Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Неконтактните общества в съвременния свят

ЧОВЕШКИТЕ ОБЩЕСТВА

Неконтактните общества в съвременния свят

Учени спорят дали да ги приобщим, или да ги оставим в покоя им, извън времето

Снетинелци, заснети отвисоко

Трудно е човек да повярва, че във века на високо развитите технологии, все още има човешки общества, които живеят в условията и традициите на първобитно-общинния строй. Сред тях има такива народи, които с право можем да наречем "недокоснати от цивилизацията". Учените ги наричат "неконтактни общества". Те живеят изолирано - нямат никакви контакти с цивилизования свят и строго охраняват териториите си от външни хора. Ето защо срещата с представители на тези общества и особено - на тяхна територия, може да се окаже опасна. Много експерти по обществени отношения спорят по въпроса дали да приобщим тези неконтактни общества към нашия цивилизован свят, или да ги оставим в покоя на застиналото "тяхно" време.

Според учените неконтактните общества в света са около стотина. На някои от тях не са ни известни дори наименованията, защото те са напълно изолирани от всякакъв вид проучвания. По-познати са сентинелците, племето Тийт и някои племена в Нова Гвинея като Айорео, Тагаери, Тароменане, Карабайо, Пирахан, Кавахива, Торомона, Киринери, Нанте и др.

Срещата с тях може да бъде опасна...

Още

Последните арийци на земята, във фотографиите на пътешественика Джими Нелсън

Последните арийци на земята, във фотографиите на пътешественика Джими Нелсън

През 60-те години на миналия век са направени сериозни опити за общуване със сентинелците, с цел да бъдат проучени традициите им. Какви били резултатите? - Сентинелците почнали да използват предметите и съдовете за готвене, които им били оставени, но игнорирали почти всичко друго от дарението.

Кокосовите орехи използвали за храна, но не се и замислили да посадят дървета, за да отглеждат тази култура.

Свинете, които им пратили, сентинелците не изяли - убили ги и ги...погребали???

Интересно е още и това, че всички цветни предмети сред подаръците, приели с огромен възторг, а едноцветните - отхвърлили. Особено онези, които били в зелен цвят?!?

Опасен ли е контактът с тази народност? - Да, регистрирани са случаи, в които сентинелците са убивали туристи от цивилизования свят.

Много племена умеят да добиват огън, но не и сентинелците

Още

Вълнуващи портрети на цигани - номади в стила на старите майстори

Вълнуващи портрети на цигани - номади в стила на старите майстори

Сентинелците са диваци, които се занимават с лов и риболов, събират и диворастящи ядливи растения. Живеят в хижи, изградени от дървесни клони, без покрив и стени. Такива домове обитават малки семейства, но и цели комуни, обединяващи голям брой хора.

Племето не се занимава с никаква селскостопанска дейност.

Сентинелците не умеят да произвеждат огън, затова го поддържат да не угасне с цяла сложна система по опазването на тлеещи въглени, съхранявани в глинени котли. Може да се каже, че така огънят при сентинелците никога не угасва, защото те не умеят да го правят?!?

Още

Един ноемврийски ден сред ненците

Един ноемврийски ден сред ненците

Племето Тийт обединява няколко етнически групи от виетнамската провинция Бинчитхиен, с численост от около 6,5 хиляди човека. Тийтяните се занимават с лов, риболов и също като сентинелците не практикуват земеделието и скотовъдството.

В средата на 20-и век направили плахи опити да отглеждат домашни птици, но се отказали.

От ядливите култури отглеждат предимно ориз, царевица и тютюн.

На лов с лъкове

Още

Какво е да снимаш сред човекоядци, разказва продуцентът Марио Марков

Какво е да снимаш сред човекоядци, разказва продуцентът Марио Марков

Въпреки уседналия си начин на живот, живеят във временни хижи и пещери в подножието на планината. Основната им храна е месото от малки маймуни?... В традициите им е всеки род да има свой лидер и собствено светилище, в знак на почит към предците.

Племето Айорео живее в горите на Парагвай и Боливия. Съществуването им често е поставено под заплаха от масовото изсичане на горите в онзи регион. Този въпрос се коментира напоследък много сериозно. Защото с изчезването на зелените масиви в тази част на света, може да загине и племето. Родени в гората, айореите не могат да живеят другаде.

