Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Най-екзотичните женски одежди извън цивилизацията

МНОГОЛИКИЯТ СВЯТ

Най-екзотичните женски одежди извън цивилизацията

Там нямат конкурси за красота, но красавиците си личат

"Светът е многолик и красотата "дебне" отвсякъде!", иронизира знаменитата оригинална фраза пътешественикът Сам Уилис. Жените от всички раси, националности, възрасти и социално положение искат да изглеждат привлекателни, да бъдат харесвани. Физическата красота и модата, обаче, се оказват "географски" понятия. Вижте специфичната красота на някои чуждоземни екстравагантности, извън цивилизования свят.

Северозападната част на Намибия се обитава от племето Химба. Жените от това племе са известни като едни от най-красивите африканки.

Момичета от Намибия

Племето живее затворено и не позволява никакво "кривване" от заветите на предците. Всеки детайл - прическа, украшение и дреха, са съобразени с традициите. На съвсем малки момиченца слагат колиета от кехлибар. Малко по-големите носят специфична прическа.

Красавица от племето Химба

А по-зрелите жени от племето се мажат със специална червеникава смес - маз, която предпазва кожата им от жаркото африканско слънце. В същото време тази маз символизира кръвта, считана от племето за олицетворение на живота.

Модна прическа в племето Химба

Неомъжените момичета носят точно определени украшения. Омъжените слагат на главите си нещо като диадеми. Що се отнася до облеклото, то предпочитаният материал е кожата от животните, които отглежда племето. От кожа са и погребалните одежди.

Чернокожа красавица от племето Химба

Още

Юлия Тайц ни показва ангели, долетели от приказните легенди

Юлия Тайц ни показва ангели, долетели от приказните легенди

Остров Малекула се населява от потомци на канибали. Вероятно някой от техните предци е изял първия християнски мисионер, посетил онези земи?.. На отхвърлената от цивилизацията територия продължават да живеят диви народи, удивляващи с одеждите си. Островът се обитава от две племена - Големите Нимбас и Малките Нимбас. Те са получили тези имена заради традиционните си облекла. Жените прикриват голотията си с поли, изработени от треви.

Ритуален танц на жени от остров Малекула

Е, с течение на времето, все по-малко от тях ги носят в ежедневието, но традицията се пази. Не са малко и онези, които използват за прикриване на интимните си части... изсушени листа. Все пак трябва да се отбележи, че никой не си позволява да ходи гол - интимните части са "запазена марка" само за "своите".

Народът на племето Хули в Индонезия, от столетия се борят за земята си, за свинете и за... жените си. Войнствени диваци са готови във всеки един момент да отстояват честта си по тези три "показатела". Ето защо лицата им са постоянно изрисувани с червена, жълта и бяла боя, за да изглеждат като страшилища.

Жена от племето Хули

Още

Световните модни агенции полудяха по 8-годишната "Белоснежка" от Якутия

Световните модни агенции полудяха по 8-годишната "Белоснежка" от Якутия

Жените украсяват главите на мъжете си с оригинални орнаменти от собствените си коси. Сред другите аксесоари най-използвани са перата от диви птици, в краен случай - пера от папагали. За украшения се използват и щипки на раци, листа от екзотични растения, овнешки черепи и бивни. Традиционното облекло на момичетата от тези племена също са "тревните" поли. По-големите кокетки покриват само долната част на телата си, а горната оставят на показ. Като материал за прикриване на интимни части се използва и... кора от тиква.

Племето Мурси в Етиопия направо се крие от очите на света. Странното е, че в това племе отговорната задача по строежа на тръстиковите хижи, е задължение на... жените. Тази мъжка роля ги кара да търсят и съответстваща на мъжките им задължения визия. За целта жените рисуват телата и лицето си така, че да придобият по-страховито изражение. Когато момичетата станат на 15, на долната им устна закачват глинена пластина. Колкото по-голям е необичайният "пиърсинг", толкова по-достойна в очите на всички е девойката.

Момичета от племето Мурси

Украсата на главата също е от значение. Тя се състои от разноцветни тъкани и плитки. А що се отнася до женските костюми, те едва-едва прикриват интимните части на тези "мъжествени" девойки.

Удивителното племе Калам се крие в подножието на стръмни склонове и хълмове. Селото Симбаи е направо недостъпно. Жителите му са напълно изолирани от външния свят. Традициите и обичаите се спазват много строго. Жените покриват телата си с одежди, които се наричат "билас".

Жени от племето Калам, на празник в селото

Още

Лицата на Сибир: Уникални портрети, които вдъхновяват със своята красота

Лицата на Сибир: Уникални портрети, които вдъхновяват със своята красота

Украшенията са изработени от клюновете на диви птици и от раковини. Момичетата от племето имат прически, които са модни и в цивилизования свят. Жените мажат телата си със свинска мас, за лъскавина, която подсилва естествения им "тен". От слънчевия пек се пазят с големи шапки, украсени с пера от папагали и райски птици.

Племето Вида в Нигерия се считат за посветени в тайната на реинкарнацията. Жените и мъжете се обличат в ярки дрехи, олицетворяващи духове.

Костюмирана девойка от племето Вида

По време на ритуала "вуду", всеки костюм въплъщава някой от починалите предци на клана нагу. Ритуалната дреха покрива напълно лицето и тялото.

Жените от северната провинция Сапа във Виетнам почти винаги са облечени в черно. Ето защо ги наричат "черните хмонги".

"Черни хмонги" в ежедневието

За сметка на това, обаче, по време на празници, именно те се обличат с най-колоритните костюми във Виетнам. Празничните дрехи са изработени в богата цветова палитра и се допълват от самобитни украшения. Момичетата се славят с интересни прически, в които забождат блестящи фиби и гребенчета. Характерно е, че слагат и тежки обици, които бързо оформят дупки на ушите им. Но, красотата иска жертви. Всички жени - "черни хонги" носят найлонови обувки на краката си, а когато времето застуди, ги заменят с гумени ботуши.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Мексико си върна 34 археологически артефакта от Германия

Сред артефактите са предмети от различни времеви периоди и култури - антропоморфни глинени фигури, каменна маска на цивилизацията олмек от периода 1200-600 г. преди новата ера, трикрак глинен съд на маите от 1000-1520 г.

Художник рисува пандемията в Перу

Персонажите на Хименес показват "жестоката несправедливост на перуанския живот", казва Виктор Вич, професор по културология в Папския католически университет на Перу, който е автор на пролога за книгата на художника

Откриването на Големия египетски музей ще бъде събитие с мащаба на парада на мумиите

Сред експонатите ще бъдат над 5000 артефакта от гробницата на фараона Тутанкамон, които ще бъдат показани на едно място за първи път от откриването им преди столетие

Археолози откриха неандерталски останки в пещери близо до Рим

При разкопките са намерени и животински останки, сред които на турове - изчезнали едри рогати бозайници

Носна кърпа и кичур коса на Наполеон се продават на търг край Париж

Освен тези реликви от Св.Елена, аукционна къща "Осенат", известна с търговете на предмети, свързани с монархията и империята, предлага и други вещи и картини

Канадка подобри рекорда за най-ниска изпята нота

Певица от Британска Колумбия подобри световния рекорд на Гинес, като изпя нотата С1 - най-ниската нота "до" на стандартно пиано