Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Блатните хора" - една от големите находки на археологията

ЗАГАДКИ НА АРХЕОЛОГИЯТА

"Блатните хора" - една от големите находки на археологията

Мумиите им са естествено "консервирани" от водата

Човекът от Бокстен, Швеция

Археологията е наука, която често се оказва непредсказуема. Историята познава случаи, в които човешки тела, открити от полицията, се оказват тленни останки на древни хора? Това се е случвало главно на места, където почвата е торф, а ниската температура на водата има качествата да "консервира" материята. Намерените по такива места човешки останки, археолозите са кръстили "блатни хора".

В торфена местност във Великобритания е открита мумията на 25-годишен мъж, живял между 20-те и 90-те години на новата ера. Той е умрял от рана, нанесена му по време на убийство с ритуален характер, твърдят специалистите.

Разбит е черепът на мъжа, гърлото му е прерязано, счупени са му няколко ребра. На шията му е открита тънка кожена връзка. Според анализите, в стомаха му има пържени зърна и следи от имелови растения, считани за свещени от древните друиди.

Човекът от Линдоу, Великобритания

Още

Най-зловещите "трофеи" на археологията

Най-зловещите "трофеи" на археологията

През 2011 г. пак в торфена местност в Ирландия е намерено човешко тяло на 4 000 години. И този човек е умрял от насилствена смърт. Той е със счупени гръбнак и ръка, по гърба му има множество рани.

Според една от версиите, останките са на високопоставен човек, а смъртта му е била жертвоприношение.

Древните ирландци вярвали, че ритуален брак на краля с богинята на Земята осигурява силна защита на територията им. И ако бедствията продължавали, те смятали този "брак" за неудачен и принасяли краля си в жертва на боговете.

Човекът от Кашела, Ирландия

Още

Мумия на 2100 години, изумява учените

Мумия на 2100 години, изумява учените

В Ирландия е намерен още един "блатен човек" - през 2003 г. около Холма Кроган. Археолозите смятат, че той е умрял между 362-ра и 175-а година преди новата ера.

Основната версия е, че той е бил низвергнат владетел. Знак за това били отрязаните зърна на гърдите му. Някога келтите, в знак на покорство към владетеля, целували зърната на гърдите му, а когато по някаква причина той загубвал доверието им и властта, ритуално ги отрязвали.

Човекът от Холма Кроган

Още

Как са изглеждали всъщност легендарните личности

Как са изглеждали всъщност легендарните личности

Тялото на мумията е съхранило следи от насилие: мъжът е бил заклан с нож, след което тялото му е било обезглавено и разрязано на две части. Ръцете му били завързани отзад. Анализ на остатъците храна в стомаха на мъжа показали скромна предсмъртна трапеза - каша с масло.

През 1950 г. в торфена местност в Дания е открита мумията на човек, на възраст около 350 години. Главата му е съхранена от шапка от овнешка кожа.

Проведеният анализ на съдържимото в стомаха му говори, че човекът е ял супа от зърнени растения. Както стана ясно, счита се, че тази храна има ритуален характер.

Толундският човек от Дания

Археолозите смятат още, че мъжът е имал жена, чиято мумия е открита наблизо. При нея били добре запазени косите, оформени в прическа. Намерен е остатък от въже на шията й, което говори, че жената може да е била обесена.

Косите на 25-годишната жена от Елинг, Дания

Пак в Дания е било намерено добре съхранено тяло на приблизително 30-годишен мъж, живял в блатна местност около 290 г. преди новата ера.

Запазени са косите му и ноктите на пръстите на ръцете му. Според археолозите този човек първо е бил убит, а след това са прерязали гърлото му от едното до другото ухо, след което хвърлили трупа му в блатото.

30-годишният от Гробола, Дания

Още

Фаюмските портрети пазят образите на съвременници на Христос

Фаюмските портрети пазят образите на съвременници на Христос

През 1835 г. в блатна местност в Дания е намерено добре съхранено тяло на 50-годишна жена, живяла в 5-и век преди новата ера.

В началото специалистите решили, че това може да е тялото на кралицата на Норвегия Гуинхелда, която според легендата е била удавена по заповед на краля.

Тази версия, обаче, не се потвърдила. Така или иначе, остатък от въже на шията на жената говори за насилствена смърт.

50-годишната жена от Дания

Още

Френски археолози 4 години крили уникална находка

Френски археолози 4 години крили уникална находка

На север от Германия е било намерено мумифицирано тяло на 14-годишен младеж, живял между 41-ва и 118-а година от новата ера.

В началото, поради тънките кости, археолозите решили, че тялото е на момиче, но после стигнали до извода, че става въпрос за момче в тийнеджърска възраст с болест на растежа.

Рентгенов анализ на костите на младежа доказали това предположение. Според археолозите момчето страдало от изтощение на организма, причинено от глад.

Момчето от Виндеби, Германия

Още

Археолози откриха огледала на близо 2000 години

Археолози откриха огледала на близо 2000 години

През 1936 г. в блатата на западното крайбрежие на Швеция било намерено тяло на човек, умрял между 1290-та и 1430-а година.

Съдейки по облеклото, обувките и някои аксесоари, останките са на богат човек с висок социален статус.

По главата му имало следи от няколко удара - в челюстта, дясното ухо и тила. Последният удар е бил смъртоносен, твърдят експертите.

През 1959 г. в Детген, Германия, било открито обезглавеното тяло на 30-годишен човек, чиято глава се намирала на 3 метра от тялото му.

Експертите са категорични, че не става дума за ритуално убийство, а по-скоро за суеверие.

Според една от версиите обезглавяването целяло да гарантира, че човекът няма да може да се "върне" сред хората във вид на зомби?..

Човекът от Детген, Германия

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Художник рисува пандемията в Перу

Персонажите на Хименес показват "жестоката несправедливост на перуанския живот", казва Виктор Вич, професор по културология в Папския католически университет на Перу, който е автор на пролога за книгата на художника

Писмо, в което Айнщайн е написал прочутото си уравнение, беше продадено за 1,2 милиона долара

Уравнението, според което енергията е равна на масата по скоростта на квадрат, промени физиката като демонстрира, че времето не е абсолютно, а масата и енергията са равностойни

Откриването на Големия египетски музей ще бъде събитие с мащаба на парада на мумиите

Сред експонатите ще бъдат над 5000 артефакта от гробницата на фараона Тутанкамон, които ще бъдат показани на едно място за първи път от откриването им преди столетие

Археолози откриха неандерталски останки в пещери близо до Рим

При разкопките са намерени и животински останки, сред които на турове - изчезнали едри рогати бозайници

Откриха загадъчна лампа на 2000 години

Бронзовата маслена лампа, намерена в Йерусалим, е с формата на половин лице, което според археолозите я прави уникална

Носна кърпа и кичур коса на Наполеон се продават на търг край Париж

Освен тези реликви от Св.Елена, аукционна къща "Осенат", известна с търговете на предмети, свързани с монархията и империята, предлага и други вещи и картини