели главните им божества. Там се пренасяли и душите на умрелите.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Италия е отхвърлила искане на мюнхенски музей да върне древноримска статуя, купена от Хитлер

Discobolus Palombara е римско копие от II в. на отдавна изгубен гръцки бронзов оригинал

Гробници на над 4500 години и руини от кладенци са открити в Източен Китай

Руините с множество реликви, включително посуда от керамика, нефрит и каменни изделия, са открити в обекта Съдун в днешния квартал Тяннин на град Чанчжоу

Археолози откриха останки на потънал кораб от Османския период до устието на река Камчия

Сред най-вълнуващите са останките на потънал кораб от Османския период, привидно изчезнал тайнствен остров и уникален оловен слитък, посочват от Националния исторически музей

Украшение на 2800 години бе открито при разкопки в Северна Турция

"Тази творба е уникална за Богазкьой. За пръв път се сблъскваме с творба, украсена с толкова наситена и красиво изработена сцена", казва ръководителят на разкопките Андреас Шахнер

Подновиха археологическите проучвания в пещера "Магурата"

"Голямата ни цел е да направим опит за възстановка на палеосредата и взаимодействието между нея и човешката популация", обясни д-р Ставрева - ръководител на отдел "Археология" към Регионалния исторически музей във Видин

Проф. Овчаров: Крепостта на връх Света Неделя в Родопите е имала важно място в отбраната

Малката стражева твърдина между Златоград и Неделино е пазела пътищата между двата дяла на Великата планина