Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Поетът Адам Загаевски почина на 75-годишна възраст

IN MEMORIAM

Поетът Адам Загаевски почина на 75-годишна възраст

Виден представител на полското литературно движение Нова вълна, известен с работата си, фокусирана върху атентатите от 11 септември 2001 г.

Поетът Адам Загаевски (Снимка: Getty Images)

Полският поет Адам Загаевски, известен с работата си, фокусирана върху атентатите от 11 септември 2001 г., е починал в неделя в Краков на 75-годишна възраст, предаде Франс прес, позовавайки се на полски медии, които цитират издателя му, съобщи БТА.

Роден в Лвов, Украйна, през 1945 г., Адам Загаевски е един от най-известните съвременни автори в Полша, носител на множество награди и нееднократно цитиран като възможен носител на Нобелова награда за литература.

Загаевски разделя времето си между Полша и САЩ, където преподава литература в Чикагския университет и е известен като "поета на 11 септември". Авторът получава прозвището си, когато сп. "Ню Йоркър" избира една от поемите му - "Try to Praise the Mutilated World" - за последната страница на специалния си брой за атентатите в САЩ на 11 септември 2001 г.

Embed from Getty Images

Загаевски е виден представител на полското литературно движение Нова вълна, вдъхновено от жестоката репресия от страна на комунистическия режим върху вълната от студентски протести в Полша през март 1968 г.

През 1982 г. Адам Загаевски се установява в Париж.

След завръщането си в Краков през 2002 г. Загаевски печели няколко награди и отличия, сред които Международната награда за литература "Нойщат", награда "Принцесата на Астурия", стипендия от фондация "Гугенхайм".

Embed from Getty Images

Хенрик Возняковски, директор на известното полско издателство "Знак", описва Адам Загаевски като интелигентен човек с "фин" хумор и също така "свенлив" като покойната Вислава Шимборска, друга краковска поетеса и носителка на Нобелова награда за литература през 1996 г.

Поклон пред паметта му!

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Творческият процес като едно дихание

Хореографката Анна Пумпалова пред Виолета Тончева за подхода си към първата българска постановка за професионална сцена на мюзикъла "Красавицата и Звяра"

Велислав Минеков: Отново започваме битката за бюджета за култура

Минеков ще иска увеличение на бюджета на министерството с 0.2 процента от БВП

Побеждава този, който победи себе си

Режисьорът Петко Бонев за премиерните вълнения около първата българска професионална продукция на мюзикъла "Красавицата и Звяра"

Теодосий Спасов: Провокират ме различните сцени, обичам да се впускам в неща, които са нови за мен

"В момента има пренасищане с културни събития заради пандемията от КОВИД-19, която в последните години постави артистите в много тежко положение, но публиката не е разтегателна, тя е една и съща и се надявам това, което ѝ предлагаме, да я радва", споделя изключителният музикант

Актьорът Михаил Мутафов вече е "Почетен гражданин на Варна"

"Една такава награда е голяма отговорност“, казва актьорът, "тя не само носи радост, но и задължава. Човек трябва да я заслужи по някакъв начин и след това да бъде отговорен в това което работи занапред"

Илюстраторът Реймънд Бригс, автор на книгата "Снежният човек", почина на 88 години

Бригс се превръща в един от популярните автори-илюстратори във Великобритания през 70-те години на миналия век с книгите "Дядо Коледа“, "Дядо Коледа отива на почивка" и "Снежният човек"