Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Древни селища, открити след столетия

ТАЙНИТЕ НА ВРЕМЕТО

Древни селища, открити след столетия

Дълго време хората са ги смятали за митове

Сигирия, Шри Ланка (Снимки: Shutterstock)

Съвременното човечество няма сигурни доказателства къде се намират нито земите на потъналата Атлантида, нито златните улици на Елдорадо, или тайнствената Шангри-Ла. Възможно е те да се окажат просто мит. Но има такива древни градове и места, които наистина са съществували. Благодарение на археолозите, следите от тях вече са видими за очите ни.

Хелике, Гърция

Останките от Хелике

Още

Земни "портали" към други измерения

Земни "портали" към други измерения

Град Хелике в Гърция има същата участ, каквато и митичната Атлантида. Според гръцките митове, Хелике бил заличен от гнева на бог Посейдон, след като местните жители изгонили от града йоническото племе, което се прекланяло пред бога на морето. Бог Подейдон сринал града за една нощ през 373 г. пр.н.е. В продължение на столетия гърците приемали тази история като част от митологията си. Докато през 1980 г. двама археолози не намерили останките на митичния Хелике. Градът е съществувал, и е бил "погребан" под земята от земетресение, смятат експерти.

Дварака, Индия

Дварака - Домът на Кришна

Дварака е свещен град за индийците. Считат го за най-стария дом на бог Кришна, който е живял преди 5000 години на земята като обикновен човек. Описват древния град като истинско вълшебство от кристали, сребро и изумруди. Според мита, в града имало 16 108 дворци за 16 108 крале. Дварака бил разрушен при титаничната битка между Кришна и царя на Салвия. Морски археолози откриват руините на Дварака, и доказват, че съществуването му не е мит. Някога този древен - на почти 9 000 години град, е бил едно от най-големите пристанища в света.

"Великия Зимбабве"

Средновековният африкански замък "Великия Зимбабве"

В началото на XVI век португалски изследователи чули легенда за огромен замък в Африка, в земите на сегашно Зимбабве. Местни жители наричали каменната крепост "Симбао". В продължение на векове европейците считали, че това е мит, но през XIX век масивният замък с каменни стени се оказва съвсем реален - с височина 11 метра. Според археолозите, "Великия Зимбабве" бил построен през 900 г.пр.н.е. от африканска цивилизация, която изчезва. Вътре в крепостта са намерени реликви от цял свят - арабски монети, персийска керамика и даже артефакти от китайската династия Мин. Вероятно са били купувани от търговци от различни страни.

Ксанаду, Китай

Останките от Ксанаду

Още

Това ли е гробът на Нефертити?

Това ли е гробът на Нефертити?

Марко Поло се връща от Китай с невероятни описания на империята Кублай хан и двореца на великия хан - Ксанаду. По думите на пътешественика дворецът бил построен от мрамор, а около него имало огромен парк - с площ над 26 километра, пълен с фонтани, реки и диви животни. Ханът отглеждал в парка 10 000 бели коня, а златният дворец бил охраняван от... дракони. Ксанаду бил разрушен от армията на император Мин през 1369 г., много преди европейците да научат за съществуването му. В продължение на столетия за Ксанаду се носят слухове и легенди. А когато археолозите откриват руините му, се оказва че Марко Поло ни най-малко не е преувеличил в неговото описание.

Сигирия, Шри Ланка

Сигирия, Шри Ланка

В Шри Ланка през V век н.е. крал Касапа построил дворец на върха на скала, висока 200 метра. Според легендата, дворецът Сигирия бил най-невероятният замък в света. За да се влезе в него, трябвало да се изкачиш по огромно стълбище. Крал Касапа, обаче, не успял да се нарадва на приказния си дворец. Скоро след построяването му, го нападнал кралят на Могалан. Дворецът Сигирия бил разрушен и изоставен като паметник на самовлюбения Касапа. След време там се заселили будисти и превърнали замъка в манастир. След като е открит от европейски археолози, днес Сигирия е под егидата на ЮНЕСКО и е обявен за осмото чудо на света.

Лептис Магна, Ливия

Лептис Магна потънал под пясъците

Римският град Лептис Магна някога бил крупен търговски център на империята. В него бил роден римският император Септимус Северус. Когато пада Рим, Лептис Магна загива с него. Градът бил разграбен и унищожен от арабските завоеватели, а после буквално потънал под пясъците. Така остава да "спи" под дюните близо 1200 години, преди археолози да го открият, в началото на XIX век.

