Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Остров в Антарктика носи името на легендарния автор на рапсодия "Вардар"

ПРИЗНАТЕЛНОСТ

Остров в Антарктика носи името на легендарния автор на рапсодия "Вардар"

Владигеров проток и остров в архипелага Бискоу са кръстени на маестро Панчо Владигеров

Панчо Владигеров е едно от най-големите имена в Българското музикално творчество. Той е не само композитор, диригент и общественик, но педагог, сред чиито възпитаници са големи имена на музиката като Алексис Вайсенберг и Милчо Левиев.

В знак на почит към личността на Панчо Владигеров, не само за заслугите му към българското и световното музикално наследство, но и заради дейността му в защита на личности като Александър Николов-Сашо Сладура, Добри Терпешев, Антон Жеков, Димитър Шишманов и други, несправедливо обвинени в престъпление срещу държавата талантливи хора, на 21 октомври 2013 г., на името на маестро Панчо Владигеров и в негова памет, е кръстен проток в Антарктика.

Владигеров проток се намира между островите Лавоазие и Крог в архипелага Бискоу. Дължината му е около 6 километра. В най-тясната част на протока се намира малкият остров Владигеров, с площ около 750 кв. м.

Местоположение на протока, носещ името на маестрото

Панчо Хараланов Владигеров е роден на 13 март 1899 г. в Цюрих, в семейството на българин и еврейка. Детството му преминава в Шумен, където днес е Къщата-музей "Панчо Владигеров".

Къщата-музей "Панчо Владигеров" в Шумен

В музей е превърнат и домът му в София. Като младеж Владигеров първо учи пиано в Частното музикално училище в София. Преподавател по Теория на музиката му е легендарният маестро Добри Христов. През 1912 г. заминава да учи в Музикалната академия в Берлин. Там по Композиция му преподава самият Георг Шуман. През 1918 г. Панчо Владигеров се връща в България, за да отбие военната си служба. Завършва Академията през 1922 г., но дотогава вече има зад гърба си международни награди - два пъти печели Менделсоновия конкурс още като студент.

Като млад композитор

След завършването си, първата му официална работа е като диригент в театъра на Макс Райнхард в Берлин. Изнася първите си концерти, в които включва популярната днес балада за глас и пиано "Луд гидия". В същия период създава Концерт за пиано №1 и Концерт за цигулка, и легендарната рапсодия "Вардар". Тя е първото българско симфонично произведение с международна известност. В основата му е една песен на учителя на Владигеров - Добри Христов. Въпреки големите си успехи в чужбина, през 1932 г. Панчо Владигеров се завръща в България, и в продължение на 40 години е професор в Българската държавна консерватория.

В този период написва операта "Цар Калоян" /1936 г./ - първата българска опера, поставена в чужбина. Следват я концерти, много други симфонични, камерни произведения, песни, сценична музика и вокално-инструментални творби, които са в Златния фонд на българската музика.


Тази година се навършват 118 години от рождението на Патриарха на българската музика.

Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" ще отбележи днес празника на своя патрон с тържествен концерт от произведения на композитора и изложба "Снимки и спомени от кабинета на Владигеров". Откриването на изложбата е от 18.00 ч. на втория етаж, а концертът е от 18.30 ч. Входът е безплатен, съобщават от академията.

Празникът се осъществява с партньорството на Държавния културен институт къща-музей "Панчо Владигеров".

В програмата на концерта са популярни творби на маестрото, сред които Песен из "Българска сюита" за цигулка и пиано, песните "Минчо на Минка намигна", "Чудила се й мила мама", "Девет години станаха, Йонке", "Вила се й гора", "Стари дядо стадо пасе", ария на Зоя от операта "Цар Калоян", Есенна елегия за пиано, "Биляна" из цикъла "Седем български танца" за клавирно дуо, Концерт за цигулка номер 1, първа част. Изпълнителите са студенти и преподаватели от Музикалната академия.

Коментирай 0

1/1

Местоположение на протока, носещ името на маестрото

Къщата-музей "Панчо Владигеров" в Шумен

Като млад композитор

Календар

Препоръчваме ви

Цигуларят Рено Капюсон изнесе концерт в празната зала на Парижката филхармония

Капюсон и 23-членният струнен оркестър изпълниха "Метаморфози" от Рихард Щраус

Концертите на Ара Маликян се отлагат за 12 - 15 март 2021

Закупените билети ще важат за новите дати без презаверка

Световноизвестният баритон Кирил Манолов е "Музикант на годината"

За изключителен принос към българската култура беше отличен диригентът, композитор и педагог проф. Пламен Джуров

Васко Василев отменя лятното си турне в страната, остава само концертът в София

"За мен като артист, както и за екипа ми, е най-важно да бъдем отговорни към публиката и да не допринасяме към допълнителното излагане на опасност за здравето на хората", каза виртуозният цигулар