Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Да си гейша е доходоносна професия за момичета с качества

ТРАДИЦИИТЕ

Да си гейша е доходоносна професия за момичета с качества

В съвременна Япония като гейши работят много чужденки

Снимка: Shutterstock

Всички сме чували за японските гейши. Извън тяхната родина - Япония, много хора по света несправедливо използват името "гейша" в негативен смисъл - на жена с леко поведение. Всъщност, интимността с гейша не е задължителна, защото "гейша" означава "човек на изкуството".

Стойката и обноските са особено важни

Гейшите се обучават на стил в облеклото и поведението. Те се учат на добри обноски, взимат уроци, за да могат да пеят, да танцуват и да свирят на инструменти.

Ученички кандидат-гейши, разучават танц

От тях се изисква да поддържат интелигентен разговор и да бъдат забавен събеседник.

Гейша любезно помага на един от присъстващите на бизнес-парти да си запали пурата

В съвременна Япония гейшите са на изчезване - традицията замира, но за сметка на това заплащането за компанията на жените с тази необичайна професия, стават все по-скъпи.

Гейшата е атракция по улиците на съвременния град

Снимка: Shutterstock

Гейшите са момичета с добри маниери, които могат целомъдрено да забавляват гостите. Поне така са гледали на тях в далечни времена самураите. Всъщност, гейши стават не само жени, но и мъже. Що се отнася до жените-гейши, то тяхното обучение започвало още от навършването на 5-годишна възраст на момиченцата.

Още

"Белите вдовици" - историята на една жестока традиция

"Белите вдовици" - историята на една жестока традиция

Избраните били отвеждани в т.нар. чайни, където ги обучавали на изкуство и маниери. Днес обучението от толкова ранна възраст не се практикува - гейша може да стане момиче, завършило училище, т.е. на 15-16 години. На тези момичета е забранено да използват компютър и мобилен телефон, както и да разговарят на английски. /?/

Преподавателка на момичета-гейши, пред дома й

Продължителността на обучението трае около 5 години, т.е. "завършената" гейша е на 20. На специална церемония й надяват кимоното, което е знак, че вече е истинска гейша. Кимоното е лично и никой няма право дори да го докосва.

Урок по танцувална постановка

Специално подготвени коафьори се заемат с прическите на момичетата-гейши. Сложните кокове се правят един път седмично. За да не ги развалят, гейшите спят с дървена поставка под главата, наподобяваща възглавница.

По статистика в момента в Япония има около 1000 гейши. Само богати и влиятелни хора могат да си позволят услугите им на чайна церемония, или елитно парти. Гейшите получават между 5 и 10 000 долара на месец, но работата им съвсем не е лека.

Две по-възрастни гейши на прием в Нагасаки

И докато за европейците и американците гейшите са атракция и предпочитат по-младите гейши, то японците ценят повече по-опитните.

Гейша раздава чай на Фестивала на цъфналата слива в един храм

Болшинството гейши живеят в т.нар. чайни, и само малка част от тях имат собствено жилище. Само след като отработят инвестираното при обучението в тях, гейшите могат да се чувстват свободни за личен живот по избор. Някои от по-креативните могат да заработят и до 100 000 долара на месец.

Още

Най-екзотичните женски одежди извън цивилизацията

Най-екзотичните женски одежди извън цивилизацията

Съхранена е столетната традиция на т.нар. "патронаж" - когато богат и влиятелен мъж поема разходите на избрана от него гейша. Но не бързайте да си правите погрешни изводи - сексът и в този случай не е задължителен, може да ги свързват само приятелски чувства. Гейшите не бързат да се женят, за тях това не е препоръчително, защото професията им е доходоносна.

Фиона Грахам е първата гейша-чужденка в Япония

И до днес е съхранено и т.нар. "правило на мълчанието". Гейшите не разказват нищо от онова, на което са станали свидетели. Един-единствен път в историята на професията, това правило е било нарушено - когато гейша-американка разказва на пресата за банкета на една японска компания. Това послужило за урок на японските чайни да внимават с гейшите-чужденки. За момента, обаче, сред гейшите има много такива - момичета от САЩ, Австралия, Украйна, Румъния и Китай работят като гейши в Япония.

Снимка: Shutterstock

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Деца ли са авторите на четвърт от праисторическите рисунки?

Изследваните 180 образци на скални рисунки на 20 000 години - очертания на ръце, са направени с духане на пигмента през кухи кости или тръстика

Откриха пет гробници на над 4000 години в некропола Сакара до Кайро

"Гробниците, които са принадлежали на висши сановници, са добре запазени", заяви генералният секретар на Върховния съвет за антиките Мустафа Уазири

Изключително ценен тракийски нагръдник ще бъде показан в НИМ

Безценната находка е открита от екип на д-р Георги Китов и Гаврил Лазов през 1995 г. при археологическото проучване на "Цвяткова могила", община Казанлък

В Англия откриха скулптура на пет хиляди години

Изработеният от варовик барабан се счита за най-важното произведение на праисторическото изкуство, открито във Великобритания в последните 100 години

Открит ли е "Индевър" на Джеймс Кук?

Археолози от Австралия и САЩ спорят за кораба на британския кралски картограф и откривател

"Индиана Джоунс на света на изкуството" върна рядка статуя 50 години след кражбата й

Нидерландският експерт Артур Бранд върна бронзова статуя от първи век на бог Дионис на директорката на Музея на Шатийон-сюр-Сен в Източна Франция