Винланд

Винланд - земята на викингите

Още

Уникалният храм Минакши е построен не от тухли, а от скулптури

Уникалният храм Минакши е построен не от тухли, а от скулптури

През 1073 г.н.е. немски свещеник, на име Адам Бременски, разказал на датския крал Свен Естридсон, невероятна история - че когато викингите преплавали Атлантическия океан, открили чудна земя, наречена Винланд. Наложило им се да се сражават с местните туземци за нея. Хората от Винланд били облечени в бели дрехи и живеели в пещери, твърдял Бременски. В продължение на векове на този разказ гледали като на легенда за чудната земя винланд. Но през 1960 г. археолози откриват на канадския остров Нюфаундленд останки от селище на викинги, датиращо от XI век. Оказва се, че Винланд не е мит.

Хераклион, Египет

Хераклион остава под водата

Още

Сателитните снимки - светът, гледан отгоре (ВИДЕО)

Сателитните снимки - светът, гледан отгоре (ВИДЕО)

За Хераклион се споменава в почти всеки гръцки мит. Това е градът, от който Херакъл тръгва за Африка. А също и мястото, където Парис и Елена се укриват от Менелай. Дори най-добрите познавачи на мита за Троянската война, обаче не вярвали, че такъв град някога е съществувал. Докато не става ясно, че Хераклион е реалност и е бил едно от най-големите пристанища на Египет. Водолази, плаващи при бреговете на Египет, се натъкват на останките му през 2000 година. Вероятно преди 2200 години Хераклион е пострадал при земетресение, или цунами, и е потънал. През цялото това време - от древността, до днес - е бил под... водата.

Ла Сюдад Пердида, Колумбия

Останките от Ла Сюдад Пердида

Още

Китайските храмове на небето

Китайските храмове на небето

Преди около 1300 години древен народ, наричан "тайрон", построил невероятен град в планината Сиера Невада де Санта Марта. Той бил построен на голяма височина, за да "доближи тайронците до звездите"... Местното население живяло там в продължение на 7-8 века, докато не го поробват испанските конкистадори. Тайронците изчезват, след като се разболяват от неизвестна болест, донесена от европейските нашественици. Сюдад Пердида става мъртъв град. Чак през 1970 г. група бандити, придвижващи се през джунглата, случайно се натъкват на него. Т енамерили сред руините на древното селище златни украшения и фигури от нефрит. Естествено, заграбили всичко, но когато тръгнали да го продават на черния пазар, била разкрита и тайната на Сюдад Пердида.

Ла Сюдад Бланка, Хондурас

Ла Сюдад Бланка е обект на сериозно проучване от археолозите

По времето на златотърсача Ернан Кортес се разчуло, че в джунглата на Хондурас има тайнствен град с несметни съкровища. Местните го наричали "Белия град" и "Градът на маймуните". Кортес така и не намерил града на съкровищата, но легендата за него останала жива. Минало много време преди археолози, използвайки описанията от местните легенди, да открият пирамида на 1000 години, пълна с масивни каменни скулптури и впечатляваща архитектура - руините на Ла Сюдад Бланка.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Канадка подобри рекорда за най-ниска изпята нота

Певица от Британска Колумбия подобри световния рекорд на Гинес, като изпя нотата С1 - най-ниската нота "до" на стандартно пиано

Археолози откриха липсващо звено в историята на азбуката

Новонамереният надпис на Тел Лахиш от 15 в.пр.н.е. е понастоящем най-старият известен със сигурност с азбука от Южния Левант

Втори археологически парк около разкрития Късноантичен мавзолей ще има в столицата

Археолозите предполагат, че там се е намирало крайградско имение на високопоставен сердикийски гражданин

Южнокорейци погрешка увредиха творба за 440 000 долара

Творбата била увредена от двойка, решила, че това е картина, която авторът очаква да бъде дорисувана от публиката

Археолози откриха древен некропол на остров Корсика

Откритието "подновява древното минало на Ил-Рус" и потвърждава, че тези места са били обитаеми през Античността", отбелязват от института

Археолози откриха древен град, заровен в пясъците в Луксор

"Градът, който се е наричал "Възнесението на Атон", е бил най-голямото административно и промишлено селище в египетската държава на западния бряг на Луксор" обяснява ръководителят на разкопките