Племенните хора Айорео се отличават с крепко физическо здраве - те са силни и издръжливи, не познават дори простудните заболявания. Един контакт на това племе с цивилизацията, обаче, се оказва фатален. В опитите на представители на религиозната секта "Нови племена" да приобщят племето, заразили някои от членовете му с грип!.. Епидемията покосила доста хора и в момента племето наброява 4300 човека.

Туристи се снимат с хора от племето Пирахан

Още

Най-загадъчните народи в света

Най-загадъчните народи в света

Племето Пираха или Пирахан, населява Бразилия и наброява не повече от 400 човека. Племето се препитава чрез лов, като няма никаква представа как да съхранява улова си и ловът се провежда всеки път непосредствено преди ядене.

Езикът на пираханите е ограничен в съвсем скромен речник - беден на местимения, общи понятия и числителни имена.

Пираханите не познават голяма част от емоционалните човешки състояния като срама, или обидата.

Интересна подробност в начина им на живот е, че смятат дългият сън за вреден и затова спят за кратко през всички часове на денонощието. Племето почита горските духове и няма официална религия.

Любопитно е още това, че в това племе човек се ражда с едно име, а умира с друго. Хората от племето си сменят имената на всеки 6-8 години, което вероятно е израз на някакво вътрешно желание за промяна.

Пираханите са жизнерадостни и позитивни помежду си. Те не отделят реалния живот от съновиденията си и смятат, че всичко се случва наяве.

Бойци от племето Джарава

Още

Древни селища, открити след столетия

Древни селища, открити след столетия

Племето Джарава обитава част от Андаманския архипелаг и е считано за негово коренно население. Тъмнокожите членове на това племе се препитават с лов и имат от ранна възраст разгулен полов живот, но когато се оженят на около 23-25-годишна възраст, стават пуритани - строго държат на морала в брачния съюз.

Джаравите вярват още в духове и магии.

Първата среща на представители на цивилизования свят с джарави е на едни английски офицери през 1789 г. Джаравите погледнали на тях враждебно и се опитали да ги унищожат, но скоро осъзнали, че не могат да противостоят на тяхното оръжие. Англичаните, за да се защитят, покосили с огън няколко аборигени и след това събитие джаравите дълго време живеели в страх и неприязън към чужденците.

В края на 20-и век антрополози решават да смекчат отношенията с племето, като му изпратят хранителни продукти. Джаравите обаче гордо върнали пратката обратно по море.

През 1974 г. се случва безпрецедентно събитие - джаравин се обръща за медицинска помощ в една клиника в цивилизацията, и след завръщането си в племето изказва възхищението си от чудесата в цивилизования свят.

Вероятно по тази причина, все повече млади представители на племето посещават за кратко цивилизовани места, близки до териториите на джаравите. От любопитство.

Австралийски аборигени

Още

Лицата на Сибир: Уникални портрети, които вдъхновяват със своята красота

Лицата на Сибир: Уникални портрети, които вдъхновяват със своята красота

Джаравите умират от болести, за които нямат изграден имунитет, но продължават да отказват медицинска помощ от външния свят.

Ето защо властите в Индия се опитват да ги предпазят, като ограничават достъпа до териториите им и те са направо казано - обявени за забранени.

Въпреки това доста любопитни туристи, срещу пари, успяват да проникнат в техния автентичен свят.

Източник: kulturologia.ru

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Часовник на последния китайски император бе продаден на търг за рекордните $ 5,1 милиона

Анонимен клиент купи редкия екземпляр на часовник "Патек Филип", принадлежал на Айсин-Джиоро Пу И

Откриха гробницата на управител на храма на Амон в некропола Сакара край Кайро

Тя датира от началото на Деветнадесетата династия на Древен Египет, която обхваща периода от 1292 пр.н.е. - 1186 пр.н.е.

Неизвестно писмо на Дикенс ще бъде предложено на търг в Ню Йорк за 4500 долара

То е адресирано до френския актьор и драматург Франсоа-Жозеф Рение (1807-1885) по повод информация за източници, описващи обстоятелствата около смъртта на Молиер

Какво е било значението на Лунната богиня на народа мексика?

Изложбата "Койолшаукуи: Звездата, богинята, откритието" показва повече от 150 археологически обекта, посветени на митологията, символиката и научните изследвания около това божество

Във Франция разкриха праисторически гравюри от времето на пещерата Ласко

Изображенията на коне и вулва "са сред най-старите познати произведения на палеолитната култура"