Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Нови находки разкриват блясъка на императорските терми в Антична Рациария

ОТ ДЪЛБИНИТЕ НА ВРЕМЕТО

Нови находки разкриват блясъка на императорските терми в Антична Рациария

За близо месец работа на обекта археолозите са разкрили почти изцяло границите на римските императорски терми

Снимка: БТА

Впечатляващи четири коринтски капитела откриха археолози в римските императорски терми в Антична Рациария. Това съобщи ръководителят на разкопките доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН.

На площ от около 2,5 декара, което е една четвърт от общата площ на термите, археолозите разкриват напълно запазени архитектурни пластове на най-големите разкривани досега римски императорски терми в България.

Още

Антична Рациария разкрива своя блясък

Антична Рациария разкрива своя блясък

Така Антична Рациария, при най-мащабните археологически разкопки от десетилетия, започва да разкрива своя блясък, е категоричен археологът. Екипът работи на терена на огромен архитектурен комплекс, характерен за всички провинции на Римската империя, допълва Димитров. Общата площ на термите е осем декара, екипът работи в най-горните нива на архитектурния комплекс - от Късната античност - 5-6 век.

Разкритите структури са огромни - ширината на един от основните зидове на термите е два метра, което е сравнимо с крепостните стени, обясни доц. д-р Димитров пред БТА.

"За близо месец работа на обекта археолозите са разкрили почти изцяло границите на архитектурния комплекс на термите, който е впечатляващ и мащабен. Разкрити са части от съществувалите в средата на термите басейни за студена вода (фригидариум), топла (тепидариум) и гореща (калдариум) вода, с мраморна декорация. На обекта открихме различни архитектурни елементи от украсата на термите, мраморни плочи и декорации, капители, корнизи, бази и колони с различна височина, някои от които са били 10 метра.

Разкрихме седем бази, най-вероятно от архитектурния ред до фасадата на термите, които са с радиус около 75 см, върху които е поставяна колона около 9-10 метра и на практика ордерът е достигал височина от 17-18 метра", разказва Здравко Димитров.

Снимка: БТА

Археолозите са открили над 20 части от полуколони и пристенни колони, които са много различни типове.

"Това говори за изключителната разнообразна архитектурна декорация на термите. Смятаме, че не е имало само един колонен ред пред самата фасада, а вътре в интериора на термите е имало в различните помещения различен начин и стил на украса", допълва доц. д-р Димитров.

Снимка: БТА

Особено впечатляващи със своята красота и обем са откритите нови четири коринтски капитела, многобройните корнизи, различни архитектурни детайли от украсата на термите. Намираме голямо количество тухли от стените й, керемиди от покривите на термите. Интересното е, че покривът е с керемиди и капаци от т.нар. коринтски тип. Запазваме ги за бъдещата реставрация, уточни ръководителят на разкопките.

Той е категоричен, че въз основа на това, което днес се разкрива на обекта, императорските терми в античния град Рациария като декорация и планировка, като планова схема, са едно точно копие на термите в Рим по времето на император Каракала - 3 век. Тези терми днес са сред най-посещаваните туристически обекти в Рим.

Археолозите са убедени, че мащабността на римските терми в Рациария е впечатляваща както за историците, така и за туристите.

Снимка: БТА

Античния град Рациария е бил един огромен процъфтяващ град на Римската империя и е особено ценен с това, че първо е бил римски военен лагер, а в Късната античност - и провинциална столица на Крайбрежна Дакия и разкритите императорски терми в него и архитектурни детайли и артефакти го доказват, е категоричен доц. д-р Здравко Димитров.

Тези терми днес са сред най-посещаваните туристически обекти в Рим. Археолозите са убедени, че мащабността на римските терми в Рациария е впечатляваща както за историците, така и за туристите. Античния град Рациария е бил един огромен процъфтяващ град на Римската империя и е особено ценен с това, че първо е бил римски военен лагер, а в Късната античност - и провинциална столица на Крайбрежна Дакия и разкритите императорски терми в него и архитектурни детайли и артефакти го доказват, е категоричен доц. д-р Здравко Димитров.

Още

Ученици с още интересни находки в крепостта "Ряховец"

Ученици с още интересни находки в крепостта "Ряховец"

Още

Грандиозен погребален комплекс от осем ротонди е открит на Перперикон

Грандиозен погребален комплекс от осем ротонди е открит на Перперикон

Още

Безценна находка е открита при разкопките на Средновековния град Русокастро

Безценна находка е открита при разкопките на Средновековния град Русокастро

Още

Проф. Овчаров обяви откритието на годината – български герб още от времето на Шишман

Проф. Овчаров обяви откритието на годината – български герб още от времето на Шишман

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Откриха нови останки от Храма на слънцето в Кайро

Сред находките са части от статуя от кварцит на смятания за последен фараон от Осемнадесетата династия на Древен Египет Хоремхеб, управлявал между около 1319 и 1292 г. пр.н.е.

Откриха гробница в центъра на Лимасол в Кипър

Древната гробница датира от късната бронзова епоха (1600-1050 г. пр. Хр.) и в нея досега са открити два човешки скелета и различни артефакти като съдове

Мартенички, Mărţişor и Martis

Или с какво още Балканският полуостров е известен на света

Гробници на висши древноегипетски сановници в Луксор са отворени за посетители 20 години след откриването им

Откритите през 2003 година археологически паметници се намират в некропола Драа Абу ел-Нага в близост до Долината на царете в Луксор

"Говорещ барабан" от Кот д'Ивоар се завръща в родината си след близо стогодишно изгнание във Франция

Наречен "говорещ барабан", с дължина три метра и тегло 430 килограма, дървеният инструмент със символични и мистични свойства е бил използван за предупреждение за опасности, мобилизация за война или свикване на селища на церемонии или фестивали

Реликви в 23 оловни кутии са открити в катедрала в столицата на Мексико

Митрополитската катедрала е строена в продължение на векове - в периода между 1573 и 1813 г. и не за първи път експерти попадат на находки в стените на този храм