Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Нови находки разкриват блясъка на императорските терми в Антична Рациария

ОТ ДЪЛБИНИТЕ НА ВРЕМЕТО

Нови находки разкриват блясъка на императорските терми в Антична Рациария

За близо месец работа на обекта археолозите са разкрили почти изцяло границите на римските императорски терми

Снимка: БТА

Впечатляващи четири коринтски капитела откриха археолози в римските императорски терми в Антична Рациария. Това съобщи ръководителят на разкопките доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН.

На площ от около 2,5 декара, което е една четвърт от общата площ на термите, археолозите разкриват напълно запазени архитектурни пластове на най-големите разкривани досега римски императорски терми в България.

Още

Антична Рациария разкрива своя блясък

Антична Рациария разкрива своя блясък

Така Антична Рациария, при най-мащабните археологически разкопки от десетилетия, започва да разкрива своя блясък, е категоричен археологът. Екипът работи на терена на огромен архитектурен комплекс, характерен за всички провинции на Римската империя, допълва Димитров. Общата площ на термите е осем декара, екипът работи в най-горните нива на архитектурния комплекс - от Късната античност - 5-6 век.

Разкритите структури са огромни - ширината на един от основните зидове на термите е два метра, което е сравнимо с крепостните стени, обясни доц. д-р Димитров пред БТА.

"За близо месец работа на обекта археолозите са разкрили почти изцяло границите на архитектурния комплекс на термите, който е впечатляващ и мащабен. Разкрити са части от съществувалите в средата на термите басейни за студена вода (фригидариум), топла (тепидариум) и гореща (калдариум) вода, с мраморна декорация. На обекта открихме различни архитектурни елементи от украсата на термите, мраморни плочи и декорации, капители, корнизи, бази и колони с различна височина, някои от които са били 10 метра.

Разкрихме седем бази, най-вероятно от архитектурния ред до фасадата на термите, които са с радиус около 75 см, върху които е поставяна колона около 9-10 метра и на практика ордерът е достигал височина от 17-18 метра", разказва Здравко Димитров.

Снимка: БТА

Археолозите са открили над 20 части от полуколони и пристенни колони, които са много различни типове.

"Това говори за изключителната разнообразна архитектурна декорация на термите. Смятаме, че не е имало само един колонен ред пред самата фасада, а вътре в интериора на термите е имало в различните помещения различен начин и стил на украса", допълва доц. д-р Димитров.

Снимка: БТА

Особено впечатляващи със своята красота и обем са откритите нови четири коринтски капитела, многобройните корнизи, различни архитектурни детайли от украсата на термите. Намираме голямо количество тухли от стените й, керемиди от покривите на термите. Интересното е, че покривът е с керемиди и капаци от т.нар. коринтски тип. Запазваме ги за бъдещата реставрация, уточни ръководителят на разкопките.

Той е категоричен, че въз основа на това, което днес се разкрива на обекта, императорските терми в античния град Рациария като декорация и планировка, като планова схема, са едно точно копие на термите в Рим по времето на император Каракала - 3 век. Тези терми днес са сред най-посещаваните туристически обекти в Рим.

Археолозите са убедени, че мащабността на римските терми в Рациария е впечатляваща както за историците, така и за туристите.

Снимка: БТА

Античния град Рациария е бил един огромен процъфтяващ град на Римската империя и е особено ценен с това, че първо е бил римски военен лагер, а в Късната античност - и провинциална столица на Крайбрежна Дакия и разкритите императорски терми в него и архитектурни детайли и артефакти го доказват, е категоричен доц. д-р Здравко Димитров.

Тези терми днес са сред най-посещаваните туристически обекти в Рим. Археолозите са убедени, че мащабността на римските терми в Рациария е впечатляваща както за историците, така и за туристите. Античния град Рациария е бил един огромен процъфтяващ град на Римската империя и е особено ценен с това, че първо е бил римски военен лагер, а в Късната античност - и провинциална столица на Крайбрежна Дакия и разкритите императорски терми в него и архитектурни детайли и артефакти го доказват, е категоричен доц. д-р Здравко Димитров.

Още

Ученици с още интересни находки в крепостта "Ряховец"

Ученици с още интересни находки в крепостта "Ряховец"

Още

Грандиозен погребален комплекс от осем ротонди е открит на Перперикон

Грандиозен погребален комплекс от осем ротонди е открит на Перперикон

Още

Безценна находка е открита при разкопките на Средновековния град Русокастро

Безценна находка е открита при разкопките на Средновековния град Русокастро

Още

Проф. Овчаров обяви откритието на годината – български герб още от времето на Шишман

Проф. Овчаров обяви откритието на годината – български герб още от времето на Шишман

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Съобщение в бутилка от 85 години бе открито при демонтирането на паметник в Нова Зеландия

Сравнително запазената бележка в бутилката е с дата февруари 1937 г. и съдържа списък с имената на каменоделците, които първоначално са построили паметника

САЩ връщат на Камбоджа 30 откраднати антики

Скулптурите, сред които фигура от десети век, изобразяваща бог Ганеша, с тегло над три тона, са откраднати по време на продължилия дълго период на гражданска война и нестабилност в Камбоджа при управлението на червените кхмери

Приключи проучването на водохранилището на замъка в Русокастро, започват разкопки на укрепен проход с кула-кладенец

Във водохранилището са открити прекрасни рисунки-графити на кораби, елени, змии, птици, змейове и мн. др. изображения – близо 100 на брой; средновековни медни и сребърни монети, части от брони, както и световния художествен паметник без аналог в средновековното изкуство – блюдо с изображение на нападащ леопард

Британски музей се съгласи да върне на Нигерия заграбени бенински бронзови фигури

"Доказателствата са много ясни, че тези предмети са били придобити чрез сила, а и външна консултация подкрепи мнението ни, че е както морално, така и уместно да върнем на Нигерия собствеността й", заявиха от музея и градините "Хорниман" в Лондон

Археолози започват проучвания на антично селище край Левски и на Никополската крепост

"Надяваме се на добри резултати през този сезон и нашите проучвания да помогнат на общините по места да кандидатстват с проекти и да получат финансиране за опазване, реставрация и консервация на недвижимите културни ценности", каза Владимир Найденов, ръководител отдел "Археология" в РИМ в Плевен

Университетите в Оксфорд и Кеймбридж могат да върнат на Бенин откраднати артефакти

Исковете на Нигерия за реституция датират от средата на 20 век и се засилват през последните години